Het Dash dieet gaat jou helpen om je cholesterol en je bloeddruk te verlagen én om gezond af te vallen. Het Dash dieet helpt je niet alleen op gewicht te komen, maar vermindert aanzienlijk de kans op diabetes, zorgt voor een betere stofwisseling, een betere darmflora en  levert je ook nog eens extra weerstand en meer energie.

In dit artikel informeren we je over het Dash dieet.

Waar staat het Dash dieet voor?

De term “Dash dieet” komt uit de Verenigde Staten en is een afkorting van “Dietary Approaches to Stop Hypertension” wat neerkomt op “dieetgerichte benaderingen die een hoge bloeddruk stoppen”, maar feitelijk doet het Dash dieet nog veel meer,  namelijk:

 • Het Dash dieet verlaagt je bloeddruk aanzienlijk;
 • Het dieet helpt je om je cholesterolgehalte flink te verlagen;
 • Het Dash dieet voorkomt diabetes, of – wanneer je al diabetes hebt – helpt je diabetes beter te beheersen;
 • Het Dash dieet helpt bij chronische nieraandoeningen en –ziekten;
 • Het dieet zorgt voor gezonde, verantwoorde voeding;
 • Het Dash dieet helpt je extra energie en weerstand te geven;
 • Het dieet heeft een positief effect op je darmflora;
 • Het dieet werkt niet alleen bij jonge mensen, maar is ook bij ouderen uiterst effectief;
 • Het Dash dieet helpt je op een gezonde, evenwichtige manier afvallen.

Zoveel voordelen in één dieet? Dat heeft inderdaad tot veel opzien geleid. Eerst in de Verenigde Staten, later in Europa. Maar onderzoek na onderzoek toont aan dat het Dash dieet écht werkt, zoals onderstaand artikel in het NRC Handelsblad aantoont:

Dash dieet volgens NRC Handelsblad

De Gazet van Antwerpen noemt in 2014 het Dash dieet zelfs het beste dieet van het jaar. In het artikel wordt het dieet als “het doeltreffendste dieet ter wereld (volgens US News)” genoemd en is “het mooi meegenomen dat je ook nog eens afvalt”.

Naast een lagere bloeddruk en cholesterol hoort volgens het artikel ook een lagere glucosespiegel bij het dieet. Uiteindelijk wordt het hele lichaam gezonder en voelt de gebruiker zich vitaler. In het artikel wordt gesteld dat dokters zelfs merken dat hartziekten, nierstenen, diabetes en zelfs vormen van kanker afnemen bij een goed gebruik van het Dash dieet.

 

Dash dieet iets voor jou?

Je vraagt je nu vast af of het Dash dieet echt zo goed werkt? Bedenk dan dat je het altijd een kans kan geven en dat het meer is dan een dieet: het zorgt op veel meer vlakken voor een gezonder leven. Dat je daardoor ook afvalt, is natuurlijk mooier meegenomen.

 

Hoe werkt het Dash dieet? (Dash dieet eetschema)

Een dieet dat stelt zoveel gezondheidskwalen te doen afnemen, klinkt bijna als een wondermiddel. Hoe werkt zoiets dan eigenlijk? Hoe kun je met één dieet zowel je cholesterol als je bloeddruk verlagen, problemen rondom diabetes voorkomen of controleren, veel gewicht verliezen en ook nog nierstenen voorkomen, meer energie krijgen, je darmflora verbeteren en vitaler worden?

De werking van het Dash dieet leggen we graag aan je uit middels enkele steekwoorden. Deze tips kun je toepassen in een Dash dieet eetschema.

 

Groenten en fruit

De basis van het Dash dieet is eigenlijk heel eenvoudig en bijna een cliché: eet meer groenten en fruit. Maar waar het Voedingscentrum 2 ons groenten en 2 stuks fruit op een dag aanbeveelt, stelt het Dash dieet dat je eigenlijk niet genoeg groenten en fruit kan eten.

Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels die al duizenden jaren goed voor de mens zijn. Door hier veel van te eten, voorkom je vanzelf al heel veel problemen in je gezondheid.

 

Vis en kip

Een andere richtlijn binnen het Dash dieet is dat je rood vlees (zoals varkensvlees en rundvlees) moet vervangen door (wit vlees) vis en kip. Vis en kip zijn vleessoorten waarin veel proteïnes (eiwitten) zitten. Die zijn goed voor je spierherstel en spieropbouw, maar leveren ook meer energie en geven een verzadigd gevoel. Bovendien zitten er in vis veel vetzuren (omega 3), die erg goed voor de gezondheid zijn.

 

Verminder met zuivel en ga voor mager

Magere zuivelproducten worden aangeraden binnen het Dash dieet, omdat die het best te verteren zijn. Dat helpt zowel je darmen als je nieren. Ook wordt de laatste tijd in veel meer onderzoeken aangetoond dat al die zuivel helemaal niet zo gezond en natuurlijk is. Geen enkel ander zoogdier drinkt en eet zoveel zuivel als de mens. Er wordt beweerd dat teveel zuivel zelfs ziektes kan opwekken, waaronder vormen  van kanker. Dat is nog niet bewezen, maar ook het Dash dieet stelt dat zuivel gematigd moet worden en bij voorkeur mager.

 

Onverzadigde vetten

De meeste vetten in onze voeding zijn verzadigd. Dat betekent dat ze voor gezondheidsrisico’s zorgen. Het is niet zo dat je verzadigde vetten alleen aantreft in ongezonde producten. Ook in producten die we als gezond zijn gaan beschouwen, komen veel verzadigde vetten voor. Denk aan zuivelproducten als kwark en volle melk. Verzadigd vet bevat per gram 9 calorieën, waardoor je er snel dik van wordt. Probeer dus veel onverzadigde vetten te nuttigen.

 

Dash dieet ervaringen. “Er ging een wereld voor me open toen ik in het Dash dieet las over verzadigde en onverzadigde vetten. Zonder het te weten was ik al jaren ongezond bezig. Nu weet ik wel wat gezond is en voel ik me ook een stuk beter.” – Carolien

 

Weinig zout

In de westerse wereld is de zoutconsumptie dramatisch. We eten met zijn alleen veel te veel zout. Dat komt deels omdat het een gewoonte is eten smakelijker te maken met zout. We doen een snufje bij de aardappels, maar ook wat over de groenten en als het even kan, zouten we ons vlees goed in. Maar zout zit ook heel veel in producten, zonder dat je het weet. Denk aan sausjes of aan jus.

Teveel zout leidt bewezen tot hart- en vaatziekten, maar kan ook de nierfunctie ernstig verstoren. In Nederland sterven jaarlijks duizenden mensen aan de indirecte gevolgen van teveel zout.

Niet gek dus dat het Dash dieet pleit voor een verminderde zoutconsumptie. Je merkt aan je lichaam vrij snel dat het minder zout krijgt: je voelt je fitter, vitaler en daardoor vaak ook nog gelukkiger. Bovendien kun je gaan genieten van de natuurlijke smaak van producten en zal je beseffen dat zout de smaak er echt niet altijd beter op maakte.

 

Goede koolhydraten

Tot slot stuurt het Dash dieet je richting de “goede koolhydraten”. Volgens Dash zijn dat koolhydraten die een lage glycemische index hebben. Neem er ook niet teveel van. Deze koolhydraten worden trager in de darmen verteerd en dus minder snel als suikers omgezet, waardoor ze weer als vet worden opgeslagen.

 

Je denkt nu misschien dat het ingewikkeld is om een Dash dieet te volgen? Zoveel richtlijnen en termen die je nog niet kent. In het Dash dieet plan wordt dit allemaal duidelijk voor je uitgeschreven. Je krijgt er een handleiding mee in huis waarmee je direct volgens het Dash dieet kunt gaan leven, eten en drinken.

 

Adviezen van het Dash dieet

Zoveel richtlijnen waar je iets mee moet kan verwarrend zijn. Het Dash dieet is gelukkig deel voor deel te volgen. Door al één of twee van hun richtlijnen in acht te nemen, word je gezonder. Maar natuurlijk moet je voor het complete plaatje en algehele gezondheid, wel het hele dieet volgen zoals het bedoeld is.

Gelukkig schrijft het Dash dieet ook enkele richtlijnen voor wat voeding betreft. Hieronder sommen we ze voor je op.

 • Neem per dag 6 tot 8 porties aan granen per dag (een portie granen is bijvoorbeeld één boterham of een halve kop met rijst).
 • Neem per dag 4 of 5 porties groenten en fruit tot je (voor groenten en fruit geldt een hoeveelheid van 4 of 5 halve koppen, wat ongeveer 350 gram groenten en 350 gram fruit is).
 • Neem per dag 2 tot 3 porties zuivel tot je, het liefst mager (één portie is 250 ml).
 • Neem dagelijks 2 porties mager vlees, vis of gevogelte per dag (één portie is 100 gram).
 • Neem per week (bijvoorbeeld als tussendoortje) 4 of 5 porties noten, zaden en peulvruchten (één portie is een handvol).
 • Neem dagelijks 2 tot 3 porties onverzadigde vetten (een portie is een theelepel).
 • Neem per week maximaal 5 porties zoet per week (een portie is een glas zoete frisdrank of een eetlepel suiker).
 • Neem maximaal 2400 mg Natrium of maximaal 6 gram zout per dag.

Dash dieet ervaringen. “In het begin was ik overdonderd door al die richtlijnen, maar ik printte ze uit en hing ze op mijn koelkast. Dagelijks pakte ik er een richtlijn bij en binnen een week leefde ik volledig volgens het Dash dieet. Ik ben er niet alleen 15 kilo mee afgevallen, ik zit ook lekkerder in mijn vel. Mijn bloeddruk is voor het eerst sinds 12 jaar weer laag.” – Henny.

 

Onderzoek naar het Dash dieet in de praktijk

De werking van het Dash dieet wordt door de media bejubeld. Maar natuurlijk is er uitgebreid onderzoek naar de werking van het dieet gedaan. In één van die onderzoeken – gericht op manieren om bloeddruk te verlagen – werd het Dash dieet als uitgangspunt genomen. Een groep van 459 volwassenen werd verdeeld in drie groepen:

 • De controlegroep die klassieke Amerikaanse voeding kreeg voorgeschoteld,
 • Groep A kreeg voeding met veel fruit en groenten;
 • Groep B kreeg hetzelfde als groep A, maar dan met volle granen en afgeroomde melkproducten (daardoor was de vetopname lager).

Na een paar dagen op deze manier te eten en te drinken werd bij alle drie de groepen de bloeddruk opgemeten. Groep A en B werden vergeleken met de controlegroep. Het bleek dat de volwassenen in groep A een daling van 2,8 mm Hg (systolisch) en 1,1 mm Hg (diastolisch) lieten zien. In groep B was dat meer, namelijk 5,5 mm Hg (systolisch) en 3,0 mm Hg (diastolisch). Groep B was de groep die conform de Dash-methode had geleefd.

Los van dit onderzoek zijn er wereldwijd meerdere onderzoeken naar het Dash dieet gedaan en keer op keer is de conclusie dat het Dash dieet leidt tot een lagere bloeddruk, een lager cholesterol, een betere nierfunctie, een vitaler en fitter leven en een gezonde manier van gewichtsverlies.

 

Afvallen met het Dash dieet lijkt bijzaak

Hoe komt het nu dat afvallen met het Dash dieet zo’n succes is? Waarom lukt het zoveel mensen niet om af te vallen met welk dieet dan ook (Sonja Bakker, Atkins, Weight Care en ga zo maar door) en lukt het ze wel om af te vallen met behulp van het Dash dieet.

We hebben het gevraagd aan een huisarts. Hij stelt dat het afvallen met het Dash dieet zo goed gaat, omdat afvallen slechts een bijzaak lijkt te zijn. “Je bent met het Dash dieet meer bezig met je algehele gezondheid en merkt op alle vlakken verbetering. Dat stimuleert je om door te gaan. Je merkt misschien wel gewichtsveranderingen, maar je merkt ook dat je vitaler wordt en lekkerder in je lijf zit. Je voelt je lekkerder vanwege een verlaagde bloeddruk en omdat je cholesterol gezond is. Daardoor merk je niet dat je ook nog aan het afvallen bent. Zo kan het inderdaad heel snel gaan en ben je in korte tijd op gewicht.”

Afvallen is misschien wel het doel als je aan het Dash dieet begint, maar het wordt dus een bijzaak. Een bijzaak die vanzelf goed komt. Dat is een prettige manier om af te vallen.

Dash dieet ervaringen. “In het begin was ik erg gefocust op mijn gewicht. Ik merkte de eerste dagen weinig verschil, maar voelde me na vijf dagen wel een stuk rustiger en lekkerder. Op die manier had het dieet dus wel zin. Daarom bleef ik doorgaan met het Dash dieet plan. Na een maand was ik ineens 7 kilo lichter, terwijl mijn aandacht daar helemaal niet meer lag. Het ging veel meer om algehele gezondheid.” – Robin.

 

Voordelen van het Dash dieet

Misschien is het grootste voordeel van het Dash dieet nog wel dat er eigenlijk geen echte nadelen te benoemen zijn. Al zou je het Dash dieet uitvoeren zonder dat het tot resultaat leidt (wat feitelijk onmogelijk is), dan nog zijn er geen nadelen voor je gezondheid. Het enige nadeel zou zijn dat je het voor niets gedaan hebt.

De bewezen voordelen binnen het Dash dieet zijn zeer uiteenlopend. In de eerste plaats zal je op den duur zeker heel veel gewicht gaan verliezen. Er zijn situaties bekend van mensen die binnen een maand tijd 7 tot 8 kilo verloren en daarbij niet het idee hadden dat ze daar heel hard mee bezig waren.

Eenmaal afgevallen zie je er ook weer goed uit en voel je je meer zelfverzekerd.

Los van het afvallen zijn er nog veel meer positieve kanten aan het Dash dieet. Hieronder sommen we de voordelen van het Dash dieet graag voor je op:

 • Leven volgens de richtlijnen van het Dash dieet zorgt ervoor dat hart- en vaatziekten afnemen;
 • Door gezonder te eten en te letten op wat je wel mag eten en wat niet, neemt je bloeddruk aanzienlijk af;
 • Hetzelfde geldt voor je cholesterolgehalte;
 • Mensen met nierproblemen zullen ondervinden dat de nieren ineens een stuk beter werken en dat je beter met je nierproblemen om kan gaan;
 • Diabetes wordt voorkomen met het Dash dieet of – als je het al hebt – het wordt beter te hanteren;
 • Je voelt je een stuk fitter, vitaler en gezonder;
 • Het suikergehalte in je lichaam gaat flink omlaag, waardoor suikers niet meer worden opgeslagen als vet;
 • Je mag erg lekker blijven eten in het Dash dieet, want er zijn heerlijke Dash dieet recepten te vinden die je makkelijk kan bereiden;
 • Je zal al op korte termijn veel gezondheidswinst boeken.

Dat laatste voordeel is misschien nog wel het belangrijkste, omdat het alles samenvat waar Dash voor staat. Het zorgt ervoor dat je op korte termijn gezonder gaat leven.

 

Wil jij gezonder gaan leven?

In dit artikel hebben we je kennis laten maken met het Dash dieet. Je hebt geleerd wat het Dash dieet inhoud en hoe je het Dash dieet het beste kan volgen. Je was waarschijnlijk hier, omdat je wilde afvallen. Nu heb je kunnen lezen over een dieet dat je inderdaad helpt af te vallen, maar nog veel meer doet. Dus…

 • Wil jij op een verantwoorde, vrij eenvoudige manier afvallen?
 • Wil jij ook nog eens je bloeddruk verlagen of laag zien te houden?
 • Wil jij je cholesterolgehalte gezond houden?
 • Wil jij allerlei gezondheidsproblemen – zoals diabetes en nierklachten – voorkomen?
 • Wil jij gezonder gaan eten en drinken, maar wel blijven genieten?
 • Wil jij een betere stofwisseling op gang brengen?
 • Wil jij ook meer energie en een hogere weerstand?

Lees dan het Dash Dieet Plan.

Bekijk het Dash Dieet Plan

 

Veel gestelde vragen

[expand title=”Waar vind ik Dash dieet recepten?”]

Dash dieet recepten vind je online. Je kan op internet heel veel recepten vinden, omdat die door gebruikers van het dieet makkelijk worden uitgewisseld. Zelf zijn we ook een voorstander van het Dash Dieet Plan, omdat de recepten hierin echt gebaseerd zijn op Dash. Met recepten op het internet loop je risico dat mensen er een eigen draai aangeven, waardoor jij denkt dat ze Dash-proof zijn, terwijl dat niet zo is.[/expand]

[expand title=”Wanneer merk ik dat ik afval met Dash?”]

Het effect van het dieet laat zich al in enkele dagen zien. Afvallen is echter een moeizaam proces. Voor de ene persoon kan het sneller zijn dan voor de ander. Wie bijvoorbeeld veel af wil vallen, zal al sneller verschil zien (bijvoorbeeld na drie dagen), terwijl iemand die niet veel af wil vallen pas na een week verschil merkt. Het is vooral een kwestie van volhouden en de focus bij het dieet blijven leggen.[/expand]

[expand title=”Is het Dash dieet niet te ingewikkeld voor mij?”]

We snappen dat het Dash dieet je overvalt, want er zijn veel richtlijnen. We raden je dan ook aan om het Dash Dieet Plan in huis te halen. Daarin staan niet alleen de lekkerste Dash dieet recepten, maar je vindt er ook richtlijnen om het Dash dieet stap voor stap toe te passen in jouw leven. Op die manier is er weinig ingewikkelds aan het dieet.[/expand]

[expand title=”Ik ben 60 jaar. Kan ik dan het Dash dieet volgen?”]

Het Dash dieet staat erom bekend zeer vriendelijk te zijn voor oudere mensen. Zowel jong als oud heeft baat bij het Dash dieet. Het antwoord is dus ‘ja’![/expand]