Als je aan mensen vraagt waar ze het liefst vet willen verbranden, zullen – met name vrouwen – aangeven dat ze het liefste buikvet willen verbranden. In deze kennisbank over sporten en bewegen voor het afvallen, kan een vraag over buikvet dan ook niet ontbreken. Kun je met sporten buikvet verbranden? En zo ja, welke sport werkt het beste?

 

Buikvet is lastig

Helaas is buikvet zo’n beetje het lastigste vet om weg te krijgen. Tot frustratie van veel mensen laat buikvet zich maar moeilijk verwijderen. Eerst verdwijnt het vet op de plekken waar het niet eens zo nodig is, bijvoorbeeld vanaf de benen of vanaf de rug. Daarna volgen doorgaans de armen en dan pas de buik.

Buikvet is dus lastig, omdat je eerst vet op andere plaatsen moet zien te verbranden. Veel sporten en fanatiek bewegen kan daarbij zeker helpen, maar het is ook een kwestie van geduld.

 

Buikvet sneller verbranden

Er zijn sporten die zich focussen op de buik en waarmee je dus sneller toekomt aan het verbranden van je buikvet. Tussentijds zal het vet op andere plekken ook behandeld worden.

Denk aan sporten als zwemmen, waarbij spieren in de buik zich continu aanspannen en ontspannen om door het water te kunnen gaan. Ook een sport als krachttraining heeft zijdelings effect op de buik. Je traint namelijk vooral je biceps, triceps (armspieren), schouders, rug en nek, maar haalt veel kracht uit te buik.

Je buik wordt echter niet direct belast, dus vet blijft daar langer zitten.

 

Hardlopend vet verbranden bij je buik

Wat wel kan helpen is hardlopen. Met hardlopen verbrand je redelijk wat vet en ook vet op je buik is op die manier sneller te verwijderen. Zeker als je dit combineert met het aanspannen en ontspannen van je buikspieren. Span ze tijdens het hardlopen 10 seconden aan en dan weer 10 seconden los en houd dit vol. Als je dat goed en consequent doet zal het een effect hebben op het verbranden van buikvet.

Buikvet verbranden met hardlopen

Buikspieroefeningen

De meest logische gedachte is dat buikspieroefeningen kunnen helpen om buikvet te verbranden. Dat is niet helemaal waar. Buikspieroefeningen verstevigen de buikspieren, geven vorm aan de welbekende sixpack, maar zijn geen manier om ook echt je buikvet te laten afnemen. Dat komt pas als je energie verbrandt, en dat is over je hele lichaam verspreid. Je zal dus geduld moeten hebben als je buikvet wil verbranden.

 

Toch sneller van buikvet af

Los van het sporten en bewegen kun je natuurlijk altijd een dieet volgen om af te vallen, ook bij je buik. Het eiwitdieet is een prima manier om op een gezonde, adequate manier vet te verbranden. Door een dieet te volgen, kom je minder aan en dat zal voordelig zijn voor het vet rond je buik. Verder is het toch echt een kwestie van geduld hebben.