Heb je zin om te gaan sporten en bewegen om te kunnen afvallen? Een verstandige keuze. Sporten en bewegen zijn, naast voeding, een belangrijke factor als het aankomt op het verliezen van gewicht. In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘Welke sporten zijn goed als je wil afvallen?’

We maken hierbij onderscheid in sporten die je in groepsverband kan doen, sporten die in tweetallen kan doen en sporten die je alleen kan doen.

 

Sporten in groepsverband

Het kan gezellig zijn om in een grote groep bezig te zijn met een sport. Zeker als je wil afvallen heb je dat groepsgevoel soms nodig. Hieronder de sporten die je zou kunnen overwegen.

 

Voetbal

Het spel voetbal is een internationale hit. Het wordt vrijwel overal gespeeld en er zijn heel veel mensen die dit in hun vrije tijd doen. Wie op het veld staat, is eigenlijk voortdurend in beweging. Daarbij zijn voetbaltrainingen vaak zwaar, maar op een lekkere manier. Aan het einde van een voetbalwedstrijd heb je veel kilometers in je benen zitten. Het voordeel van afvallen met voetbal is dat je helemaal niet bewust bezig bent met afvallen, omdat je je focust op de wedstrijd.

 

Roeien

Kracht en uithoudingsvermogen worden gecombineerd in het roeien. Je uithoudingsvermogen en je kracht groeien terwijl je bezig bent, zonder dat dit gevaarlijke gewichtsoefeningen hoeven te zijn. Met roeien train je vrijwel alle spieren in je lichaam. Zwaar, dat is het zeker, maar wel een sport waarbij je samen moet werken. Zeker in wedstrijdverband rekenen je teamgenoten op jouw inzet. Je kan niet anders dan meedoen en zal dus veel afvallen.

Roeiers zijn over het algemeen mensen die erg gezond en fysiek erg fit zijn.

 

Sporten in tweetallen

Geen zin om in een grote groep te gaan sporten? Dan kun je er altijd voor kiezen om in en tweetal aan de slag te gaan. Sporten in tweetallen is gezellig, motiverend en legt de focus op jullie gezamenlijke doel: afvallen.

 

Boksen

Je moet ervan houden en je moet kunnen incasseren, maar boksen is een sport waarbij je hele lichaam gebruikt wordt. Alle spieren staan continu gespannen, om uit te kunnen wijken en een rake klap uit te kunnen delen. Er zijn vormen van sporten waarbij je elkaar fysiek geen pijn hoeft te doen, mocht dat een belemmering zijn. Je traint met boksen je uithoudingsvermogen, je alertheid en je concentratie.

Wil je een volle workout voor je lichaam? Ga dan op zoek naar een training kickboksen, want daar gaat het er nog heftiger aan toe.

 

Squashen

Ook squash is een sport die je makkelijk in een tweetal kan uitvoeren. Je speelt squash in een zaaltje en het is de bedoeling de bal weg te leggen voor de ander. Het is een veilig spel. Squash zet al je spieren op scherp. Je verbrandt zo’n duizend calorieën als je een uurtje aan het spelen bent en dat is meer dan met tennis.

Squashen helpt je het uithoudingsvermogen te vergroten. Je wordt flexibeler, zal alert moeten reageren en vaak een kort sprintje moeten trekken.

Wie een tijdje fanatiek squasht zal merken dat de kilo’s er vanaf vliegen.

 

Tennissen

Ook tennis is een prima activiteit die je in tweetallen (of met zijn vieren) kan doen. Tennis vereist veel van je lichaam: flexibiliteit, alertheid, spierspanning en veel korte sprintjes. Je kan tennisles gaan volgen om de kneepjes onder de knie te krijgen en daar je voordeel mee te doen. Tennis is een actieve sport, waarbij je voortdurend bezig bent.

Er zijn onderzoeken gedaan die stellen dat je met dertig minuten tennis meer calorieën verbrandt dan met fietsen, tijdens het roeien en dan golf (wat op zich logisch lijkt). Ook verminder je de kans op hart- en vaatziekten, tenzij je daar aanleg voor hebt.

Tennis is dus met recht een uiterst gezonde sport te noemen.

 

Sporten individueel

Wil jij liever alleen werken aan je gewicht? Dan ben je lang niet de enige. Er zijn vele mensen die liever alleen afvallen dan in groepsverband of in tweetallen. De volgende sporten kunnen je prima helpen om af te vallen.

 

De sportschool

Trainen in de sportschool is een effectieve manier om af te vallen. Je werkt namelijk direct aan het gewicht verliezen, maar bouwt ook direct spiermassa op. Die spiermassa zorgt er weer voor dat afvallen een stuk sneller zal gaan.

Je kunt circuittraining gaan doen. Je verbrandt dan snel calorieën met cardiotraining (hardlopen op de band, roeien, crosstrainen) en werkt aan spiermassa met krachttraining (aan de halters, gewichten en ringen). Houd het tempo vooral hoog, ga er een uur volledig voor. Korte pauzes zorgen ervoor dat je spieren even herstellen, maar vervolgens weer de klap op moeten vangen. Ze herstellen zich zo steeds sterker en worden groter.

In de sportschool kan je altijd rekenen op professionele begeleiding. Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan een intake aan.

Uiteraard kan je ook deelnemen aan bootcamp of andere training. Er wordt dan in groepen een les gegeven waarbij je een uur lang al je spieren gebruikt en traint. Afvallen is zo goed als gegarandeerd.

 

Zwemmen

Een sport waarbij je al je spieren gebruikt is zwemmen. Je ziet het al als je iemand voorbij ziet gaan: benen, armen, rug, nek en buik zijn allemaal bezig. Het is doorgaan of verzuipen, letterlijk.

Zwemmen zorgt voor meer kracht, een betere conditie en een uitstekend uithoudingsvermogen. Ga voor het zwemmen van baantjes en probeer je tijd te verbeteren.

 

Fietsen

Natuurlijk kun je ook gewoon op de fiets springen om te beginnen met hardlopen. Fietsen is veiliger dan hardlopen, omdat je minder direct contact hebt met het wegdek en je dus minder kans hebt op schuurtjes in je spieren, overbelasting of andere ongemakken. Je knieën hoeven niet bij iedere stap een zware dreun op te vangen.

Je kan fietsen in wedstrijdverband, maar ook gewoon creatief. Dit is natuurlijk helemaal aan jou. Je verbrandt redelijk wat calorieën met fietsen, maar als je echt veel wil verbranden, is een andere sport beter.

 

Hardlopen

Over hardlopen schreven we al eerder. Het is namelijk een sport die wordt geassocieerd met snel afvallen. Je kan ook snel afvallen als je op een goede manier hardloopt, maar hardlopen leidt in veel gevallen tot blessures.

Zaak dus om het voorzichtig op te bouwen. Ga voor goede schoenen en loop niet te hard van stapel. Je traint je hele lichaam. Mensen die doorgaans last hebben van vastzittende nek en schouders kunnen met een rondje hardlopen veel verbetering ervaren. De spieren komen goed los te zitten, mits je de goede loophouding aanneemt.

Klimmen

Er is nog een laatste sport die je alleen kan uitvoeren en die ook redelijk wat van je lichaam vergt, maar het is geen alledaagse sporten. Klimmen biedt een mooie ervaring, waarbij je korte stoten energie moet uiten en veel rust neemt. Die afwisseling zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen versterkt, evenals je spieren.

Wanneer je last hebt van hartproblemen is dat echter niet aan te raden. Ga dan dus een andere sport doen, of overleg met de huisarts.

Klimmen kan in een zaal of in het echt. Het is aan te raden om het nooit alleen te gaan doen. Samen kun je verder komen, maar kan ook iemand ingrijpen als het mis dreigt te gaan.