Koolhydraatarme recepten online (verantwoord koolhydraatarm eten)

De richtlijnen van een koolhydraatarm dieet zijn voor de meeste volgers ervan duidelijk. Dat er verschillende gradaties zijn ook. En dat je in plaats van het koolhydraatarme dieet ook het keto dieet (het strengere broertje van het koolhydraatarme dieet) kunt volgen voor nog sneller resultaat, is ook een feit.

Waar het helaas misgaat is dat koolhydraatarme recepten online vaak helemaal niet zo koolhydraatarm zijn.

De gevaren van koolhydraatarme recepten online opzoeken bespreken we in dit artikel. We geven je handvatten om de goede recepten eruit te kunnen filteren en delen in dit artikel onze eigen recepten met je. Zo weet jij weer hoe je verantwoord koolhydraatarm kunt eten.

Gevaren van online recepten

Monique is een van de vele voorbeelden. Zij mailde ons enkele maanden terug met het bericht dat ze vol enthousiasme was begonnen aan een koolhydraatarm dieet, maar dat ze na vier maanden nog geen verschil zag. En dat terwijl iedereen om haar heen wel af begon te vallen, met hetzelfde koolhydraatarme dieet.

Hoe dat kwam werd al snel duidelijk toen we Monique vroegen waar ze haar recepten vandaan haalde. “Gewoon van het internet,” zei ze en ze noemde wat sites. Op veel sites kunnen mensen zelf hun recepten zetten en er dus ook zelf “koolhydraatarm” of “ketogeen” voorplakken. Maar dat is geen garantie dat die recepten ook echt koolhydraatarm of ketoproof zijn.

De grootste gevaren van online koolhydraatarme recepten zijn de volgende:

 • Omdat er een heel groot publiek is voor koolhydraatarme diëten, wordt de term “koolhydraatarm” te pas en te onpas gebruikt;
 • Ten onrechte wordt gedacht dat producten met weinig vet koolhydraatarm zijn (dat hoeft helemaal niet zo te zijn en is ook zeker niet het idee achter een koolhydraatarm dieet);
 • Ook ten onrechte wordt aangenomen dat hoe minder calorieën er ergens in zitten, hoe lager het aantal koolhydraten is;
 • Iedereen kan een recept online plaatsen en zeggen dat het koolhydraatarm (of eiwitrijk of Paleoproof of ketogeen) is zonder dat aan te hoeven tonen.

Monique bleek week in week uit producten te eten met veel zetmelen (aardappelstamppotten zijn echt niet koolhydraatarm te noemen) en verborgen suikers (kant-en-klare sausjes of producten uit de frituur).

Koolhydraatarme recepten online zoeken levert niet altijd de beste recepten op.

Koolhydraatarm eten, zo doe je dat!

Koolhydraatarm eten, hoe doe je dat dan wel? Het begint natuurlijk met een stukje theorie. Zie het als huiswerk, maar lees vooral door wat een koolhydraatarm dieet precies inhoudt.

Vervolgens bepaal je zelf hoe streng je je dieet wil volgen. Heel strikt? Dan dus nauwelijks koolhydraten. Of losjes? Dan gewoon wat minder koolhydraten.

Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen volgen als je koolhydraatarm eet:

 • Vermijd producten met zetmeel, zoals aardappels en producten van aardappels
 • Laat brood, rijst en pasta niet de basis van je maaltijd zijn (liefst vermijd je ze helemaal, al hoeft dat niet om koolhydraatarm – of koolhydraatbeperkt – te eten)
 • Let vooral op de suikers die onderdeel zijn van koolhydraten (wordt keurig aangegeven op de etiketten en het aantal suikers moet zo laag mogelijk zijn)
 • Gebruik zoveel mogelijk verse producten of producten uit de vriezer, zolang het gaat om groenten
 • De basis van de meeste koolhydraatarme gerechten zijn vis, vlees, groenten, noten en zaden en bepaalde vormen van zuivel

 

Koolhydraatarme recepten van Dieetkompas

Wil je goed beginnen met een koolhydraatarm dieet? Dan bieden wij al een tijdje de oplossing. Toen bleek dat onze theorie over het koolhydraatarme dieet door veel mensen gevolgd werd, zijn we recepten gaan verzamelen. We hebben er tientallen en ze zijn stuk voor stuk koolhydraatarm én ook nog eens lekker. Er zit voor iedereen wel wat bij.

Bekijk het overzicht van alle recepten hier.

 

Gratis recepten in een weekmenu

Nog meer recepten nodig? En wil je gelijk nog meer informatie over koolhydraten en koolhydraatarm eten en drinken? Dan bieden we ook al een tijdje een gratis weekmenu aan. In dit weekmenu zet je de eerste stappen naar een gezonder leven, waarbij de kern bestaat uit koolhydraatarme producten. Het weekmenu bevat een handig boodschappenlijstje, zodat je ook precies de juiste benodigdheden aan kunt schaffen.

Download gratis het weekmenu

 

Tips als je twijfelt bij koolhydraatarm eten

Met onze recepten en de recepten uit het weekmenu ben je al heel ver. Mocht je toch lekkere recepten tegenkomen op het internet, dan volgen hier nog wat tips die je kunnen helpen.

 • Kijk of er bij een gerecht staat hoeveel koolhydraten een portie bevatten
 • Skip recepten met aardappels, pasta, rijst en brood op sites die je niet vertrouwt
 • Lees de omschrijving van het artikel en speur naar kennis van de schrijver over koolhydraatarme ingrediënten (of staat er alleen “koolhydraatarm” voor de titel van het recept?)
 • Bekijk deze lijst met koolhydraatarme producten en leg die naast de recepten (komen ze er nauwelijks in voor, dan zullen de recepten heus niet zo koolhydraatarm zijn)
 • Lees de reacties en beoordelingen van anderen op het gerecht (grote kans dat je al gewaarschuwd wordt voor misleidende informatie)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.