Het Paleo dieet is gebaseerd op de voeding van onze verre voorouders. Omdat de voeding als natuurlijk wordt gezien, wordt deze ook als gezond beschouwt.
Tegenwoordig is er veel te doen om gezonde voeding. Er gaat geen week voorbij of er wordt ergens aangegeven dat een bepaald product niet gezond is. Bij een groot aantal producten die in alle Nederlandse huishoudens op tafel staan, gaat die vlieger inderdaad op. Er is veel voeding die niet als Paleo proof gezien kan worden en die je beter kan laten staan.
Door deze voeding te laten staan en te eten wat je wel mag eten, zal je de voordelen van het Paleo dieet zeer zeker gaan ervaren.
Zuivel
Zuivel binnen het Paleo dieet is doorgaans een don’t. Dat betekent dus ook dat je geen melk en melkproducten (zoals kwark en kaas) meer mag eten. Het ligt wel iets gecompliceerder dan dat. Daarom hebben we er een apart artikel over geschreven.
Frisdrank
Er zijn talloze frisdranken en energydrinks in de omloop. Omdat ze vol zitten met suikers, of – als ze suikervrij zijn – met onnatuurlijke vervangers, zijn ze niet Paleo proof. Hoe lekker een frisdrankje op zijn tijd ook is, Paleo proof zijn ze zeker niet. Denk aan cola, sinas, cassis, limoendrinken van onderstaande merken:
3ES
7Up
Coca-Cola
Dr Pepper
Fanta
Fernandes
Highway
Orangina
Punica
Raak
Red Bull (energy)
Rivella
Sinalco
SiSi
Spezi
Sprite
Sapjes
Eigenlijk zijn alle sapjes die zo gezond lijken, helemaal niet zo gezond. Hoewel appelsap gezond klinkt en niets gezonder lijkt dan een halve liter sinaasappelsap of tomatensap, zitten die producten boordevol suikers en koolhydraten. Laat ze dus staan.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn niet Paleo proof. Waarom niet? Lees het in ons artikel.
Granen
Wist jij dat graan eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk is? En zeker niet gezond? Als je al bekend bent met het koolhydraatarme dieet, weet je dat granen dikmakers zijn, omdat ze vol zitten met koolhydraten. Dat betekent dus ook dat producten die gemaakt zijn van graan, niet gezond zijn. In onze kennisbank over het koolhydraatarme dieet kun je er alles over lezen.
Zoute voeding
Zout wordt vaak aan voeding toegevoegd, omdat het smaak geeft of om een product langer houdbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan vroegere tijden, toen mensen vers gevangen vis en vlees ‘pekelden’ met zout. Dat was bedoeld om verrotting tegen te gaan (of in ieder geval te vertragen), en gaf tegelijkertijd een zoute smaak aan het vlees.
Maar zout is een belangrijke oorzaak van welvaartsziekten, waaronder een te hoge bloeddruk en hartproblemen. Zout is erg ongezond en dien je dus te vermijden.
Groentes met zetmeel
Het mag duidelijk zijn dat aardappelen ‘lastig’ zijn als we moeten aangeven of je ze wel of niet mag eten. Met mate kun je best aardappelen eten, ook al hebben we ze niet op de Paleo proof lijst staan. Waarom niet?
Aardappelen bevatten zetmeel. We raden af om groentes met zetmeel te eten, omdat zetmeel niet fijn is voor mensen die insuline resistent zijn.
Anderzijds behoeft de aardappel weinig bewerking. Opwarmen en je kunt hem eten. Bij granen is dat niet het geval, want die worden in de fabriek nog aardig onder handen genomen.
Aardappelen zijn erg koolhydraatrijk. Groenten die koolhydraatrijk zijn, moet je laten staan om meerdere redenen:
- Er zitten te weinig voedingsstoffen in om het als gezond te beschouwen;
- Ze zitten vol met zetmeel en maken je dus onnodig dik;
- Ze geven je niet altijd een vol en gevuld gevoel van verzadiging, waardoor ze eigenlijk niets toevoegen.
Anderzijds geldt wel dat mensen die veel bewegen en al slank zijn, af en toe best een aardappel kunnen eten. Zolang ze maar in beweging blijven.
Voor jouw informatie benoemen we hieronder de voedingswaarde van een gewone witte aardappel. Per 200 gram bevat die namelijk:
43 gram koolhydraten, 3 gram vezels, 0,2 gram vet, 4 gram eiwit, 20 mg vitamine C, 782 mg potassium, 50 mg magnsium en 0,43 mg koper.
De hoeveelheid eiwitten is perfect voor sporters, want spiermassa kan snel worden hersteld. Maar daar is dan eigenlijk ook wel alles mee gezegd.
Snoepgoed en koek
Snoep en koek bestaan voor een groot deel uit suiker en zijn dus één bonk aan koolhydraten. We hoeven je waarschijnlijk niet verder uit te leggen dat je snoepgoed en koek (banket) dus beter kan laten staan.