In Nederland zijn veel volgers van een crash dieet. Een crash dieet is een dieet waarmee je in korte tijd veel gewicht kan verliezen. Voorbeelden van het crash dieet zijn:

Wat al deze diëten gemeen hebben is dat het strakke, strenge dieetschema’s zijn. Je komt met deze diëten niet aan je dagelijkse caloriebehoefte. Koolhydraten, eiwitten en vetten worden gemeden.

Dat duurt vaak een paar dagen tot enkele weken. In die tijd val je heel snel heel veel kilo af. Maar dat is slechts tijdelijk.

Een militair dieet, is dat gezond?

Tijdelijk effect

Wie in 10 dagen in staat is om 10 kilo af te vallen is in de eerste plaats heel ongezond bezig. Zelfs mensen die heel ziek zijn slagen er niet in om zoveel gewicht te verliezen. Daarbij is de wijze van eten niet vol te houden. Wie in 10 dagen dus 10 kilo afvalt, komt met gemak ook weer 10 kilo (of zelfs meer) aan in 10 dagen tijd.

Dat is wat je ook altijd terugziet bij een crash dieet. Eerst is er heel snel resultaat, maar na een tijdje zijn de mensen die met een crash dieet wisten af te vallen, weer terug bij af. Erger nog: soms worden ze alleen maar zwaarder.

Dat heeft te maken met het feit dat je nooit op 500 of 1000 calorieën per dag kan functioneren, zoals een crash dieet ambieert. Zodra je van dat idee afstapt, kom je dus gewoon weer aan. Je eet weer je gewone hoeveelheid calorieën en krijgt ook je oude gewicht weer terug.

Het is dus een stuk verstandiger om te kiezen voor een verantwoorde manier van afvallen. Er zijn volop diëten te vinden die je geleidelijk aan helpen anders te gaan eten. Daarmee is het wel langzamer afvallen, desondanks is het effect wel blijvend.