Hoe kan het dat mensen zoveel afvallen met sporten en bewegen? Om dat te snappen, moet je begrijpen hoe energie werkt. In dit artikel leggen we je uit hoe het kan dat mensen die veel sporten en bewegen meer afvallen.

 

Energiebehoefte

Zoals je misschien wel weet heeft iedereen een caloriebehoefte. Gemiddeld gezien 2.500 calorieën per dag voor mannen en 2.000 calorieën per dag voor vrouwen. Calorieën zijn opgebouwd uit eiwitten, koolhydraten en vetten.

Gezamenlijk zorgen die voor een aantal calorieën. Alle calorieën die je per dag binnenkrijgt is de brandstof die je lichaam krijgt om te opereren.

Het kan zijn dat dit genoeg is. Maar het kan ook zijn dat het niet genoeg is. Wanneer het niet genoeg is, zal je gewicht gaan verliezen.

 

Als je genoeg energie binnenkrijgt

Wanneer je genoeg energie binnenkrijgt, betekent dit dat je op een dag meer energie binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je verbrandt dan dus niet alles wat ja aan calorieën gegeten hebt. Wanneer dit niet te veel gebeurt en niet teveel overschotten zijn, merk je er weinig van. Is het wel vaak aan de orde en is het ook redelijk veel? Dan gebeurt het tegenovergestelde van afvallen, je komt namelijk aan.

De overtollige energie moet je lichaam ergens kwijt en het slaat het dus ergen op je lichaam. Je wordt dikker.

Afvallen met sporten en bewegen

Als je te weinig energie binnenkrijgt

Krijg je te weinig energie binnen? Dan ga je afvallen. De reden daarvoor is simpel: je lichaam heeft energie nodig om alles te kunnen doen wat jij op een dag moet doen. Is de energie niet voorradig, dan wordt de oude vetreserve aangebroken om alsnog aan voldoende energie te komen.

Je valt dus af.

Het is echter niet zo dat wanneer je jezelf uithongert, je ook heel veel af zal vallen. Dat is vaak wat gebeurt bij een crash dieet, zoals het ziekenhuisdieet of het 10 dagen dieet. Je lichaam doet namelijk niet alleen een aanspraak op de vetreserves, maar ook op spiermassa en vocht. Je verliest dus niet alleen vet, maar vooral spiermassa en dat is niet wenselijk.

 

Bewegen en afvallen

Bewegen is goed als je wil afvallen. Wanneer je te zwaar bent en besluit meer te gaan bewegen, kan je eigenlijk weinig fout doen. Wanneer je het overdrijft, moet je wel rekening houden met de risico’s die je kan lopen. Je kan blessures krijgen aan je armen of benen, je kan uitgehongerd raken enzovoorts.

Wil jij afvallen met sport en bewegen goed aanpakken? Zorg dan dat je je goed laat begeleiden in de beweging die gekozen hebt. Zorg ook voor voldoende voeding, want ook al maken ze dik, calorieën zijn wel belangrijk.