Kent het Paleo dieet bijverschijnselen? Grote kans dat je die vraag nooit gesteld hebt. Waarom zou je ook? Maar als jij je herkent in de volgende klachten, bestaat de kans dat je te maken hebt met de zogenaamde Koolhydraatarme Griep, oftewel de Low Carb Flu:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Concentratieverlies
  • Vermoeidheid
  • Licht geïrriteerd raken

Deze verschijnselen treden op bij een aardig aantal mensen die aan een Paleo dieet beginnen en dit artikel is geschreven om je te helpen doorzetten (want het komt goed) en je een hart onder de riem te steken. We leggen uit wat de Koolhydraatarme Koorts precies is en wat je er tegen kunt doen.

 

Beginnen met Paleo gaat niet altijd vanzelf

Op zich is het helemaal niet gek dat de overstap van je normale eetpatroon naar het Paleo dieet verloopt aan de hand van wat klachten. Je lichaam is immers gewend om al dag in dag uit te eten zoals je dat voorheen ook deed. Je lichaam heeft nu tijd nodig om zich aan te passen naar je nieuwe mindset.

Een belangrijke oorzaak voor deze verschijnselen is het verlies van natrium. Doordat je minder natrium binnenkrijgt, moet je lichaam op zoek naar alternatieven. Dat lukt niet of nauwelijks, waardoor je klachten krijgt.

 

Van veel naar weinig koolhydraten

Waarschijnlijk komen alle (zo niet: bijna alle) mensen die met een Paleo dieet beginnen uit een voedingspatroon met een overschot aan koolhydraten. Zeer waarschijnlijk at je volop brood en aardappels, regelmatig pasta, rijst en muesli en lustte je graag een koek of wat snoep, chips of chocolade? Je leest het zelf al: bommen van koolhydraten.

Koolhydraten hebben de neiging om in je lichaam vocht vast te houden. 1 gram koolhydraten houdt 2,5 gram vocht vast en dat is veel. Waarschijnlijk heb je dat nooit gemerkt, maar dat gebeurt nu wel. Het vocht wordt niet meer vastgehouden, maar afgevoerd. Je zal vaker naar het toilet moeten en omdat je droogstaat, krijg je vaak sneller hoofdpijn en ben je meer misselijk.

Doordat je zo vaak naar het toilet gaat wordt ook natrium uitgescheiden. Dit is een zeer essentieel elektrolyt (mag je gelijk vergeten) in je lichaam en het zorgt voor de vochtbalans, de bloeddruk en de overdracht van informatie tussen zenuwen en spieren. Griepachtige klachten zijn het gevolg.

 

Een paar dagen

Wanneer je de Koolhydraatarme Griep te pakken hebt en je denkt dat dit door Paleo komt, is het zaak om even door te zetten. De ongemakken van nu zijn de voordelen van straks, moet je maar denken.

Je lichaam is een soort van aan het ontgiften. Koolhydraten eruit, zout eruit, suikers eruit, overtollig vocht eruit en nieuwe voeding (mineralen, vitaminen, eiwitten) erin. Je gaat een gezonder leven tegemoet en je lichaam moet daar even op overschakelen.

Doe dit rustig aan en je zal snel kunnen genieten van de voordelen van het Paleo dieet.

Wil je er toch wat aan doen om het leed te verzachten? Probeer dan de onderstaande tips.

 

1 Water met zout

Het natriumtekort kan aangevuld worden met een beetje zeezout, Himalayazout kan ook. Doe een snufje (niet veel meer) hiervan in een groot glas water. Bouw dit wel af, want anders kom je nooit over je zoutverslaving heen.

 

2 Kokoswater

In kokoswater zitten heel veel elektrolyten. Hiermee kun je je vochtbalans meer op peil houden. Kokoswater is tevens goed voor je metabolisme. Je verbrandt er dus sneller vet mee.

 

3 Bouillon

Wanneer je het natriumtekort wil aanvullen kun je overwegen om een bouillon te nuttigen. Wanneer je een goede bouillon hebt, is deze getrokken uit botten, en helpt dit om natriumtekorten aan te vullen.

 

Koolhydraatverbranding versus vetverbranding

Los van de eerder genoemde problemen, kan het zijn dat je lichaam erg moet wennen aan de verbranding van vet, in plaats van de verbranding van koolhydraten.

Doorgaans is die wisseling door het lichaam snel gemaakt. Eerst worden koolhydraten verbrand, daarna vetten. Maar voor mensen die structureel teveel koolhydraten hebben gegeten geldt dat het lichaam zeer waarschijnlijk nooit is toegekomen aan het verbranden van vetten. Je vetverbranding is verzand en moet nu weer op gang komen.

Als koolhydraten langere tijd de energiebron voor je lijf zijn geweest, is het voor je lichaam heel erg schakelen om vet weer de energiebron te laten zijn (zoals het hoort). Die strubbeling wordt niet makkelijker, omdat je lichaam liever koolhydraten verbrandt dan vet. Koolhydraten zijn namelijk veel sneller verbrand en zorgen dus ook voor veel snellere energie.

Wil je je lichaam helpen om sneller vet te gaan verbranden en te wennen aan je nieuwe manier van leven? Neem dan de onderstaande tips mee.

 

1 Bewegen voor etenstijd

Als we het plaatje terugtrekken naar de oertijd, kun je zeggen dat mensen het gewend zijn om te bewegen voordat ze gingen eten. Immers, een beest moest eerst gevangen worden alvorens het opgegeten kon worden.

Dit noemen we ‘nuchter bewegen’, bewegen op een lege maag.

Dit stimuleert de vetverbranding, het stabiliseert je bloedsuikerspiegel en het verbetert ook nog eens je concentratievermogen. Deze zaken had men vroeger nodig om te kunnen jagen.

Hoe kun jij nuchter bewegen? Heel simpel: zorg dat je wat actiefs gedaan hebt voordat je gaat eten. Bijvoorbeeld een stukje joggen of wandelen met de hond, een stukje fietsen (ga fietsend naar je werk) of gewoon krachtoefeningen in de woonkamer.

 

2 Beperk je maaltijden

Je lichaam is het gewend om op meerdere momenten aan koolhydraten- en vetverbranding te moeten werken. Door het aantal maaltijden per dag te beperken tot drie, kun je hier beter mee omgaan. Ook geen tussendoortjes meer.

Eet liever drie keer op een dag goed, totdat je verzadigd bent, dan de hele dag door. Je vetverbranding zal hiermee optimaal gaan functioneren.

 

3 Neem de tijd

Het belangrijkste is om je lichaam de tijd te geven om aan je nieuwe Paleo levensstijl te gaan werken. Je kunt niet van de ene op de andere dag volledig overschakelen zonder dat dit consequenties heeft. Ofwel bouw je het langzaam op, ofwel aanvaard je de lichamelijke ongemakken.

Neem in ieder geval de tijd. Hoe doe je dat? Vervang iedere twee dagen een extra maaltijd voor een Paleo-maaltijd en schrap tussendoortjes om de dag. Zo kom je steeds meer in het ritme, zonder dat je er al teveel last van zal hebben.

 

Na de koolhydraatarme griep…

Het allerbelangrijkste wat we je willen meegeven is dat de koolhydraatarme griep er voor veel mensen nu eenmaal bij hoort. Het is een dag of drie, vier even doorbijten, om daarna te genieten van de vele voordelen die Paleo te bieden heeft.