Afvallen met cardio

afvallen met cardioMensen kiezen maar al te vaak voor sporten om af te vallen. Zeker in januari, wanneer mensen afvallen als goed voornemen hebben worden de sportscholen overspoeld door nieuwe leden. Er zijn twee vormen van training die je in de sportschool tegenkomt en die je helpen om af te vallen en gewicht te verliezen. Het betreft cardiotraining en krachttraining. In dit artikel aandacht voor afvallen met cardio.

Afvallen met cardio

Met cardiotraining doorloop je een bepaald trainingsschema dat is aangepast op jouw hartslag, lengte en gewicht. Je gaat heel doelgericht aan de slag met allerlei trainingsmiddelen om effectief gewicht te verliezen. Vormen van cardiotraining zijn de volgende:

  • roeien op de roeimachine;
  • fietsen op de crosstrainer;
  • hardlopen op de loopband;
  • steps doen op de stepmachine.

Cardiotraining effectief?

Is cardiotraining effectief en helpt het je bij het afvallen? Het kan zeker helpen om met cardiotraining gewicht te verliezen. Meer beweging betekent namelijk meer energieverbranding en wanneer er meer energie wordt verbrand in je lichaam, zul je vet verliezen. Afvallen en cardiotraining gaan dus prima samen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat cardio erg intensief is. Iemand die wil afvallen met cardio kan dat het beste goed onderbouwd en voorbereid doen. Ga dus van tevoren vooral in gesprek met een coach of trainer en laat je wegwijs maken in de sportschool.

Sportschema cardio

Het beste is om samen met een sportinstructeur een schema op te stellen voor je cardiotraining. Maar je kunt wel vertrekken vanuit onderstaande richtlijnen:

  • dag 1: 15 minuten crosstrainer, 15 minuten roeien en 10 minuten hardlopen
  • dag 2: 15 minuten roeien, 15 minuten hardlopen en 10 minuten steps
  • dag 3: 15 minuten steps, 15 minuten hardlopen en 10 minuten roeien

Uiteraard kun je deze richtlijnen ook anders invullen, maar in overleg met een sportinstructeur bereik je het beste schema. De cardio trainer zal het schema namelijk afstellen op jouw persoonlijke wensen en doelen en tevens rekening houden met je lengte en gewicht. Op die manier voorkom je dat je te hard van stapel loopt en blessures krijgt.

Snel trainen met cardio

Wil je snel beginnen met cardio? Je kunt direct naar de sportschool gaan en een abonnement afsluiten. Maar laat je wel goed informeren en begin niet zomaar aan een training. De grootste valkuil van mensen die willen afvallen is dat ze te snel gaan. Ze lopen zichzelf voorbij en krijgen al snel te maken met blessures. Het vervelende is dat je dan een tijdje niet kan sporten en vaak gaat het afvallen dan alleen maar meer bergafwaarts.

Cardio en krachttraining

Naast cardio training heb je in de sportschool ook de mogelijkheid tot krachttraining. Met krachttraining bouw je aan je spieren. Je zult spiermassa opbouwen door in de gewichten te hangen, gewicht te heffen, je borstpieren te trainen, je buik te trainen en te proberen jezelf steeds weer te overtreffen. Het voordeel van krachttraining is dat je snel spieren opbouwt en dat die spieren zich vanzelf zullen gaan voeden met energie. Je valt na een tijdje dus vanzelf af, omdat je spieren dat voor je doen. Je kunt in de sportschool ook kiezen voor een combinatie van cardio en krachttraining.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.