Koolhydraatarm dieet volgen? Gebruik deze 50 producten

De keuze voor een koolhydraatarm dieet is doorgaans geen moeilijke keuze. Een koolhydraatarm dieet is om meerdere redenen aan te raden.

Maar wanneer je dan eenmaal een koolhydraatarm dieet volgt, is het wel goed om te weten welke producten nu het meest effectief zijn. In dit artikel duiken we daar dieper op in. We geven je de 50 beste koolhydraatarme producten die je als basis kunt gebruiken in je gerechten.

We hebben ze gesorteerd in diverse categorieën, waaronder groenten en fruit, vlees, vis en noten en zaden.

Koolhydraatarme groenten

Bladgroenten bevatten weinig koolhydraten. Ze zijn dus perfect passend binnen een koolhydraatarm voedingspatroon en prima te gebruiken bij het bereiden van koolhydraatarme recepten. Hieronder een overzicht van groenten die je kunt gebruiken binnen een koolhydraatarm dieet.

 

Courgette

Deze voedzame groente bevat maar 7 gram koolhydraten per stuk en zijn daardoor zeer vriendelijk binnen een koolhydraatarm gerecht. Daarbij bevatten ze een diversiteit aan vitaminen. Zo komen de vitamines B en C uit courgette, maar heb je ook kalium en mangaan. Helaas zitten ze niet boordevol met vitaminen, maar voedzaam zijn ze zeker.

De courgette is goed te bewerken. Hij kan ook prima dienen als vleesvervanger. Met kruiden en andere groenten (ui en paprika) is hij prima op smaak te brengen. Je kunt courgette stoven, bakken, koken, maar ook grillen (op bijvoorbeeld de barbecue). Het is niet gek dat je in menig koolhydraatarm kookboek de courgette veelvuldig terug ziet komen.

 

Spinazie

Spinazie zit boordevol met suikers. Maar los daarvan bevat het veel antioxidanten en vitamine E. Spinazie laat zich makkelijk combineren en is daarom binnen veel gerechten terug te vinden.

Je kunt spinazie wel beter rauw eten dan gekookt, omdat er bij het koken veel voedingswaarden verloren gaan.

Spinazie is ook de basis in veel groene smoothies. Dat komt omdat rauwe spinazie erg gezond is en je er een boost energie van kunt krijgen.

 

Broccoli

De typische smaak van broccoli maakt het dat niet iedereen deze groente even lekker vindt. Dat is jammer, want broccoli is een zeer gezonde groente met heel veel goede stoffen voor je lichaam. Het bevat namelijk veel vitamine C.

Ook is broccoli goed voor je stofwisseling, omdat er veel vezels in zitten.

Broccoli wordt vaak als basis gebruikt voor koolhydraatarme gerechten, maar kun je ook als bijgerecht maken. Er zijn zelfs recepten waarbij er van broccoli een pizzabodem wordt gemaakt, waardoor je een heel gezonde pizza kunt maken.

 

Tomaat

Over tomaat doet zich vaak de discussie de rondte of het nu fruit of groente is. Aangezien de meeste mensen tomaat als groenten behandelen, staat hij in dit lijstje. Tomaat is een zeer gebruikt ingrediënt en je kunt er eigenlijk van alles mee: rauw eten, pureren, bakken, in de oven doen, opvullen en ga zo maar door.

Tomaat is gezond, want het bevat vitaminen, kalium en magnesium. Daarbij neutraliseert tomaat ook de smaak in je mond en kan het zorgen voor een frissere adem. Je kunt tomaat gebruiken in soepen, op pizza’s, maar ook in salades of gewoon een bord tomaten als uitgangspunt nemen. Wees creatief en maak de lekkerste koolhydraatarme creaties met behulp van tomaat.

 

Bloemkool

In bloemkool zitten relatief weinig koolhydraten. Zeker voor een groente. De textuur van bloemkool is vrij grof, waardoor je hiermee een prima vervanger hebt voor koolhydraatrijkere producten. Niet zelden wordt je in koolhydraatarme receptenboeken geadviseerd om de bloemkool te gebruiken als vervanger voor bijvoorbeeld aardappelen.

In bloemkool zitten vitamine C en calcium, waardoor ze zeker van toegevoegde waarde zijn voor je gezondheid.

 

Selderij

Niet iedereen denkt aan selderij, want het is een vrij ondergeschoven stukje groente. Maar selderij is juist goed, want het houdt vocht vast en heeft een verfrissend effect. Je kunt selderij heerlijk eten als tussendoortje, maar ook prima gebruiken in een salade. Gestoofd of geroerbakt komt selderij overigens ook prima tot haar recht.

In selderij zitten weinig koolhydraten, maar wel heel veel vitamine K. Dat is onder andere goed voor je bloedlichamen.

 

Aubergine

De aubergine wordt vaak gezien als een stevig stukje groente. Het is dan ook een stevige groente om te zien, maar ook verrassend gezond. Er zitten veel vezels in, die je ten goede komen bij de stofwisseling.

Wel is de bereiding van aubergine belangrijk, want aubergine absorbeert veel vetten. Probeer het dan bij voorkeur ook niet te bakken, maar pop te warmen in de oven. Gegrild is de aubergine prima te weten en een stuk gezonder. Je kunt aubergine – net als courgette – gebruiken als vervanger voor vlees. Gekruid en met andere groenten kun je de aubergine prima op smaak brengen.

Overigens is aubergine ook koud erg lekker. Dat maakt het dat de aubergine goed tot zijn recht komt in een salade.

 

Paprika

Paprika is een bekende groente die vaak gebruikt wordt als opleukertje of aanvulling. Paprika is gezond, want er zitten veel vitamine C, vezels en antioxidanten in. Paprika is heerlijk als toevoeging, bijvoorbeeld gesneden in reepjes of blokjes. Maar je kunt ook paprika gebruiken als uitgangspunt en opvullen met bijvoorbeeld gehakt of ei.

Kortom: paprika stelt je in staat om alle kanten uit te gaan met je recepten en mag om die reden niet ontbreken.

 

Tofoe

Is tofoe echt een groente? Om eerlijk te zijn: nee. Tofoe wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen zijn wel groenten die je ook in haar oorspronkelijke vorm prima kunt nuttigen. Maar door de bewerking van sojaboon naar tofoe, komt wel het beste uit de boon naar voren.

Tofoe is vooral bekend als vleesvervanger voor vegetariërs. Maar ook is het heerlijk als element in een soep, curry of roerbakgerecht. Er zitten in tofoe buitengewoon veel eiwitten, wat het niet alleen bruikbaar maakt binnen een koolhydraatarm dieet, maar ook binnen een eiwitdieet.

 

Pompoen

Met name in de Noord-Afrikaanse keuken wordt pompoen veel gegeten. In Nederland en België komt het ook meer en meer opzetten. Je kunt van pompoen bijvoorbeeld heerlijke (Marokkaanse) soep maken.

Maar ook is de pompoen zelf te roosteren in de oven of te gebruiken in andere gerechten. Het laat zich makkelijk in blokjes snijden en beschikt over heel veel stevig vruchtvlees. Pompoen is eiwitrijk, maar bevat ook veel zink en magnesium. Je krijgt door het eten van pompoen sneller een verzadigd gevoel.

 

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn fungi en daarmee een onderklasse van de groenten (schimmels). Desondanks worden ze vaak wel gezien als groenten en liggen ze in de supermarkt ook bij andere groenten.

Paddenstoelen zijn een prima vleesvervanger. Ze beschikken over veel antioxidanten en gezonde zuren, maar bevatten heel weinig koolhydraten. Net als paprika kun je paddenstoelen gebruiken als bijgerecht. Maar ook kun je paddenstoelen zien als hoofdonderdeel van een maaltijd door ze te roerbakken, te bakken, te smoren of in een soep mee te koken.

 

Nog meer groenten?

Er zijn nog veel meer gezonde groenten die perfect binnen een koolhydraatarm dieet passen. Bijvoorbeeld:

  • Boerenkool
  • Asperges
  • Rode kool
  • Witte kool
  • Paksoi
  • Komkommer
  • Uien
  • Waterkers
  • Radijs
  • Chilipepers

 

Koolhydraatarm fruit

Fruit is van zichzelf in de meeste gevallen koolhydraatarm. Wel zijn er altijd fruitsoorten met veel suikers. Probeer je dus te beperken tot 2 tot 3 stuks fruit per dag.

 

Aardbeien

Deze fruitsoort is seizoensgebonden. Althans, de lekkerste aardbeien eet je toch echt in de zomer. Aardbeien zijn heel erg gezond, want ze zitten vol met vitamine C. Maar ook zit er veel mangaan in en werken aardbeien een hoge bloeddruk tegen.

Mensen die geregeld aardbeien eten lopen minder risico op onder meer hart- en vaatziekten. Aardbeien zijn in dat opzicht heel erg goed om te eten. Er zijn dan ook veel gerechten waarin aardbeien passen. In desserts onder meer, maar ook in vruchtencocktails.

 

Abrikozen

De abrikoos wordt niet heel veel gegeten en is een beetje een onbekende fruitsoort in veel huishoudens. De smaak komt hooguit een keer in de yoghurt voorbij. Desondanks is abrikoos een zeer gezonde vrucht. Er zitten veel antioxidanten in die je hersenen en lichaam een boost geven.

In abrikozen zitten weinig koolhydraten en weinig suikers.

 

Ananas

Deze tropische smaakmaker is bij veel mensen geliefd. Maar niet alleen is de ananas lekker fris en zoet, de ananas bevat ook veel stoffen die vet afbreken. Ananas is dus enorm goed voor het afvallen en vet verbranden.

In ananas zitten veel vitamine C en mangaan. Je kunt ananas gebruiken in talloze desserts, maar ananas is ook lekker door warme gerechten heen.

 

Bosbessen

Er is geen bes zo veelzijdig in haar toepassing als de bosbes. Puur eten is verreweg het beste, maar je kunt bosbessen ook door de yoghurt doen of in een bakje kwark. Gedroogde bosbessen worden ook wel gezien als powerfood. Je kunt ze door de smoothie doen of gewoon uit de hand eten.

In bosbessen zitten vezels en vitaminen, maar ook heel veel antioxidanten. Ze zijn koolhydraatarm, maar geven je wel heel veel energie.

 

Kiwi

In kiwi zit veel vitamine C. Daarbij zitten er in deze vrucht heel veel vezels. Ook vitamine K en E zitten in de kiwi. De vrucht is dus erg effectief voor je stofwisseling. Je kunt de kiwi gewoon zo eten, maar er ook een heerlijke fruitsalade mee maken of het gebruiken als een dessert.

In de ochtend bij het ontbijt zal de kiwi je bijzonder veel energie geven om de rest van de dag door te komen.

 

Passievrucht

De passievrucht is niet erg bekend. We weten wel wat hij is, maar eten hem eigenlijk niet. En dat is eeuwig zonde, want een passievrucht zit zo vol met vitamine C dat je er per dag eentje zou moeten eten om al gezond bezig te zijn. Ook zitten er buitengewoon veel nuttige en plantaardige vezels in passievruchten. Je kunt de passievrucht toepassen in een fruitcocktail, maar de passievrucht is ook lekker in de zuivel of in een salade.

 

Sinaasappel

Sinaasappel is gezond. Er zitten veel vitaminen in en zijn ook nog erg zuur. Daardoor brengen ze je veel smaak, maar krijg jij ook het idee dat je sneller verzadigd bent. Wie bekend is in de keuken komt er al snel achter dat sinaasappel meer is dan een uit te persen vrucht voor jus d’orange. Je kunt er de lekkerste warme gerechten mee maken en je kunt sinaasappel ook moeiteloos toevoegen aan kwark of aan salades.

 

Avocado

De avocado bevat nauwelijks suikers, maar wel veel gezonde vezels en nuttige vetten. De avocado kun je puur eten, maar ook in een salade doen. De avocado kan ook heerlijk dienen als dessert. Hij biedt je veel energie.

 

Nog meer fruit

Behalve de genoemde fruitsoorten, kun je ook andere fruitsoorten prima eten binnen een koolhydraatarm dieet. Denk er wel aan dat je dit met mate doet. Het gaat om:

  • Appel
  • Peer
  • Banaan
  • Kokosnoot
  • Citroen
  • Mango
  • Druiven
  • Perziken
  • Papaya
  • Zwarte bessen
  • Perziken
  • Rabarber

 

Koolhydraatarm vlees en vis

Binnen het koolhydraatarme dieet worden vlees en vis gezien als de beste vervangers. Dat is logisch, want in vlees en vis zitten heel veel eiwitten én nuttige vetten. Het hongergevoel wordt op die manier tegen gewerkt. Maar je krijgt wel gezonde voedingsstoffen binnen en kunt teren op een enorme voorraad energie.

Wel is het goed om te weten dat je uit moet kijken met behandelde vleeswaren. Ingemaakt vleessoorten, waaronder worst, zijn erg ongezond. Ze zijn dan weliswaar op basis van vlees, maar ze bevatten heel veel zout en verzadigde vetten.

Die helpen je niet bij het afvallen.

Ook met bepaalde soorten vis moet je uitkijken, omdat ze teveel slechte voedingsstoffen bevatten. Voorbeelden zijn pangasius en tilapia.

Maar goed, dit artikel richt zich op wat je tijdens een koolhydraatarm dieet wél mag eten. Hieronder volgen koolhydraatarme vlees- en vissoorten die perfect als basis kunnen dienen binnen een koolhydraatarm gerecht.

 

Gevogelte

Kip en kalkoen zijn voorbeelden van gevogelte. We noemen ze op Dieetkompas ook wel eens als eigen categorie, maar zijn daar eigenlijk niet consequent in.

Op zich maakt dat niet uit, zolang je maar weet dat kip en kalkoen boordevol eiwitten zitten. Ze zijn dus heel goed in een koolhydraatarm gerecht te gebruiken. Een ander voordeel is dat gevogelte vaak minder prijzig is dan andere soorten vlees.

In kip en kalkoen zitten behalve eiwitten ook antioxidanten. Deze helpen je lichaam gezonder te maken en alles intern goed te reguleren.

 

Rundvlees

Rundvlees is een perfect voorbeeld van vlees dat je kan helpen afvallen. Rundersteak is dan ook een prima gerecht. Je kunt ook voor entrecote gaan, omdat hier weinig vet aan zit. Het vet is echter niet verzadigd, dus je kunt het goed eten binnen het dieet.

Rundersteak vormt een zeer goede bron van eiwitten.

 

Varkensvlees

Ook varkensvlees is prima te nuttigen binnen een koolhydraatarm dieet. Het heeft weliswaar de naam “erg vet” te zijn, maar dat is onjuist. In haar originele vorm is varkensvlees zeker niet vet. Wel is het zo dat er vanuit varkensvlees veel ongezonde producten worden geproduceerd, die vol zitten met verzadigd vet en bewerkt zijn met zout en andere ongezonde smaakmakers en toevoegingen. Probeer dan ook de volgende producten op basis van varkensvlees te vermijden:

  • Rookworst
  • Speklapjes
  • Saucijzen
  • Slavinken

Producten die je wel goed kan eten zijn varkenskoteletjes en ribkarbonades. Het vetgehalte is in deze producten erg laag.

 

Tonijn

Je kunt tonijn in veel verschillende vormen uit. Of je nu kiest voor ingeblikte tonijn of verse tonijn, het bevat een bijzondere hoeveelheid omega 3 vetzuren en heel veel eiwitten. De hoeveelheid koolhydraten is nihil.

Met tonijn kun je alle kanten uit. Je kunt het als hoofdingrediënt gebruiken binnen een maaltijd, maar ook prima als toevoeging bij een salade. Tonijn is ook erg lekker als lunchgerecht in een omelet. Met andere woorden: tonijn helpt je zeker afvallen met een koolhydraatarm dieet.

 

Zeewolf

De zeewolf is een stevige witvis met heel veel vitamine B. Zeewolf bevat ook nauwelijks koolhydraten. Je kunt een zeewolf net zo bereiden als met een steak, maar je kunt zeewolf ook heerlijk stoven.

Zeewolf is onder veel mensen geliefd vanwege de kwaliteit en de prijs. Het is niet duur, maar wel erg lekker.

 

Heilbot

Een andere vissoort die bekend staat om haar enorme hoeveelheid eiwitten is heilbot. Deze vis is in Nederland veel te verkrijgen. Heilbot is een zeer voedzame vissoort.

Je kunt deze vissoort zowel bakken als grillen. In veel gevallen wordt heilbot als hoofdonderdeel van een maaltijd gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een lunchgerecht op basis van heilbot.

 

Zalm

De zalm staat bekend als een vettere vissoort, maar wel eentje die de juiste vetten heeft. Het zijn onverzadigde vetten wat ervoor zorgt dat je ze goed kunt eten.

Verse zalm is misschien het lekkerst, maar ook ingeblikt is zalm prima te eten. De vis bevat niet alleen veel eiwitten, maar ook heel veel omega 3 vetzuren en vitamine D. Een gezond gerecht tover je dus op tafel met zalm. Perfect passend in een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet, maar ook binnen alle diëten die daarvan zijn afgeleid: Paleo en Dash dieet bijvoorbeeld.

Met zalm kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Lekker in een vispannetje met groenten.

 

Kabeljauw

Kabeljauw is een witvis. Deze is erg geliefd en wordt al vele eeuwen genuttigd onder Nederlanders, omdat het een vissoort is die erg veel voorkomt in de Noordzee.

Verse kabeljauw is het beste binnen een dieet. Je kunt kabeljauw bakken, stoven en braden. In de meeste koolhydraatarme receptenboeken staan meer dan genoeg recepten op basis van kabeljauw.

 

Sardines

Ingeblikte sardientjes zijn bij de meeste mensen wel bekend. Toch is sardine niet heel erg populair. En dat is best jammer, want er zitten heel veel gezonde stoffen in sardines. Wat dacht je van vitamine B, ijzer, calcium en selenium? Dat is meer dan in de meeste andere vissoorten!

Daarbij vormt sardine natuurlijk een grote bron van eiwitten en zitten er nauwelijks koolhydraten in. Je kunt sardines bakken en grillen, maar er zijn ook recepten bekend van vissoep met sardines erin.

 

Nog meer vis en vlees?

De genoemde soorten vis en vlees zijn verreweg het bekendste en geliefdst. Ze worden door veel mensen gegeten die tot doel hebben om af te vallen. Maar natuurlijk zijn er meer soorten vlees en vis die je kunt eten, zoals:

  • Stoofvlees van lams- of rundvlees;
  • Gehakt (mager)
  • Krab, garnalen, kreeft
  • Zeevruchten als mosselen en oesters
  • Haring
  • Ansjovis

 

Koolhydraatarme zuivelproducten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je zeker zuivelproducten eten binnen een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Want zuivelproducten zijn vaak gebaseerd op dierlijke basis. Melk en eieren zijn daar mooie voorbeelden zijn.

Het kan zijn dat je om een of andere reden moeite hebt met zuivelproducten, bijvoorbeeld omdat je lactose-intolerantie hebt. Je moet in dat geval doen wat je gevoel je ingeeft. Zuivel kan een toevoeging zijn, maar er zijn genoeg alternatieven. Beperk het gebruik van zuivel dan ook voor de zekerheid.

 

Eieren

Over eieren hoeven we op Dieetkompas waarschijnlijk niet veel meer uit te leggen. Want we leggen regelmatig uit dat eieren zo’n beetje de basis zijn van een eiwitdieet én een koolhydraatarm dieet. Een ei is een bron van eiwitten (de naam verklapt het al) en eieren zijn zo makkelijk te bewerken dat je er heel veel heerlijke recepten van kunt maken.

Boeken als FitChef en de Afslank Receptenbijbel staan er dan ook vol mee. Je kunt ook afstappen van het idee dat eieren slecht voor je zijn en je ze met mate moet eten. Je cholesterol gaat met een koolhydraatarm dieet flink omlaag, dus je kunt gerust vaker in de week eieren eten.

Behalve lunch en ontbijt kun je ei ook door salades doen en als tussendoortje eten of meebakken in roerbakgerechten voor tijdens het diner.

 

Kwark

Kwark is een zuivelproduct met veel minder lactose dan bijvoorbeeld melk. Wel heeft het veel goede eigenschappen van gezonde vetten en zitten er heel veel eiwitten in.

Magere kwark is kwark zonder toevoegingen als suikers en dus het beste te nuttigen binnen een koolhydraatarm dieet. Om een kwark smaak te geven kun je kiezen voor koolhydraatarme vruchten, maar ook voor noten en zaden.

 

Boter

Roomboter wordt tijdens het afvallen door veel bronnen afgeraden. Met andere woorden, de afvalgoeroes weten het niet zo goed.

Boter staat wel op de lijst met koolhydraatarme producten, omdat er weinig koolhydraten in zitten (zeker als je het bekijkt over de hoeveelheid boter die je daadwerkelijk gebruikt). Daarbij heeft boter talloze gunstige voedingsstoffen.

Roomboter is beter dan margarine en ook beter dan de vele light-varianten van botersoorten die op de markt zijn.

In roomboter zitten veel gezonde vetten. Eet het met mate, maar ga het dus niet uit de weg.

 

Hüttenkäse

Als je op zoek gaat naar koolhydraatarme recepten kom je vrij regelmatig een recept voor hüttenkäse tegen. Dit is een kaasvariant met weinig koolhydraten en weinig verzadigde vetten.

Het is wel rijk aan eiwitten en bevat veel sodium.

Hüttenkäse maak je zelf en kun je prima gebruiken op brood of als tussendoortje. Het is gezond en prima passend binnen een koolhydraatarm dieet.

 

Nog meer zuivelproducten

Er zijn meer zuivelproducten die je perfect kunnen helpen bij het afvallen met een koolhydraatarm dieet. Wat dacht je van oude kaas, Griekse yoghurt, ricotta en kefir?

 

Koolhydraatarme noten en zaden

Wanneer je al een tijdje bezig bent met afvallen zal het gezonde effect van noten en zaden je niet ontgaan zijn. Een handje noten en zaden zorgt voor een prima tussendoortje tijdens het afvallen. Maar dat is niet alles: noten en zaden laten zich prima combineren met gerechten of smoothies. Je kunt ze vrijwel overal doorheen doen.

Wel geldt: ga altijd voor een onbehandelde en zoutloze vorm van noten. Blijf bij de bron en eet ze zo natuurlijk mogelijk.

 

Amandelen

In amandelen zit veel vitamine E, maar ook veel magnesium en vezels. Ze zijn niet alleen smaakvol, maar ook gezond. Er is zelfs meel op basis van amandelen te verkrijgen. Dit amandelmeel is een heel goede vervanger voor tarwebloem waar veel koolhydraten in zitten.

Je kunt dus lekker taarten bakken tijdens je dieet door van dit mail uit te gaan. De perfecte basis voor talloze koolhydraatarme cakes en taarten, zoals bananenbrood en notencake.

 

Hazelnoten

Hazelnoten zijn vezelrijk en prima te eten als tussendoortje of binnen een gerecht. Een bakje hazelnoten met wat stukjes fruit (appel en bessen) is een bakje met superfoods. Je zal merken dat dit je weer heel veel energie geeft om nog een paar uurtjes door te gaan.

Hazelnoten bevatten nuttige voedingsstoffen. Niet alleen zitten er wederom veel eiwitten in, ook vind je veel fosfor, magnesium, vitamine B en mangaan. Tot slot is de hazelnoot voorzien van onverzadigde vetten.

Past dus prima binnen jouw koolhydraatarme eetpatroon.

 

Walnoten

Walnoten kun je prima eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Omdat ze ook nog eens omega vetzuren bevatten hebben ze veel effect. Ook zitten er in walnoten koper en zink (mineralen).

Een walnoot kun je gewoon zo uit de hand eten, maar wederom geldt dat de walnoot zich perfect laat combineren met een ander gerecht.

 

Pecannoten

In pecannoten zitten veel vezels, zink, ijzers en vitamine B. Mensen die veel sporten en daarbij eiwitten kunnen gebruiken hebben baat bij pecannoten. Je krijgt hier namelijk veel energie van.

Wat dat betreft laat de pecannoot zich goed weg eten tijdens het ontbijt. Je kunt een notenmix samenstellen en jezelf zo voorzien van een zeer krachtig ontbijtje dat je energie geeft voor de rest van de dag.

 

Lijnzaad

In pure vorm wordt lijnzaad gegeten door veel sporters die wat energie kunnen gebruiken. Je kunt ook lijnzaadolie gebruiken om in te bakken. Lijnzaad is dus een goede bron, boordevol vezels. Ook vind je er aminozuren, omega 3 vetzuren en onverzadigde vetten in.

Lijnzaad helpt je niet alleen bij het afvallen, maar is ook nog goed voor de stoelgang en je stofwisseling. Je zou dus bijna zeggen dat lijnzaad niet op je lijst mag ontbreken.

 

Pompoenzaden

Eigenlijk zijn pompoenzaden een lekkere snack die je als tussendoortje kunt eten. In pompenzaden zitten grote hoeveelheden zink. Ze bevatten daarentegen weinig koolhydraten en de koolhydraten die ze bevatten zijn complex. Je kunt ze dus met een gerust hart eten, want ze nemen de tijd om door je lichaam opgenomen te worden.

 

Granaatappelzaden

Granaatappelzaden ken je misschien nog niet. Het zijn de zaden van de granaatappel en die zijn heel rijk aan kalium en zitten boordevol vitamine C. De beste eigenschap van granaatappelzaden is dat er een hoog aantal polyfenolen in zit. Dit werkt ontstekingsremmend, is erg goed voor je hersenen en verlaagt ook nog eens je bloeddruk.

Granaatappelzaden wordt vaak onder de zogenaamde powerfoods geschaard. Je kunt ze puur eten, maar wederom mengen in salades of rijstgerechten.

 

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn ook niet zo bekend als noten en zaden, maar ze zijn wel gezond. Er zitten veel vezels in zonnebloempitten, maar ook eiwitten en linolzuur.

Je kunt zonnebloempitten uit een schaaltje als tussendoortje eten. Maar ook kun je ze mixen met andere gerechten. Eigenlijk kun je er alle kanten mee uit.

 

Nog meer noten en zaden?

Wil je meer noten en zaden eten die koolhydraatarm zijn? De meeste zitten ook nog eens vol met eiwitten. Een overzichtje:

  • Macadamianoten
  • Paranoten
  • Chiazaad
  • Sesamzaad
  • Kastanjes
  • Pistachenoten

 

Koolhydraatarme oliën

Met al die ingrediënten – zo koolhydraatarm mogelijk – zou je bijna voorbij gaan aan het feit dat al dat lekkers ook nog ergens in bereid moet worden.

Wanneer je wil afvallen moet je hier heel streng op letten. Veel soorten van olie of margarine zijn niet passend bij een dieet. Welke oliën kunnen nu wel dienen als perfecte geleider?

 

Olijfolie

Olijfolie komt van olijven en olijven vormen een plantaardig product. Er zitten in olijfolie dus alleen maar natuurlijke ingrediënten. Let er wel op dat je natuurlijke en onbewerkte olijfolie aanschaft, want er zijn soorten die nog wel eens bewerkt worden.

Pure olijfolie is niet alleen goed om koolhydraatarm in te koken, maar heeft ook nog eens een zeer goede uitwerking op je hart- en bloedvaten. Van olijfolie is algemeen bekend dat het een gezonde manier is om gerechten te bereiden.

Ook kun je olijfolie gebruiken om dressings te maken voor in salades.

 

Kokosolie

De kokosnoot bevat plantaardige vetten. Deze kunnen als nuttige bouwstenen fungeren voor je lichaam. Dat maakt dat kokosolie een perfecte vervanger is voor andere oliën en in menig koolhydraatarm of eiwitrijk kookboek wordt geadviseerd.

In kokosolie zitten veel vezels en er zitten weinig verzadigde vetten in. Wat zoek je nog meer?

 

Avocado-olie

Olie op basis van avocado? Heb je daar al wel eens van gehoord? Het is een plantaardige olie en die past perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Helaas zijn avocado’s erg prijzig en is ook deze olie duur in aanschaf.

Gezond is hij zeker. Dus als je wil, kun je deze aanschaffen. Bijkomend voordeel is dat avocado-olie ook nog eens goed is voor de huid!

 

Sesamolie

In Azië is sesamolie mateloos populair, met name omdat ze er veel sesam hebben. Je kunt deze olie dan ook prima gebruiken binnen een dieet. Wederom zitten er weinig onverzadigde vetten in, maar zit er wel vitamine K in. Goed voor je bloedvaten en je botten.

 

Magere mayonaise

Omdat mayonaise op basis van eieren wordt gemaakt, is het lang niet zo ongezond als door veel mensen wordt aangenomen. Goede mayonaise bevat ei en olie, waardoor het heel koolhydraatarm is en inderdaad vol met (onverzadigde!) vetten. Prima te gebruiken dus, zij het met mate.

 

Koolhydraatarme drank

We eindigen deze uitgebreide lijst van koolhydraatarme producten met een overzicht van drankjes die je kunt nuttigen tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet.

We kunnen hier vooral zeggen dat je voor pure sappen moet gaan. Vermijd sappen op basis van suikers en frisdranken, omdat ze veel suikers bevatten. Datzelfde geldt voor alcoholische drankjes. Wanneer je graag wat alcoholisch nuttigt, ga dan bij voorkeur voor een klein beetje wijn.

 

Water

Een beetje saai, maar water is de enige drank die je achter elkaar door kunt blijven drinken. Er is wel eens discussie over het gebruik van kraanwater of mineraalwater. Maar van die discussie hoef je je niets aan te trekken. Water is in Nederland van de beste kwaliteit en kun je dus gewoon drinken.

 

Thee

Wil je meer smaak aan water geven? Ga dan voor thee. Het is lekker, in diverse smaken te verkrijgen en bovendien zitten er in bepaalde theesoorten ook nog eens goede stofjes. Zo is groene thee zeer rijk aan anti-oxidanten en hebben talloze kruidentheeën stuk voor stuk goede functies.

We raden aan om voor losse thee te gebruiken en deze te gieten op 90 graden. Daarmee voorkom je dat thee verbrand en komt de smaak het beste tot zijn recht.

 

Koffie

Koffie mag niet ontbreken. Beperk het wel tot een kopje of vijf per dag. Het is prima te drinken bij een koolhydraatarm dieet, maar pas wel op met het gebruik van creamers en suikers. Deze maken een koffie onnodig dik.

Mensen die veel koffie met suiker drinken kunnen al veel winst behalen door suikers terug te schroeven en te wennen aan de pure smaak van koffie.

 

Eiwitshakes

Wanneer je fanatiek in de sportschool bent en wil afvallen of juist spiermassa aan wil maken, kun je eiwitshakes drinken. Deze voorkomen een hongergevoel en geven je veel energie. In eiwitshakes zitten vitaminen, mineralen en andere stoffen die je kunnen helpen.

Pas echter wel op, want diëten op basis van eiwitshakes laten je heel veel andere ingrediënten niet eten, waardoor je belangrijke voedingsstoffen misloopt.

 

Smoothies

Groene smoothies zijn erg gezond. Groenten en vruchten kun je eindeloos met elkaar variëren en aanvullen met noten en zaden om tot een andere bite en smaak te komen. Het lekkere van groene smoothies is dat je er eindeloos van kunt genieten, ze een bron van energie vormen en je er dus echt van kunt opleven.

Doelgericht afvallen met groene smoothies is een heel andere tak van sport, want het gaat ook om het algemene voedingspatroon. Maar zeker binnen een koolhydraatarm dieet kunnen groene smoothies heel goed.

 

Conclusie

In dit uitgebreide artikel heb jij een heleboel fruit- en groentesoorten, vlees en vis, zuivelproducten, noten en zaden, oliën en drankjes aangereikt gekregen waarmee je perfect af kunt vallen door een koolhydraatarm dieet.

Wil jij vandaag nog beginnen met zo’n dieet? Lees dan ons artikel waarin we je vertellen hoe je 10 kilo af kan vallen in een paar maanden tijd door koolhydraatarm te eten of bekijk de review van het beste receptenboek van dit moment: de Afslank Receptenbijbel. Met die recepten en de ingrediënten die je net gelezen hebt, gaat het vast en zeker (eindelijk!) lukken om af te vallen.

Laat een reactie achter