Reken af met Buikvet. Afvallen bij je Buik! (+ 8 tips voor een platte buik)

Een dikke, kwabbelige buik en grote vetrollen die over je broek heen hangen. Moeite om je broek aan te trekken ’s ochtends, bang zijn dat je broek scheurt als je gaat zitten en last van opkruipende T-shirts, overhemden en jurken…

Buikvet is ongetwijfeld 1 van de grootste ergernissen van zowel vrouwen als mannen.

Het is niet gek dat er over dit onderwerp boeken en websites vol zijn geschreven. Het vervelende is dat de informatie niet altijd even relevant is. Nieuwe onderzoeken tonen namelijk heel andere verbanden aan tussen levensstijl, voeding en buikvet.

In dit artikel delen we de laatste inzichten volledig met je. Zo kun jij lezen hoe het komt dat je buikvet hebt, welke misverstanden erover zijn en hoe je wél kan afrekenen met een dikke buik.

Waarom is buikvet zo vervelend?

Laten we beginnen met de vraag waarom buikvet als zo vervelend wordt beschouwd. Mensen irriteren zich vaak aan hun eigen buik als deze te dik is, omdat ze dat lelijk vinden. In onze cultuur (en veel andere culturen) wordt een dikke buik als lelijk gezien. Zeker de vetbandjes rondom je buik die zich aftekenen tegen een T-shirt of jurk.

Kleding past niet meer goed en je voelt je niet lekker meer in je vel. Een dikke buik zorgt dan ook voor heel veel onzekerheid.

Een dikke buik maakt je dikker. Niet alleen is dat te zien, maar vaak voel je dat zelf ook. Denk er maar eens aan wanneer je je schoenen of sokken probeert aan te doen. Als je buik in de weg zit, belemmert het je dus in alledaagse activiteiten.

Tot slot is het ook zo dat een dikke buik ongezond is. Teveel vet is niet goed voor je. En hoewel je het misschien niet merkt (of ziet) leidt vet in je buik tot de verdrukking van allerlei belangrijke organen. Hoe meer vet er om die organen heen wordt opgehoopt, hoe harder ze moeten werken. Dat is niet gezond.

Orgaanvet (ook wel bekend als visceraal vet) is erg gevaarlijk. Het staat in verband met een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.

 

Misverstanden over buikvet verbranden

De kans dat jij dit artikel leest omdat je buikvet wil verbranden is vrij groot. Waarschijnlijk is het niet eens de eerste keer dat je je hierin verdiept. Dat komt omdat er heel veel misverstanden zijn over hoe je buikvet zou moeten verbranden en wat nu de beste manier is om af te vallen rondom je buik. De grootste 6 misverstanden hebben we hieronder voor je verzameld. Lees ze goed door en voorkom dat jij deze informatie voor aan waar aanneemt.

 

Cardio-training laat buikvet verdwijnen

Het is een misverstand dat cardio-training buikvet verbrandt. Uren achter elkaar fietsen, hardlopen en zwemmen zullen zeker een positieve bijdrage leveren aan je lichaam, maar het is niet zo dat buikvet als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Dat komt omdat buikvet hardnekkig is.

Overtollig vet gaat vaak als eerste rondom je buik zitten, kruipt dan richting je heupen naar je billen en bovenbenen. Maar ook slaat zich op andere plaatsen op, zoals je boven- en onderrug.

Hoewel vet als eerste rond je buik gaat zitten, wil dat niet zeggen dat het daar ook als eerste weer verdwijnt. Je zal eerst al die andere plekken aan moeten pakken om vet definitief weg te krijgen. Een volledige workout (het liefst intensief) kan wel wonderen doen, maar is nog altijd niet genoeg.

 

Stoppen met vet eten

Mensen die willen afvallen, kunnen zomaar ineens stoppen met vet eten. Dat is niet gek, want het woordje “vet” wordt hierin verkeerd begrepen.

Het is niet zo dat je vet rondom je buik kunt voorkomen door geen vet eten meer te eten. Sterker nog: een van de meest besproken en bejubelde diëten van dit moment (het ketogeen dieet) is een grote voorstander van vette voeding. Waarom? Omdat vette voeding veel energie levert en zich makkelijk laat verbranden!

Stop dus niet met vet eten, want daardoor kom je vanzelf uit bij meer koolhydraten in je voeding. En dat wil je al helemaal niet!

Bedenk je overigens ook dat producten als noten en zaden en vis als zeer gezond worden beschouwd, juist doordat ze gezonde vetten bevatten.

 

Buikspieroefeningen

Ik heb een dikke buik dus ik ga buikspieroefeningen doen. Logische gedachte, maar helaas ook een misverstand. Buikspieroefeningen doen wat ze zeggen: je oefent je buikspieren. Het gevolg is dat die groter en breder worden. Maar ze verbranden minimaal vet rondom je buik.

Hieronder hoor je wat fitnessgoeroe Joel Beukers daarover te zeggen heeft:

Je zal meer moeten doen om het buikvet kwijt te spelen.

Doe gerust buikspieroefeningen. Want die spieren vormen zich wel. Het probleem is dat er een laag vet overheen zit. Zodra je die er af hebt gekregen, kan je sixpack tevoorschijn komen.

Ga er alleen niet vanuit dat je met enkel en alleen buikspieroefeningen af kan rekenen met je overtollige buikvet.

Pillen

De makkelijke weg van afvallen is vaak de weg die het minste werkt. Zo ook met pillen. Er wordt vaak gedacht dat pillen een heel groot verschil kunnen maken, maar dat is niet zo. Je zal het verschil zelf moeten maken.

Ook wat betreft het afvallen rondom je buikstreek zullen pillen het verschil niet maken. Wel kosten ze veel geld en hebben ze vaak ook nog eens bijwerkingen.

Dure diëten

Tot slot zijn er de dure diëten. Weight Watchers, Dukan, Atkins, Montignac, Sonja Bakker en ga zo maar even door. Deze commerciële diëten hebben één ding gemeen: ze kosten geld. Met andere woorden is afvallen niets minder dan een industrie geworden. Er kan geld worden verdiend aan mensen zoals jij en ik, die kampen met overgewicht en onzeker zijn over hun lijf.

Een duur dieet is echter niet nodig.

Je kan heel goed zelf afvallen zonder dat je maandelijks een abonnement (Weight Watchers) moet betalen of zogenaamde Atkins-proof repen hoeft aan te schaffen. Door eens goed te kijken naar de oorzaken van buikvet (en vet in het algemeen) kom je al heel ver.

De oplossing kost je lang niet zoveel als een dieet.

 

Wat zijn de oorzaken van buikvet?

Waarschijnlijk weet jij het antwoord al op deze vraag. Ongezonde leefgewoonten zijn de oorzaken van overgewicht in het algemeen. Maar er is meer. Als we kijken naar de oorzaken van buikvet, kunnen we stellen dat ongezonde voeding en te weinig beweging de hoofdoorzaak zijn. Maar ook andere slechte gewoontes (zoals roken en drinken), een stressvol bestaan en een te hoog cholesterol kunnen ervoor zorgen dat buikvet makkelijker wordt opgeslagen.

Inderdaad: de oorzaak van jouw buikvet (en de rest van je overgewicht) is een ongezonde leefstijl.

 

Ongezonde voeding en weinig beweging

Wanneer je meer calorieën uit je voeding binnenkrijgt dan dat je op een dag verbrandt (2.000 tot 2.500), slaat je lichaam calorieën op. Een groot deel van die overtollige calorieën worden omgezet in suikers en vet.

Maar ook het eten van enkelvoudige koolhydraten zorgt ervoor dat energie niet verbrand wordt, maar wel wordt opgeslagen als vet. Hetzelfde geld voor het nuttigen van bewerkte voeding.

Zodra je op een dag genoeg beweegt (bijvoorbeeld door fysiek werk of veelvuldig sporten) is de kans groot dat je energiespiegel in balans blijft. Je eet en krijgt energie binnen, maar je beweegt en verbrandt dus ook energie.

Eet en drink jij veel, maar beweeg je amper? Dan is het ook niet gek dat je lichaam die energie nergens kwijt kan en dus maar opslaat.

 

Slechte gewoontes

De term zegt het al. Deze gewoontes zijn niet goed voor je en zullen je gewicht zeker niet helpen. Denk aan (overmatig) alcoholgebruik en roken.

 

Stress

Langdurige stress (chronische stress) zorgt ervoor dat je lichaam in de verdediging schiet. Net als in vroegere tijden maakte je lichaam dan meer vet aan, om later op te teren. Stress is om diverse redenen niet goed, zeker niet als deze langer aanhoudt.

Helaas is stress in veel gevallen heel persoonlijk en is er vaak weinig tot niets aan te doen. Wanneer je wel een mogelijkheid ziet om van de stress af te komen, moet je die uitweg zeker pakken. Want stress en dik worden gaan hand in hand met elkaar.

Af proberen te vallen terwijl je veel stress ervaart is dan ook erg lastig.

In de video hieronder wordt meer verteld over stress en afvallen:

 

Hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol en buikvet is eigenlijk een kwestie van de kip en het ei. Ze houden elkaar in stand en het is moeilijk om aan te geven of er eerst sprake is van een te hoog cholesterol of van buikvet. Hoe dan ook, je cholesterolwaarden zijn zeer bepalend voor je gezondheid. Je dient deze dan ook gezond te houden. Zijn jouw waarden te hoog? Dan moet je daar iets mee doen. Lees ook ons artikel over de cholesterolverlagende levenswijze.

 

Effectief buikvet verbranden

Dan komen we nu aan bij waar het je waarschijnlijk om te doen is. Hoe kun je nu effectief buikvet verbranden en ervoor zorgen dat de verloren kilo’s er niet snel weer aan zitten?

Het heeft allemaal te maken met één belangrijke factor: de juiste voeding.

Dat wil niet zeggen dat het heel eenvoudig is. Want zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, liggen er veel gevaren op de loer en zijn er veel misverstanden. Zo:

  • Mag voeding niet bewerkt zijn;
  • Mogen er geen enkelvoudige koolhydraten in voeding zitten;
  • Kunnen (de juiste) vetten weer helemaal géén kwaad;
  • Dien je op calorieën wel weer te letten.

Tja, maak dan maar eens een keuze!

Eigenlijk kun je de principes van een koolhydraatarm dieet gewoon opvolgen. Als je dat doet werk je aan een algeheel gezonder en slanker lichaam. Je rekent af met allerlei soorten vet (waar dan ook opgeslagen) en brengt bovendien je cholesterolgehalte aanzienlijk omlaag en verlaagt ook nog eens je bloeddruk.

Gezonde vetten en voeding

Maar jij bent niet alleen maar op zoek naar een manier van afslanken die van toepassing is op je hele lijf. Jij bent gericht op zoek naar je buik.

Wat je daar goed bij kan helpen is de Strakke Buik Bijbel. Dit is een bestseller op dit moment. Een uitgebreid kookboek met ruim 50 recepten voor een strakke, slanke en dunne buik. Inclusief weekmenu’s en heel veel informatie zodat je ook echt begrijpt wat je aan het doen bent. Daarover straks meer.

Nog even terug naar voeding.

 

Koolhydraatarm, gezonde vetten en keto

Als we het hebben over gezonde voeding, dan hebben we het over voeding die ervoor zorgt dat je niet meer aankomt (dat energie die binnenkomt ofwel verbrand wordt ofwel wordt afgescheiden), dat je fitter wordt en lekkerder in je vel komt te zitten.

Het koolhydraatarme dieet kan dat voor je doen. Maar ook kun je lering halen uit het ketogeen dieet. Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet, maar dan meer gericht op vetten. Door gezonde vetten te eten en eiwitten te laten staan, kom je sneller in ketose terecht en zal je sneller afvallen.

Mocht je dat principe interessant vinden, dan is het artikel over ketogeen afvallen misschien iets voor jou.

 

Strakke Buik Bijbel

Strakke Buik BijbelMaar goed. Je hoeft geen keto dieet te volgen om bij je buik af te vallen. Gewoon letten op voeding is al voldoende. Aangezien er heel veel richtlijnen zijn (en ook heel veel richtlijnen onjuist) willen we je adviseren om het boek de Strakke Buik Bijbel een kans te geven.

In de Strakke Buik Bijbel krijg je alles wat je vanaf nu nodig hebt om effectief af te vallen en buikvet te verbranden.

Je ontvangt voedingsrichtlijnen, weekmenu’s en –schema’s en de allerlekkerste recepten om uitgebreid te variëren.

Bekijk de Strakke Buik Bijbel

 

Tips bij buikvet

Om je alvast een beetje een voorproefje te geven van wat je in de Strakke Buik Bijbel gaat vinden of om je verder te helpen als je dit boek niet aan wil schaffen, hebben we hieronder nog enkele tips. Het gaat om de juiste voeding, namelijk:

  • Welke voeding kan je helpen als je bij je buik wil afvallen?
  • Wat moet je absoluut NIET meer eten als je buikvet wil verbranden?

 

Voeding die helpt bij het afvallen rondom je buik

Koolhydraten, vetten en eiwitten vormen samen de calorieën. De juiste balans zorgt ervoor dat je niet meer aankomt en alle energie verbrandt. Hieronder geef ik per calorievorm een overzicht van wat je mag eten en hoeveel.

 

Koolhydraten

Over koolhydraten gaan veel verhalen rond. Je hebt enkelvoudige (slechte) en complexe (goede) koolhydraten. Als je onderstaande voedingsmiddelen eet, eet je vooral de complexe koolhydraten. Die gaan je helpen.

  • Groente en fruit (zoveel als je wilt)
  • Havermout (bevat veel koolhydraten, maar wel complexe koolhydraten en bovendien veel eiwitten)
  • Quinoa
  • Amaranth
  • Gierst en gerst
  • Boekweit
  • Zoete aardappels (géén gewone aardappels meer, want die zitten vol met zetmeel)
  • Zilvervliesrijst (basmatirijst kan ook)

 

Vetten

Wat vetten betreft kan het soms wat complex lijken, maar dat valt wel mee. Binnen een keto dieet wordt gekeken naar meer vetten in plaats van eiwitten en koolhydraten. Onverzadigde vetten zijn de goede vetten. Je vindt die onder meer in de volgende (waarvan sommige misschien verrassende!) producten:

  • Haring, tonijn, makreel, zalm en sardines (allemaal vette vis vol met omega 3-vetzuren)
  • Noten (maximaal 1 handje per dag)
  • Pure chocolade (hoe puurder, hoe beter!)
  • Zaden en pitten (denk aan lijnzaad, chiazaad en zonnebloempitten)
  • Gras- of roomboter
  • Extra vierge olijfolie
  • Avocado
  • Kokosolie (en ghee)

 

Eiwitten

Een normaal koolhydraatarm dieet komt al snel uit bij meer eiwitrijke producten. De producten in deze lijst mag je dan ook opnemen in je voeding.

  • Eieren
  • Vlees, vette vis en gevogelte
  • Schaaldieren en schelpdieren
  • Noten en zaden

 

Voeding die NIET helpt als je vet wil verbranden

Naast een lijst die je er bij kan houden om te bepalen wat je zoal mag eten en drinken tijdens het verbranden van buikvet, is het ook handig om een lijst te hebben met wat je allemaal niet mag hebben. Het helpt je om keuzes te maken.

Veel van deze producten zullen – na het lezen ervan – vanzelfsprekend zijn. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Print deze lijst desnoods uit en hang hem op je koelkast. Dan weet je wat je er in ieder geval niet uit mag halen (maar beter nog: wat je er nooit in moet stoppen!)

  • Frisdranken en vruchtensappen (dit zijn echte koolhydraatbommen, rijk aan suikers en echte dikmakers – ook al doet de naam “gezonde vruchtendrank” anders vermoeden).
  • Muesli, cruesli en cornflakes (vol met geraffineerde, bewerkte koolhydraten).
  • Koekjes, gebak en banket (eigenlijk alles wat tot stand is gekomen door gebruik te maken van tarwemeel).
  • Snoepgoed.
  • Chips.
  • Chocolade.
  • Kant-en-klare sausjes, dressings voor over salades, jus en bouillons (deze bevatten vaak heel veel suikers).
  • Toetjes.

Nu kan het even zoeken zijn voor je de balans goed hebt van wat je wel mag eten en wat je beter over kan slaan. Wanneer je een tijdje op weg bent, gaat dit vanzelf goed. Het is dan ook helemaal niet moeilijk meer. Wie zich er een  beetje in verdiept kan zo zelf een lijst samenstellen van recepten (bekijk ook de vele koolhydraatarme recepten bij ons op de website) die je mag eten, voor elke maaltijd en elk onderdeel van de maaltijd.

Wil je het liever wat makkelijker maken en goed van start gaan? Download dan deze gratis weekmenu’s.

Bekijk het gratis weekmenu

 

Wil jij een strakke buik? 9 tips voor een platte buik

In bovenstaand artikel heb je zo’n beetje alles kunnen lezen over hoe je bij je buik af kan vallen, hoe buikvet ontstaat en hoe je met buikvet af kan rekenen door op je voeding te letten.

Droom jij al van die strakke buik die weer gezien mag worden? Dan willen we je tot slot nog 15 tips geven om een platte buik sneller en efficiënter voor elkaar te krijgen.

 

Tip #1: Sla het ontbijt af en toe over

Heel veel dieetgoeroe’s en voedingsdeskundigen zullen steigeren als ze deze tip lezen. Het ontbijt overslaan is in hun ogen het meest verkeerde wat je kan doen. Niet gek dat ze dat denken, want het ontbijt zorgt juist voor de energie die je nodig hebt om de dag te starten!

En toch geven we je de tip om af en toe je ontbijt over te slaan. Daarmee bedoelen we 2 tot hooguit 3 keer per week.

Waarom?

Omdat je op die manier je lichaam aan het werk dwingt. Deze tip komt uit het keto dieet. Het is namelijk nergens ooit echt aangetoond dat het overslaan van het ontbijt je vetverbranding vertraagt. Er is geen onderzoek dat dat onderschrijft.

Wat wel bekend is, is dat je na drie tot vier dagen eten, je metabolisme vertraagt en in de “starvation mode” terecht komt. Dit uithongeren heeft tot gevolg dat calorieën wel sneller worden opgeslagen als vet. Maar zover laat je het niet komen als je 2 tot 3 keer per week (en niet 3 dagen achter elkaar) een ontbijt overslaat.

Door je ontbijt over te slaan, dwing je je lichaam om opgeslagen energie te gaan gebruiken. In plaats van dat je calorieën met je ontbijt binnen krijgt, gaat je lichaam zoeken naar opgeslagen reserves.

Dit is échte vetverbranding.

Sterker nog, door korte tijd te vasten, wordt je vetverbranding versneld. Je valt dan dus sneller af en verbrandt meer vet.

Tip: Let wel op! Want doordat je je ontbijt overslaat zal je meer trek gaan krijgen. De kans dat je je vergrijpt aan snoep en fastfood ligt dus op de loer! Wacht net zolang tot het lunchtijd is en neem dan uitgebreid de tijd voor de lunch. Je hebt dan én genoeg energie tot aan het avondeten en in de ochtend al de nodige kilo’s verbrand.

 

#2 Wees je bewust van vetten

Zoals geschreven maakt vet deel uit van de caloriebehoefte. Dat kan verwarrend zijn, want mag je nu wel of geen vetten eten? Laat duidelijk zijn dat je dus wel vet mag eten, zolang het onverzadigde vetten zijn. Die zijn gezond, natuurlijk en zullen minder snel tot gezondheidsklachten leiden dan verzadigde vetten en transvetten. Die hebben een heel slechte invloed op je cholesterolgehalte. Ook kunnen ze zorgen voor hart- en vaatziekten, of dichtgeslibde aderen.

Tip: Lees altijd het etiket van een product om te bepalen of de vetten onverzadigd (en dus gezond) zijn. Laat je niet misleiden door teksten als “light” en “gezond” of “100% natuurlijk” op de verpakking.

 

#3 Ken je koolhydraten!

Zodra je een voedingsmiddel eet waarin vet zit, wordt dat vet opgenomen door je lichaam. Dat is prima, want je lichaam heeft dat vet nodig. Er wordt energie door geleverd, zodat jij kunt doen wat je aan het doen bent. Je kunt je concentreren, voelt je fysiek lekker en kunt gewoon de dagelijkse dingen doen.

Wanneer je de hoeveelheid calorieën overschrijft, worden de calorieën die je lichaam niet om kan zetten in energie, elders opgeslagen. De meeste van die onnodige energie die opgeslagen worden als vet, komen uit enkelvoudige koolhydraten. Probeer dan ook koolhydraten te mijden en meer eiwitten te eten. Door op je voeding te letten, kun je al heel veel leed voorkomen.

Tip: Verdiep je in het koolhydraatarme dieet (eiwitten in plaats van koolhydraten) en het ketodieet (onverzadigde vetten in plaats van koolhydraten) om hier meer kennis over te verkrijgen.

 

#4 Wees alert op waar vet wordt opgeslagen

Buikvet eindigt helaas niet bij de buik. Zeker als je buikvet wil verliezen, moet je ook andere locaties langs waar vet wordt opgeslagen.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het zaak om alert te letten op waar het vet nog meer wordt opgeslagen. Veel mensen focussen zich alleen op de buik en trainen zich een ongeluk (bijvoorbeeld met buikspieroefeningen) om buikvet te verbranden. Echter, het kan soms de moeite lonen om je eerst te richten op vet bij de benen, billen en heupen. Door die vetreserves te verbranden, moet je lichaam vanzelf aanspraak doen op je vetreserve rond de buik.

Wat je vaak ziet is dat vet zich bij vrouwen ook veel opslaat bij de heupen, de borsten en de billen. Het is goed om daar de focus te leggen. Bij mannen gaat het vet vooral bij de buik zitten. Dat betekent niet dat andere delen van het lichaam niet getraind hoeven te worden.

Tip: Houd je van bewegen? Dat komt mooi uit! Want hoe meer jij beweegt, hoe meer vet je kan verbranden. Train het liefst afwisselende spiergroepen. Spieren gaan vanzelf meer vet verbranden en werken dus op den duur automatisch voor je.

 

#5 Doe aan vet verbrandende oefeningen

In het verlengde van tip 3, helpen vet verbrandende oefeningen je om snel met vet af te rekenen, ook met buikvet. Een goede manier om daarmee aan de slag te gaan is door in de sportschool aan intensieve krachttraining te doen. Hoe intensiever, hoe beter.

Ook al richt je je niet op de buik, het vet zal ook daar vroeg of laat verdwijnen. De beste manieren om in de sportschool met vet af te rekenen zijn de volgende:

  • Intensieve krachttraining. Ga in de weer met halters, dumbells en train je arm-, been- en borstspieren. Vet zal op die plekken verdwijnen en omgezet worden in spiermassa.
  • Intensieve cardiotraining. Hardlopen, roeien, steps. Ze helpen allemaal om sneller af te rekenen met overgewicht.
  • Het doel moet niet zijn om vet te verbranden, maar om de buikspieren te verstevigen. Als je veel vet hebt, zal je het niet zien, maar het uitvoeren van buikspieroefeningen zal zorgen voor sterkere buikspieren. Zodra het vet eenmaal verdwenen is, heb jij je sixpack al af! Daarbij zijn buikspieroefeningen een prima manier om een sessie in de sportschool mee te eindigen.

Tip: Kies voor voeding die past bij je bewegingsritme. Eiwitrijke en vetrijke producten kunnen je veel energie leveren én helpen om meer spiermassa aan te maken. Gebruik bij voorkeur een van deze weekmenu’s.

 

#6 Compenseer het sporten niet

Je kent het misschien wel: lekker gesport, maar daarna wel flinke honger. Voor je het weet ben je aan het snacken en snaaien. Doe dat dus niet! Niets is erger dan al je inspanningen teniet doen door ongezond te gaan eten. Heb je honger? Neem dan iets gezonds, zoals een stuk fruit of een handjevol noten.

Tip: Wil je het effect van je training vergroten? Verdiep je dan in eiwitrijke recepten of eiwitshakes. Die geven je een vol en verzadigd gevoel, maar helpen je ook nog eens om extra spiermassa aan te maken.

 

#7 Zoek meer beweging op

Een belangrijke tip die niet alleen geldt om af te rekenen met buikvet, maar eigenlijk altijd als je wil afvallen, is dat je meer zal moeten gaan bewegen. Voorkom dat je vast komt te zitten op kantoor. Ga er vaker op uit. Maak een wandeling in je lunch, ga fietsend naar kantoor en pak de trap in plaats van de lift. Tips die we op Dieetkompas.nl al vaker hebben gegeven, maar die wel heel effectief zijn.

Tip: Plan elke dag 20 minuten bewegen in (en als het kan nog meer). Zorg dat ze onderdeel gaan uitmaken van je dagelijkse ritme, zodat je ze minder snel overslaat. Als je van jezelf weet dat je ’s avonds niet meer vooruit te branden bent, plan ze dan ’s ochtends voor je naar werk gaat (en ja, je kan daar inderdaad 20 minuten eerder voor opstaan!).

 

#8 Ontspan zoveel je maar kan

We schreven eerder al dat stress niet goed is als je van plan bent af te gaan vallen. Door stress wordt je sneller dik en val je minder snel af. Dat komt door een chemische reactie in je lichaam. Wanneer je lichaam voelt dat je stress hebt, wil het je beschermen. Dat doet het door extra vet aan te maken (denk aan een winterslaap).

Stress is dus niet goed.

Heb je een intensieve baan, veel zorgen of loop je ergens mee? Zoek dan een manier om het op te lossen of een manier om er mee om te gaan. Sommige stress laat zich nu eenmaal niet oplossen. Dat is heel vervelend. Je kunt het dan beter proberen een plaatje te geven door op gezette tijden te ontspannen.

Ontspanning, zoals het lezen van een boek of het maken van een wandeling, helpt enorm bij het afvallen. Je lichaam kan op dat moment namelijk even bijkomen, ontladen en zich schrap zetten voor de volgende fase.

Tip: Veel mensen gunnen het zichzelf niet om te ontspannen. Jij vanaf nu wel. Boek tijd in voor jezelf. Drie kwartier tot een uur per dag, minimaal.

 

#9 Geef niet op!

De laatste tip die we je geven is dat je niet op moet geven. Je hebt misschien het idee dat er niks veranderd, omdat je niks ziet. Maar besef dan dat buikvet zich heel moeilijk laat verslaan. Je krijgt het niet zomaar weg. Ook al zie jij niks, als je bovenstaande tips uitvoert, dan wordt er in je lichaam heel hard gewerkt. Het zal even duren, maar het effect gaat zich laten zien. Houd vol en geef niet op. Je traint hard en zult pas echt genieten als je straks dat strakke buikje hebt, waar je altijd al van droomde. Blijf dus investeren in die sixpack.

Tip: Meet jezelf op, weeg jezelf en zorg dat je een beginsituatie hebt. Als je het dan even niet meer ziet zitten, kun je aan de hand van je oude gewicht zien dat je alsnog lichter geworden bent. Dat helpt om ook die laatste stukjes goed te doen.

 

Samenvatting

Buikvet vinden we niet mooi. We storen ons eraan, het zit ons in de weg en we vinden het lelijk. Helaas is het niet zo dat je met wat oefeningen je buikvet weg kan trainen. Wel kan je je levensstijl dusdanig aanpassen dat je af kan rekenen met overtollig vet.

Door gezonder te gaan eten en de richtlijnen uit dit artikel te gebruiken, kun jij binnen nu en enkele weken voor jezelf het grote verschil maken.

Wanneer je de start goed wil maken, bevelen we de Strakke Buik Bijbel aan. Dit boek is zo compleet dat een goede start vanzelfsprekend is.

De voordelen van de Strakke Buik Bijbel zetten we even voor je op een rijtje:

  • Ruim 50 recepten die je kunt bereiden om mee af te vallen, speciaal rondom de buikstreek;
  • Heel veel informatie zodat je ook begrijpt waarom dit zo goed werkt;
  • Weekmenu’s en schema’s die je helpen richting te geven aan het afvallen en het verbranden van buikvet;
  • Boodschappenlijstjes, zodat je precies weet wat je in huis moet halen om succesvol aan een strakke, platte buik te gaan werken.

Ben jij klaar om voor een strakke buik te gaan?

Bekijk de Strakke Buik Bijbel

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.