Je hebt kunnen lezen over het eiwitdieet. Het eiwitdieet is een erg geliefd dieet, omdat het op een makkelijke manier helpt bij het afvallen. De voordelen van het eiwitdieet zijn legio: je kan makkelijk beginnen aan het dieet, je hoeft er niet voor af te zien, er is snel resultaat, er wordt gewerkt aan spieropbouw voor een nog beter effect en – voor veel mensen ook belangrijk – het hoeft niet veel te kosten.

Voor wie echter meer handvaten nodig heeft om succesvol af te vallen, kan het geen kwaad om een eiwitdieet schema te hanteren.

Als men het heeft over een “eiwitdieet schema” kunnen twee dingen worden bedoeld, namelijk:

  1. Een schema waarin precies terug te lezen is hoeveel eiwitten bepaalde producten bevatten;
  2. Een schema dat gericht is op afvallen en je vertelt hoeveel je mag eten.

Verschil met een eiwitdieet

Mensen halen soms schema’s en diëten door elkaar. Wanneer noem je iets nu een dieet, wanneer is het een schema en wanneer kruisen die twee elkaar?

Het verschil tussen een dieet en een schema kunnen we het beste aangeven met een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld eens aan de diëten die we al eerder op deze website bespraken, zoals het dokter Frank dieet, het Dukan dieet en het Vitadis dieet.

Dit zijn alle drie eiwitdiëten. Maar zij hanteren ieder een ander schema. Een dieetschema is in dezen dus de manier waarop het betreffende dieet je kan helpen om af te vallen. Met andere woorden: een dieetschema leidt je naar een bepaald doel toe.

 

Dokter Frank dieet

Het dieetschema binnen het dokter Frank dieet is een boek. Je moet dan het boek van dokter Frank van Berkum kopen om het dieetschema te kunnen hanteren. In dat schema zijn verschillende zaken opgenomen, zoals:

  • Recepten die je kan koken tijdens het volgen van dit dieet;
  • De mate waarin je zou moeten of kunnen bewegen voor nog meer effect;
  • Veel achtergrondinformatie (wat zijn eiwitten nu precies?).

Daarmee heeft het dokter Frank dieet vooral de vorm van een boek. Er zijn mensen die dat prettig vinden, maar ook mensen die het onoverzichtelijk vinden.

 

Het Dukan dieet

In grote lijnen lijken het dokter Frank dieet en het Dukan dieet wel heel erg op elkaar, behalve dan dat er bij het Dukan dieet intussen meerdere boeken zijn verschenen met aanvullende recepten. Er is een basisboek (Het Dukan Dieet), waarin je wordt verteld wat eiwitten zijn en hoe ze je kunnen helpen bij het afvallen. Vervolgens zijn er leefwijze-boeken uitgebracht, onder meer met nog meer eiwitrijke recepten die je zou kunnen maken binnen het eiwitdieet.

 

Het Vitadis dieet

Vitadis bundelt eigenlijk alles wat een eiwitdieet zo prettig maakt. Bij Vitadis stel je zelf een pakket samen, dat kan bestaan uit:

  • Recepten voor diverse eiwitrijke maaltijden;
  • Producten die je helpen die recepten te bereiden;
  • Achtergrondinformatie in de vorm van (e-)boeken;
  • Persoonlijke coaching;
  • Verdieping en variatie (zoals een glutenvrije vorm van het dieet).

Het Vitadis dieet is daarmee erg compleet en gebruiksvriendelijk. Meer weten? Bezoek dan onze kennisbank over het Vitadis dieet.

 

Lees meer over het eiwitdieetschema: