7 Tips om effectief buikvet te verbranden

Buikvet is ergernis nummer 1 bij veel mensen, voornamelijk vrouwen. En dat is vervelend, want de buik is vaak de eerste plaats waar vet gaat zitten en de moeilijkste plaats om het weg te krijgen. Wie diëten heeft gevolgd, zal het ongetwijfeld hebben gemerkt: buikvet laat zich moeilijk verwijderen. Je kunt trainen wat je wilt, gezonder gaan eten, maar eerst verdwijnt het vet op plekken die je niet voor ogen had.

Hoe kun je nu effectief buikvet verbranden?

In dit artikel krijg je 7 tips aangereikt die je kunnen helpen om af te rekenen met een dikke buik. Leer hoe je succesvol kunt afvallen bij je buik.

Voordat je de zeven tips aangereikt krijgt, zetten we eerst kort uiteen hoe buikvet is opgebouwd. Ook leggen we je uit waarom buikvet gevaarlijker is dan vet op een andere plaats.

Wat is buikvet en waarom is buikvet gevaarlijk?

Vetten heb je nodig. Ze zitten in veel voedingsmiddelen en vet maakt deel uit van je dagelijkse caloriebehoefte. Teveel vet zorgt echter voor overgewicht. Behalve dat het ongezond is, vinden veel mensen het ook niet mooi om te dik te zijn.

Daarbij is buikvet ook nog eens de ongezondste vorm van vet die je op je lichaam kan hebben. Vet op je benen, billen en rug is minder gevaarlijk dan vet rond je buik. Dat heeft er volgens een Engels onderzoek mee te maken dat vet niet alleen van buiten zit, maar ook van binnen. Het is normaal om als persoon 3 liter vet mee te dragen.

Buikvet zit echter dicht bij allerlei belangrijke organen, zoals je hart, je longen en je lever. Als het vet zich daar ophoopt, komen deze organen in de knel. Mensen die veel buikvet hebben, lopen dus een verhoogd risico op allerlei nare ziektes en kwaaltjes. Denk aan een te hoog cholesterol, hartproblemen en ademhalingsproblemen.

NB: Niet alleen dikke mensen kunnen teveel intern buikvet hebben. Ook slanke mensen kunnen hier last van hebben. Dan is het van buiten misschien niet zichtbaar, maar is er wel sprake van een teveel aan vet.

 

Reken af met buikvet

Afrekenen met buikvet is dus niet alleen zaak om er weer strak en mooi uit te komen zien. Het is ook belangrijk omdat je gezondheid gevaar loopt als he buikvet te lang laat zitten. Hieronder volgen zeven tips om concreet af te rekenen met buikvet.

 

Wees je bewust van vetten

Zoals gezegd maakt vet deel uit van de caloriebehoefte. Dat kan verwarrend zijn, want mag je nu wel of geen vetten eten? Je mag op zich wel vetten eten, zolang het vooral onverzadigde vetten zijn. Die zijn gezond, natuurlijk en zullen minder snel tot gezondheidsklachten leiden dan verzadigde vetten en transvetten. Die hebben een heel slechte invloed op je cholesterolgehalte. Ook kunnen ze zorgen voor hart- en vaatziekten, of dichtgeslibde aderen.

 

Koolhydraten

Als je een voedingsmiddel eet waarin vet zit, wordt dat vet opgenomen door je lichaam. Je lichaam heeft dat nodig. Er wordt energie geleverd, zodat jij kunt doen wat je aan het doen bent. Je kunt je concentreren, voelt je fysiek lekker en kunt gewoon de dagelijkse dingen doen.

Wanneer je de hoeveelheid vetten overschrijft, worden de vetten die je lichaam niet om kan zetten in energie, elders opgeslagen. De meeste van die onnodige vetten die opgeslagen worden als vet, zitten in koolhydraten. Probeer dan ook koolhydraten te mijden en meer eiwitten te eten. Door op je voeding te letten, kun je al heel veel leed voorkomen.

 

Wees alert op waar vet wordt opgeslagen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het zaak om alert te letten op waar het vet nog meer wordt opgeslagen. Veel mensen focussen zich alleen op de buik en trainen zich een ongeluk (bijvoorbeeld met buikspieroefeningen) om buikvet te verbranden. Echter, het kan soms de moeite lonen om je eerst te richten op vet bij de benen, billen en heupen. Door die vetreserves te verbranden, moet je lichaam vanzelf aanspraak doen op je vetreserve rond de buik.

Wat je vaak ziet is dat vet zich bij vrouwen ook veel opslaat bij de heupen, de borsten en de billen. Het is goed om daar de focus te leggen. Bij mannen gaat het vet vooral bij de buik zitten. Dat betekent niet dat andere delen van het lichaam niet getraind hoeven te worden.

 

Doe aan vet verbrandende oefeningen

Vet verbrandende oefeningen helpen je om snel met vet af te rekenen, ook met buikvet. Een goede manier om daarmee aan de slag te gaan is door in de sportschool aan intensieve krachttraining te doen. Hoe intensiever, hoe beter.

Ook al richt je je niet op de buik, het vet zal ook daar vroeg of laat verdwijnen. De beste manieren om in de sportschool met vet af te rekenen zijn de volgende:

  • Intensieve krachttraining. Ga in de weer met halters, dumbells en train je arm-, been- en borstspieren. Vet zal op die plekken verdwijnen en omgezet worden in spiermassa.
  • Intensieve cardiotraining. Hardlopen, roeien, steps. Ze helpen allemaal om sneller af te rekenen met overgewicht.
  • Het doel is niet om vet te verbranden, maar om de buikspieren te verstevigen. Als je veel vet hebt, zal je het niet zien, maar het uitvoeren van buikspieroefeningen zal zorgen voor sterkere buikspieren. Zodra het vet eenmaal verdwenen is, heb jij je sixpack al klaar. Daarbij zijn buikspieroefeningen een prima manier om een sessie in de sportschool mee te eindigen.

 

Buikvet verbrandenCompenseer je sporten niet

Je kent het misschien wel: lekker gesport, maar dan wel flinke honger. Voor je het weet ben je aan het snacken en snaaien. Doe dat dus niet! Niets is erger dan al je inspanningen teniet doen door ongezond te gaan eten. Heb je honger? Neem dan iets gezonds, zoals een stuk fruit.

Wil je het effect van je training vergroten? Verdiep je dan in eiwitrijke recepten of eiwitshakes. Die geven je een vol en verzadigd gevoel, maar helpen je ook nog eens om extra spiermassa aan te maken.

 

Zoek meer beweging op

Een belangrijke tip die niet alleen geldt om af te rekenen met buikvet, maar eigenlijk altijd als je wil afvallen, is dat je meer zal moeten gaan bewegen. Voorkom dat je vast komt te zitten op kantoor. Ga er vaker op uit. Maak een wandeling in je lunch, ga fietsend naar kantoor en pak de trap in plaats van de lift. Tips die we op Dieetkompas.nl al vaker hebben gegeven, maar die wel heel effectief zijn.

 

Geef niet op

De laatste tip die we je geven is dat je niet op moet geven. Je hebt misschien het idee dat er niks veranderd, omdat je niks ziet. Maar besef dan dat buikvet zich heel moeilijk laat verslaan. Je krijgt het niet zomaar weg. Ook al zie jij niks, als je bovenstaande tips uitvoert, dan wordt er in je lichaam heel hard gewerkt. Het zal even duren, maar het effect gaat zich laten zien. Houd vol en geef niet op. Je traint hard en zult pas echt genieten als je straks dat strakke buikje hebt, waar je altijd al van droomde. Blijf dus investeren in die sixpack.

 

Waarom zou je buikvet verbranden?

Buikvet ongezond? Waarom zou je afvallen bij je buik? Het is al omschreven dat buikvet ervoor zorgt dat je organen last kunnen krijgen. Je hart, je longen en je lever zitten allemaal in je buikstreek. Intern vet kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Hieronder bespreken we nog een aantal gevolgen van buikvet.

 

Slaapapneu

Mensen die last hebben van buikvet, kunnen last krijgen van slaapapneu. Dat betekent dat hun ademhaling tijdens het slapen even stopt. Als er minstens tien keer in een uur sprake is van een stoppende ademhaling die langer dan tien seconden duurt, is er sprake van slaapapneu. De hersenen krijgen minder zuurstof, waardoor je minder goed kan slapen. De gevolgen zijn vermoeidheid overdag, maar kunnen ook leiden tot een beroerte, hogere bloeddruk, overgewicht, diabetes en zelfs een hartaanval. Mensen die een hartaanval hebben gekregen, leidden vaak al eerder aan slaapapneu. Heb je hier last van? Herken je dit bij jezelf? Ga dan naar de huisarts.

 

Insulineresistentie

Wanneer je lichaam minder vatbaar is voor het hormoon insuline is er sprake van insulineresistentie. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel onrustig wordt. Er zijn pieken en dalen die kunnen leiden tot vervelende ziektes en verschijnselen, zoals een verhoogde cholesterol, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes.

 

Kanker

Buikvet vergroot de kans op kanker. Met name darmkanker, borstkanker en prostaatkanker komen tijdens diverse studies naar voren. Dat heeft vooral te maken met de druk die intern buikvet uitoefent op organen en cellen. Het nadeel van mensen met overgewicht is dat ze vaak pas te laat naar de dokter gaan en dat het dan al te laat is om in te grijpen.

 

Combineer gezonde voeding met beweging

In de tips die we in dit artikel hebben gegeven, kon je al lezen dat het vooral om beweging gaat als je effectief buikvet wil verbranden. Je zal aan de slag moeten in de sportschool, maar ook overdag meer moeten zien te bewegen.

De beste combinatie om met buikvet af te rekenen, is door het bewegen te koppelen aan gezonde voeding.

Gezonde voeding is een breed begrip. Het komt erop neer dat je probeert onverzadigde vetten te eten en koolhydraten probeert te vervangen door bijvoorbeeld eiwitten. Een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet kan dan ook heel effectief zijn als je wil afrekenen met buikvet. Probeer te letten op de hoeveelheid suikers die je binnen krijgt. Vaak zitten er suikers in producten waar je dat helemaal niet van verwacht, zoals sinaasappelsap en appelsap. Zeker als je die niet vers haalt, zitten ze boordevol kunstmatige suikers (slechte koolhydraten) en kunnen ze een aanslag plegen op je gezondheid.

Probeer spiermassa op te bouwen. Kweek spieren en zet die spieren voor je aan het werk. Want spieren hebben vet nodig om groter te worden. Wie voldoende spieren heeft gekweekt, zal veel minder moeite hebben om af te vallen. Want spieren hebben altijd energie nodig en die energie halen ze uit eten. Met name eiwitrijke voeding is hierbij van belang.

 

Voel je weer lekker en gezond

Als jij de tips in dit artikel naleeft, zal je merken dat buikvet kan verdwijnen. Om te voorkomen dat het weer terugkomt, is het zaak om gezond te blijven eten. Recepten die je kunnen helpen om richting te geven aan een gezonde levensstijl, waarin geen plaats meer is voor buikvet, vind je bijvoorbeeld in het uitgebreide kookboek de Afslank Receptenbijbel van drs. Oscar Helm. Hij heeft onderzoek gedaan naar voeding en gezondheid en een receptenboek opgesteld. In dit receptenboek richt hij zich specifiek op de buikstreek en helpt hij je om echt vet te verbranden en een strakkere buik te krijgen. Wil je meer weten? Lees onze uitgebreide review van dit kookboek en doe er ook zelf je voordeel mee.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Bewaren

Laat een reactie achter