Is Weight Watchers een koolhydraatarm dieet?

Met alle nieuwsberichten over Weight Watchers kan het je niet ontgaan zijn dat Weight Watchers haar programma drastisch heeft omgegooid. Zelfs de bekende ProPoints zijn op de schop gegaan.

Weight Watchers heeft afvallen nu veel breder aangepakt. Het dieet richt zich niet meer op enkel en alleen het afvallen, maar vooral ook op de algehele gezondheid. Het nieuwe programma Feel Good haakt in op drie peilers (eten, bewegen en leven) en komt op die manier tegemoet aan de wens van veel mensen om op gezonde wijze af te vallen.

Een vraag die leeft is of Weight Watchers, net als Atkins, een voorbeeld is van een koolhydraatarm dieet. In hoeverre is Weight Watchers een koolhydraatarm dieet te noemen? We bespreken het in dit artikel.

 

Weight Watchers is geen koolhydraatarm dieet

Om maar meteen een antwoord te geven: Weight Watchers is geen koolhydraatarm dieet. Dat wil niet zeggen dat Weight Watchers niet uitgaat van minder koolhydraten.

Eigenlijk bevat Weight Watchers redelijk wat punten van een koolhydraatarm dieet. Deze zullen we straks toelichten. Maar het belangrijkste is dat Weight Watchers zichzelf niet profileert als een koolhydraatarm dieet. Sterker nog: op de eigen website wordt Weight Watchers regelmatig naast een koolhydraatarm dieet gelegd. Een teken dat het dieet zichzelf niet als koolhydraatarm beschouwd.

 

Toch is er veel overlap met een koolhydraatarm dieet

Desondanks zal je zien dat wanneer je Weight Watchers volgt, je heel veel te maken krijgt met de uitgangspunten van een koolhydraatarm dieet. Er is namelijk meer overlap dan je misschien zou verwachten. Bijvoorbeeld op de volgende punten:

  • Weight Watchers heeft een nieuw puntensysteem (SmartPoints) en dat richt zich meer op koolhydraatame voeding dan op calorierijke voeding (zoals ProPoints, de voorganger van SmartPoints, deed).
  • Veel gerechten bevatten relatief weinig vlugge koolhydraten en als ze die wel bevatten, tellen ze zwaar in punten.
  • Opvallend is de hoeveelheid tijd die je aan beweging moet gaan geven. Bij een koolhydraatarm dieet is ook beweging erg belangrijk (niet noodzakelijk, maar wel bewezen effectief).
  • Weight Watchers richt zich met haar Feel Good programma ook op het algemene stukje geluk van mensen. Dat is ook waar een koolhydraatarm dieet effect op heeft.

 

Maar ook met een eiwitdieet en een vetarm dieet

Los van een koolhydraatarm dieet heeft Weight Watchers ook veel weg van een eiwitdieet en een vetarm dieet. Dat kun je onder meer zien in de gerechten die je volgens de richtlijnen mag eten. Er zitten nauwelijks verzadigde vetten en koolhydraten in, maar wel veel gezonde vetten en eiwitten.

Precies zoals bij een koolhydraatarm dieet, eigenlijk.

 

Wat moet ik kiezen? Koolhydraatarm of Weight Watchers…

Als je twijfelt tussen Weight Watchers of een koolhydraatarm dieet, kunnen we je zeggen dat het er op lijkt dat Weight Watchers haar best doet een koolhydraatarm dieet na te bootsen zonder die naam te dragen. Weight Watchers is natuurlijk al vele jaren zelf een begrip en wil waarschijnlijk niet onder één noemer vallen met een bepaald soort dieet.

Maar in wezen is een koolhydraatarm dieet voldoende om mee af te vallen, mits je over genoeg discipline beschikt en zelf bereid bent een en ander uit te zoeken en uit te proberen.

Heb je dat niet en wil je meer richting aan je dieet geven? Dan kun je altijd kiezen om lid te worden van Weight Watchers en van al deze voordelen te profiteren.

Probeer Weight Watchers zelf

One Response

  1. Gerda rol augustus 11, 2017 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.