Hoewel het aanbevolen is om tussen de 40 en de 70 procent koolhydraten te eten, met het oog op de caloriebehoefte (die verder bestaat uit vetten en eiwitten) zijn er helaas ook veel slechte koolhydraten.

Slechte koolhydraten zijn koolhydraten die niet nodig zijn, maar wel zijn toegevoegd aan voeding. In ons artikel over koolhydraten kun je lezen over de eigenschappen van koolhydraten. De verschillende vormen van koolhydraten worden daar ook in besproken.

Het komt er op neer dat er koolhydraten zijn die zich moeilijk laten verteren. Dat betekent dat de koolhydraten worden omgezet in verschillende vormen van suikers (glucose). De bekendste daarvan is fructose. Omdat je lichaam niet weet wat het met de koolhydraten aan moet, wordt het opgeslagen als vet. Daarmee krijg je overgewicht. Andere bijverschijnselen zijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Slechte koolhydraten komen helaas steeds vaker voor. Ze zijn er de reden voor dat mensen koolhydraatarm of suikervrij willen gaan leven.

Deze koolhydraten zijn bijvoorbeeld fructose. Fructose is een vorm van suiker die wordt toegevoegd aan frisdrank en zogenaamd gezonde vruchtendranken, zoals sinaasappelsap uit pak en appelsap. Deze dranken staan stijg van de toegevoegde suikers en zijn daarom allesbehalve gezond.

Een andere vorm van ongezonde koolhydraten is de suikers die gebruikt worden in snoep en koek. Dit gaat om glycogeen.

Fabrikanten gebruiken suikers als toevoeging omdat het hen in staat stelt producten langer ‘vers’ en houdbaar te houden. Daarbij geven de suikers meer smaak dan het eten in het begin heeft.

Het mijden van dergelijke koolhydraten voorkomt overgewicht en andere risico’s. Het beste kun je deze koolhydraten mijden door te letten op de producten zelf. Ook kun je een koolhydraatarm dieet proberen te volgen. Hierin eet je koolhydraatarme producten, zodat je zeker weet dat je alleen de goede koolhydraten binnenkrijgt. Een voorbeeld van een koolhydraatarm dieet is het dieet van Atkins.