Kun je met appelazijn afvallen?

Appelazijn en afvallen, gaan die twee echt samen? De laatste tijd steekt het bericht dat je met appelazijn kunt afvallen steeds vaker de kop op. Hoe zit het nu echt? Uit diverse onderzoeken is gebleken dat appelazijn (ook wel appelciderazijn genoemd) veel gezonde effecten op de gezondheid kan hebben. Appelciderazijn  heeft ok een reinigende eigenschap op het lichaam. Indirect kan het inderdaad helpen bij het afvallen.

Wil je er alles over weten? Lees dan dit artikel.

 

Appelazijn, wat is dat?

Gewone azijn, ook wel wijnazijn genoemd, wordt van druiven gemaakt. Appelazijn wordt gemaakt van appels, zoals de naam ongetwijfeld al deed vermoeden. De appels worden geperst tot sap en hier worden bacteriën en gist aan toegevoegd. Op die manier bestaat een proces van fermentatie. Suikers worden omgezet in alcohol. In een later stadium vindt een tweede proces plaats. Ditmaal wordt de alcohol omgezet in azijn.

Appelazijn is een goedje waar allerlei gezonde stoffen inzitten. Denk  bijvoorbeeld aan:

  • De vitamimen A, B1, B2, B6, C en 4;
  • Mineralen als ijzer, potassium en calcium;
  • Azijnzuur.

De zurige smaak van appelazijn komt door de aanwezigheid van azijnzuur. Ook de zurige lucht komt dus daar vandaan.

 

Herkomst

Appelazijn is al eeuwenoud. Al vijfduizend jaar voor Christus schijnt appelazijn in Babylonië gebruikt te worden. Vooral als smaakversterker. Tweeduizend jaar later gebruiken de Egyptenaren appelazijn vanwege de effecten voor de gezondheid. In China werd appelazijn ook al in die tijd gebruikt, getuige recepten en diverse geschriften.

De werking van appelazijn gaat dus ver terug in de geschiedenis.

 

Werking van appelazijn

Onderzoeken hebben aangetoond dat appelciderazijn vol zit met anti-septische eigenschappen. Ook zijn er verschillende anti-biotische processen te benoemen die de werking van appelazijn bekrachtigen. Sprenkel bijvoorbeeld wat appelazijn op rauw vlees en je zal zien dat de bacteriën die doorgaans voor bederf zorgen, worden gedood. Wat dat betreft kan gesteld worden dat appelazijn een sterk goedje is.

Appelazijn wordt gezien als een natuurlijke balansversterker van je zuurteregelaar. Dit wordt ook wel je pH-waarde genoemd. De pH-waarde wordt in scheikundige kringen gebruikt om aan te geven of een vloeistof zuur is of basisch.

Een pH-waarde van 7.0 staat voor pH-neutraal. Iets is dan noch zuur, noch basisch. Een lagere waarde dan 7.0 staat voor zuur en een hogere waarde staat voor basisch.

Op zich leuk allemaal, maar dat kun je ook wel gelijk vergeten. Zolang je maar onthoud dat het voor je lichaam van belang is dat de pH-waarde in balans moet blijven. Wijkt die teveel af, bijvoorbeeld doordat je veel zuren eet of drinkt, kan je lichaam haar lichaamscellen niet meer corrigeren en sterven ze af. Dat is ongezond en zelfs schadelijk voor je gezondheid. De kans is groot dat je te kampen gaat krijgen met lichamelijke klachten als dit te vaak gebeurt.

De pH-waarde voor een gezond menselijk lichaam staat op ongeveer 7.35.

Door het drinken van appelazijn houd je de pH-waarde van je lichaam in balans. Het dient als een reinigend goedje, waar je veel voordeel uit kunt halen.

 

Afvallen met appelazijn?

Dieetgoeroe’s zoeken steeds weer naar nieuwe manieren om te kunnen afvallen. Zo is ook afvallen met appelazijn genoemd. Maar hoe werkt dat nu echt?

Appelazijn heeft een goede en gezonde werking op je pH-waarde, maar ook op andere processen die in je lichaam plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Appelazijn helpt de stofwisseling versnellen.
  • Appelazijn stimuleert het vet verbranden (metabolisme).
  • Met appelazijn krijg je meer energie.
  • Je hongergevoel vermindert.
  • De spijsvertering verbetert.

Deze eigenschappen zijn stuk voor stuk gezonde gevolgen van het drinken van appelazijn. Indirect kunnen ze je dus ook helpen afvallen. Een versnelde stofwisseling en een versnelde vetverbranding zorgen er immers voor dat je af kan vallen. Ook door je hongergevoel weg te nemen, kom je niet meer aan. Een goed functionerende spijsvertering zorgt ervoor dat dik makende stoffen sneller worden afgevoerd.

Je kunt dus afvallen met appelazijn, maar er zijn wel snellere manieren. Wanneer je appelazijn lekker vind en het graag gebruikt om je lichaam in balans te laten zijn, is het prima om dit te drinken. Maar als je het alleen doet om af te vallen, raad ik je aan om een andere manier te zoeken. Een dieet is vele malen effectiever en sneller. Denk bijvoorbeeld aan een koolhydraatarm dieet.

 

Gezondheidsvoordelen

Dat appelazijn veel gezondheidsvoordelen oplevert is intussen wel duidelijk. Wist je bijvoorbeeld dat je meer weerstand krijgt met appelazijn? Ook kunnen griepverschijnselen en maagaandoeningen worden voorkomen als je regelmatig appelazijn drinkt. Tevens kan het helpen te ontgiften van zware metalen. De neus-, keel-, oor- en luchtwegen worden ontspannen door appelazijn en ook maagzuur zal afnemen.

Tegen allergische reacties kan appelazijn ook goed werken, net als het verlagen van je suikerniveau en het verminderen van migraine. Er zijn sterke aanwijzingen dat appelazijn ook helpt om astmatische bronchitis te verminderen. Wie regelmatig appelazijn drinkt zal minder kans op nierstenen hebben en wie nierstenen heeft kan appelazijn drinken om ze te doen oplossen.

Tot slot is aangetoond dat appelazijn reumatische verschijnselen kan verminderen, evenals andere ontstekingen.

 

Appelazijn gebruiken

Wie besluit appelazijn te gaan drinken, zal in het begin moeite hebben met de zure lucht en de zure smaak. Je kan appelazijn dan ook het beste mixen met een ander sapje of drinken met water.

Naarmate je het makkelijker te drinken vindt en zelf lekker gaat vinden, kun je het gebruik ervan opvoeren. Wanneer je echter niet went aan de smaak, kun je altijd voor appelazijncapsules kiezen. Minder effectief zijn deze wel, want de concentratie appelazijn is natuurlijk een stuk lager.

Begin je ’s ochtends met appelazijn? Doe dat dan niet op een lege maag. Eet van tevoren iets, zodat het een bodem heeft. Verder is het aan te raden om appelazijn een half uur voor iedere maaltijd te nuttigen.

Het zuur kan wel je tanden aantasten. Spoel je tanden dus altijd met water nadat je appelazijn gedronken hebt en wacht minstens een half uur met het poetsen van je tanden. Anders poets je het glazuur van je tanden weg en dat kan naar verloop van tijd erg pijnlijk zijn.

Voor je gezondheid is het voldoende om per dag een tot twee glazen water te drinken waarin je dan één tot twee theelepels appelazijn oplost. Wat afvallen betreft kun je wel iets meer drinken, maar ga niet verder dan drie glazen per dag. Teveel appelazijn is niet goed voor je en kan leiden tot diarree, brandend maagzuur, indigestie en misselijkheid.

Uitwendig kun je appelazijn gebruiken voor je haar en je huid. Gebruik niet teveel en verdun het altijd.

De gezondheidseffecten zal je na een week of drie tot vier op gaan merken.

 

Appelazijn kopen

Je kunt appelazijn kopen in de supermarkt of in gezondheidswinkels en natuurwinkels. Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Koop het dan gewoon online. Er zijn genoeg websites te vinden die appelazijn verkopen.

Wil je eerst meer informatie? Ga dan naar een biologische winkel of een natuurwinkel. Hier kunnen ze je adviseren en meer informatie geven.

 

Hoeveel kun je met appelazijn afvallen?

Vind je die gezondheidseffecten allemaal wel prima, maar gaat het jou er echt om dat je af kan vallen met appelazijn? Dan wil je vast weten hoeveel kilo je kan verliezen.

Er is onderzoek gedaan naar het afvallen met appelazijn, maar die resultaten zijn teleurstellend. Wie wil afvallen kan  beter uitwijken naar en dieet of een andere wijze van gewichtsvermindering. Want binnen drie maanden val je ongeveer één tot drie kilo af.

De conclusie is dus dat je inderdaad kan afvallen met appelazijn, al is het indirect en niet veel. Wil je sneller afvallen? Dan is het veel beter om een ander dieet te zoeken of aanpassingen te doen in je voedingspatroon. Een makkelijke aanpassing is het eten van minder koolhydraten. Dat zal je helpen om misschien wel iedere week een kilo te verliezen.

In de Afslank Receptenbijbel wordt dit proces helemaal uitgelegd. Koolhydraatarm eten en drinken is niet alleen goed voor het afvallen, maar ook nog eens erg gezond en lekker.

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.