Het eiwitdieet kun je volgen aan de hand van een dieetschema. Net als bij ieder ander dieetschema, houdt het schema bij wat je op een dag zoal mag eten en drinken. Het ene schema is strenger dan het andere, maar ze hebben allemaal tot doel om je te helpen.

Een dieetschema bij het eiwitdieet zal zich kenmerken door:

  • De vele eiwitrijke recepten die erop staan;
  • De optie om ook te gaan bewegen en tot meer resultaat te komen;
  • Veel momenten op de dag waarop je kan eten;
  • De mogelijkheid om maaltijden te vervangen door shakes (eiwitshakes).

In dit artikel krijg je inzage in de algemene definitie van een eiwitdieetschema en krijg je een voorbeeld te zien van zo’n schema.

Van dag tot dag

Een eiwitdieetschema helpt je van dag tot dag om het eiwitdieet zo goed mogelijk te volgen. Dat zal voor alle dieetschema’s het geval zijn. Je mag op drie momenten uitgebreid eten (ontbijt, lunch en diner) en er zal plaats zijn voor circa vier tussendoortjes.

Kenmerkend aan de gerechten zal zijn:

  • Weinig brood en pasta;
  • Veel vlees, kip, vis of vleesvervangers;
  • De aanwezigheid van sojaproducten;
  • Veel natuurlijke voeding zoals noten en zaden.

Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de genoemde producten bol staan van de eiwitten. Brood en pasta zitten echter vol met koolhydraten en passen om die reden niet binnen het eiwitdieet.

Een goed dieetschema vertelt je per dag wat je mag eten. Het kan ook zijn dat je een dieet volgt op basis van shakes. In dat geval zal er bij staan hoeveel shakes je op een dag mag en in welke hoeveelheid je ze kan bereiden.

Verschillende fasen

Veel eiwitdiëten, waaronder dat van Dukan en Vitadis, hanteren meerdere fasen in hun dieet. Je kent een startfase (aanvangsfase), een overgangsfase (kernfase) en een eindfase (afrondingsfase).

Startfase

In de startfase leer je het eiwitdieet kennen. Je gaat proeven van eiwitrijke producten en – als daar je voorkeur ligt – een start maken met bewegen. Op die manier bereid je je lichamelijk en geestelijk voor op het volgen van het eiwitdieet

Overgangsfase

Het eiwitdieet heeft tot doel om jou de rest van je leven gezonder en bewuster te laten eten. De overgangsfase is ervoor bedoeld om dat zo goed mogelijk te laten slagen. Je gaat meer en meer eiwitten eten, focust je ook meer op eiwitrijke producten en maakt het je eigen.

In deze fase zal je veel gewicht verliezen, wat erg motiverend is.

Consolidatiefase

De consolidatiefase is ook de eindfase, maar eigenlijk is er geen sprake van een einde binnen het eiwitdieet. Je hebt nu geleerd hoe je op een gezonde manier kan eten en drinken en het is zaak om dat aan te houden. Deze fase helpt je om de rest van je leven eiwitrijk te blijven eten en drinken.

In de consolidatiefase mag je af en toe ook producten met minder eiwitten, zolang het maar in balans is. Het is immers niet het doel om de rest van je leven alleen maar eiwitten te eten. Vetten en koolhydraten maken ook deel uit van een gezond eetpatroon, mits met mate.

Voorbeeld

In onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een eiwitdieet schema te zien. Zoals je kan zien is dit gebaseerd op een eiwitdieet met shakes. Er staat bij hoeveel zakjes je op een bepaald moment mag. Daarmee worden shakes bedoeld, die met melk of yoghurt kunnen worden aangemaakt.

Wat verder opvalt is de hoeveelheid salades en groenten, de aanwezigheid van zeevruchten, gevogelte, vis en vlees. Ook zie je dat er pas aan het einde van de overgangsfase weer brood gegeten mag worden.

Eiwitdieet schema in drie fasen

Vitadis

Dieetkompas.nl heeft veel goed ervaringen met het eiwitdieet van Vitadis. Lees er meer over in onze kennisbank over Vitadis.