Passen groene smoothies binnen een koolhydraatarm dieet?

Stel dat je gek bent op groene smoothies en wil gaan afvallen. Dan is het voor jou belangrijk om te weten of die lekkere smoothies nog passend zijn bij je dieet.

Wel als je kiest voor een koolhydraatarm dieet. En om eerlijk te zijn kunnen we zo helemaal geen dieet bedenken waarbij groene smoothies niet zouden passen, want groene smoothies hebben nu eenmaal veel effecten op je gezondheid.

In dit artikel behandelen we de overlap tussen een koolhydraatarm dieet en groene smoothies.

Groene smoothies zijn koolhydraatarm

De belangrijkste overlap is dat groene smoothies van zichzelf al koolhydraatarm zijn. Er zitten nauwelijks koolhydraten in, laat staan enkelvoudige koolhydraten.

De structuur van groene smoothies bestaat grotendeels uit water, groenten en fruit en die vind je terug in de koolhydraatarme lijst die we eerder beschreven.

Wanneer je ook nog eens kiest voor noten en zaden in je groene smoothie, krijg je er nog meer punten bij en voldoet hij nog meer aan de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet.

 

Afvallen met groene smoothies

Is het nu zo dat je af kunt vallen door enkel en alleen groene smoothies te drinken? In theorie zou dat zeker mogelijk moeten zijn. Stel dat je elke avond een groene smoothie neemt in plaats van een zak chips. Je zal snappen dat je dan vet gaat verliezen en gezondere energie terugkrijgt.

Maar in de praktijk ligt het wat genuanceerder.

Een groene smoothie is zeker zinvol, maar nog beter wanneer deze past in een goed dieet. Wie een goed, gezond weekmenu hanteert en dat aanvult met groene smoothies, komt al heel ver. Het belangrijkste is namelijk dat je op zoek gaat naar alternatieven voor ongezonde voeding en gewoontes en die gaan verder dan enkel en alleen het toevoegen van  groene smoothies aan je menu.

Wil jij een goed weekmenu in handen krijgen? Download dan hieronder een gratis weekmenu en de bijhorende boodschappenlijst.

Download gratis het weekmenu

 

Groene smoothies in receptenboeken

Het is dus prima om groene smoothies te combineren met een koolhydraatarm dieet. Wat dat betreft mag het je niet verbazen dat groene smoothie recepten ook steeds meer opduiken in koolhydraatarme kookboeken.

De schrijvers van die boeken zien ook steeds meer het nut in van groene smoothies. Vaak worden groene smoothies als tussendoortjes gezien en niet als volledige maaltijd. Hoewel er enkele boeken zijn waarin je ook kunt ontbijten met een groene smoothie.

Hieronder volgen 3 heerlijke recepten voor groene smoothies.

 

Sweet Green Smoothie

Een lekkere frisse smoothie door het gebruik van zoete appels. Voor 3 porties van circa 300 ml (een flink glas) heb je nodig:

 • 2 zoete appels
 • een kwart citroen
 • 1 rijpe banaan
 • citroensap
 • 100 gram bladspinazie
 • 500 ml water

 

Bereiding

Was de appels en snijd ze in acht losse stukjes. Verwijder het klokhuis, de steel en het kroontje. Pel de banaan af en snijd deze in kleine stukjes. Haal de schil van het kwart citroen af.

Doe alles in de blender.

Was de bladspinazie en laat deze goed uitdruipen. Doe ze samen met het water in de blender.

Zet de blender aan en pureer alles goed fijn.

Proef tussentijds of de smoothie op smaak is. Voeg eventueel nog wat citroensap of meer water toe, tot je de smaak goed vindt.

Garneer de smoothie met een appelpartje.

 

Variatietip: gebruik groene appels (granny Smits) voor een andere smaakbeleving!

Groene smoothie met appel

Kids Kiwi Green Smoothie

Moet jij je kinderen nog overtuigen? Dan is deze smoothie geschikt! Een heerlijk zoete smoothie op basis van fruit. Je hebt voor 2 porties van 200 ml nodig:

 • 200 ml water
 • 2 zoete appels
 • 2 rijpe kiwi’s
 • 2 gedroogde vijgen
 • 50 gram snijbietbladeren

 

Bereiding

Laat eerst de vijgen weken in een laagje van 100 ml water. Wacht drie uur.

Was de appels en snijd ze in partjes. Haal het klokhuis, de steel en kroontjes weg.

Schil de kiwi’s en snijd ze in vier stukken. Doe alle stukken vers fruit en de vijgen met hun water in de blender.

Neem de snijbietbladeren en pluk het groen van de steel. Gebruik de witte steeltjes niet! Pluk de blaadjes in kleine stukjes en doe ze ook in de blender. Voeg tot slot het restant van het water toe. Pureer de ingrediënten op de laagste stand door elkaar heen en maal alles op de hoogste stand fijn.

Proef of de smaak naar wens is en voeg zo nodig nog wat water toe.

Garneer met een stukje kiwi of appelpartje.

Groene smoothie met kiwi

 

Broccoli smoothie

Deze smoothie is gebaseerd op een recept uit de Afslank Receptenbijbel en hebben we naar smaak aangepast tot volgend recept. Voor 1 smoothie van circa 300 ml heb je nodig:

 • 200 ml water
 • 2 groene appels
 • 100 gram broccoli
 • 100 gram (rauwe) wortel
 • 1/2 limoen
 • 1 eetlepel walnoten (in stukken gehakt)

 

Bereiding

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en steeltjes en snijd de appels in partjes. Doe deze stukjes appel met de broccoliroosjes en het water in een blender.

Snijd de wortel in stukjes en voeg deze toe aan de blender.

Schil de limoen en doe deze in zijn geheel in de blender.

Laat alle ingrediënten op de laagste versnelling blenden tot er een gladde massa ontstaat. Voeg daarna de walnoten toe en zet de blender op de hoogste stand.

Garneer met wat losse stukjes walnoot.

De Afslank Receptenbijbel met ruim 100 recepten

Voor het originele recept kun je het beste de Afslank Receptenbijbel bekijken. Hier vind je nog meer heerlijke smoothies, waaronder een frisse smoothie op basis van watermeloen en een komkommersmoothie.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Hoeveel groene smoothies per dag?

De vraag die misschien bij je opkomt is hoeveel groene smoothies je per dag moet of mag drinken. Daarover is niet heel veel duidelijkheid. Maar één groene smoothie per dag is eigenlijk wel genoeg. Je krijgt daar een boost energie van, omdat je alle vitaminen en mineralen uit 2 stuks fruit en 200 gram groenten in één keer nuttigt. Zeker als je er nog noten en zaden aan toevoegt, is de levering van energie compleet.

Houd het gewoon op één groene smoothie per dag en varieer qua smaak om het voor jezelf ook leuk te houden.

 

Conclusie

Groene smoothies en het koolhydraatarme dieet gaan heel goed samen. Je ziet groene smoothie recepten dan ook steeds vaker terug in koolhydraatarme kookboeken.

Over het algemeen krijg je met één groene smoothie genoeg energie binnen. Je hoeft er dus niet meer dan één per dag te drinken. Het resultaat zal er niet beter op worden, maar zeer waarschijnlijk ook niet slechter.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.