Wat is ketose?

Ketose is de toestand waarin je lichaam verkeert als je een verhoogde hoeveelheid ketonen in je bloed hebt. Dit kun je bereiken door je koolhydraatinname te beperken. Dan worden vetzuren afgebroken om aan energie te komen. Deze zorgen voor ketonen en de staat van ketose.

Binnen het ketogeen dieet is ketose het doel.

In dit artikel vertellen je wat ketose is, hoe je in ketose komt, wat het keto-dieet is en wat voordelen en nadelen (bijwerkingen) van keto zijn. Zo bepaal jij of dit iets voor je is.

Wat is ketose?

In de inleiding schetsten we al kort wat ketose inhoudt: een toestand waarin je lichaam verkeert zodra je een grote hoeveelheid ketonen in je bloed hebt.

Maar wat gebeurt er dan precies met je?

Het belangrijkste om te weten is dat je lichaam energie uit voeding haalt. Het merendeel van die energie komt uit koolhydraten. Koolhydraten zijn dan ook belangrijk voor ons lichaam en kun je het beste zien als een soort van brandstof.

Zodra je stopt met het nuttigen van voldoende koolhydraten, moet je lichaam op een andere manier aan energie komen. Dat doet je lichaam door vet te gaan verbranden. Met de energie die daardoor vrij komt, komen ook ketonen vrij. Je lichaam functioneert dan niet meer op koolhydraten, maar op ketonen. Dat noemen we ketose.

 

In ketose komen

Er is al veel geschreven over dit onderwerp. Het belangrijkste is de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag nuttigt, terug te schroeven.

Je komt pas in ketose als je een zeer geringe, minimale hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Daarvoor moet je echt goed je best doen (en heel kritisch naar voeding kijken), want je krijgt al snel meer koolhydraten binnen dan je zou willen.

Het aantal koolhydraten dat je nog mag eten verschilt per persoon. Normaal gesproken houden we 20 gram koolhydraten per dag aan. Daarmee kom je in ketose. Vervolgens kun je het aantal koolhydraten wat opvoeren om te bekijken hoeveel je er echt nodig hebt. Zodra je uit ketose komt, heb je teveel koolhydraten op en moet je dus gaan minderen.

Bijvoorbeeld:

Jaap begint met het keto dieet. Na een paar dagen waarin hij 20 gram koolhydraten heeft gegeten raakt hij in ketose. Via ketostrips houdt hij dit grondig bij. Hij voert het aantal koolhydraten weer wat op. Op maandag eet hij 25 gram, dinsdag 30 gram en woensdag 35 gram. Op donderdag merkt hij dat hij uit ketose is. Jaap kan waarschijnlijk tussen de 25 en 30 gram koolhydraten per dag eten zonder uit ketose te komen.

 

Het ketose dieet

Waarom zou je al die moeite doen? Het is niet gemakkelijk om in ketose te komen, laat staan erin te blijven. Koolhydraten liggen overal op de loer en met één boterham krijg je er zoveel binnen dat je bijna niet meer in ketose komt. Je moet je voedingsschema drastisch omgooien.

En toch zijn er veel mensen die een ketogeen leven leiden. Het ketose dieet is daar specifiek op gericht. Mensen gebruiken het ketodieet doorgaans voor twee doeleinden:

  • In razendsnel tempo op een juiste manier vet verliezen en afvallen
  • Dankzij een strak dieet sneller aankomen in spiermassa en sterker worden

Wil jij meer weten over het keto-dieet? Dieetkompas heeft eerder een uitgebreide handleiding voor beginners geschreven.

 

Voordelen

Het feit dat veel mensen een keto dieet volgen betekent dat ketose voordelen te bieden heeft. Hieronder een overzicht van de vele voordelen van ketose.

  • Vet verbranden en afvallen zijn de voornaamste voordelen van ketose en dé reden dat veel mensen een op ketogeen dieet volgen.
  • Je hebt minder trek, omdat je veel vetten eet als vervanging voor koolhydraten (let wel: dit zijn gezonde vetten).
  • Mensen krijgen energie van een ketogene levensstijl en kunnen zich daardoor beter concentreren en zeggen zich gelukkiger te voelen.
  • Er zijn minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel, omdat koolhydraten de voornaamste bron van suikers in het bloed zijn (en nu dus afwezig zijn).
  • Je bloeddruk en cholesterol dalen als je in ketose bent.

 

Bijwerkingen

Klinkt als de ideale manier om je overgewicht aan te pakken, niet? Maar pas op! Een keto dieet gaat niet iedereen goed af. Er is veel voor nodig om het tot een succes te brengen. Je moet door kunnen zetten en discipline hebben. Ook moet je enkele bijwerkingen onder ogen komen. Je kunt ze ook zien als de nadelen van ketose. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

  • De keto griep is het bekendste nadeel. Je voelt je een paar dagen onprettig, alsof je griep hebt.
  • Een slechte adem die wordt veroorzaakt door ketonen en een beetje aan aceton doet denken.
  • Tijdelijk minder eetlust, energie en conditie, een verlaagd libido, vermoeidheid en lusteloosheid (al verschillen deze klachten van persoon tot persoon en zijn er genoeg mensen die hier geen last van hebben).

Wat zou kunnen helpen om de bijwerkingen te verminderen is door stapsgewijs koolhydraten af te gaan bouwen. Begin dus niet met maar 20 gram per dag, maar bouw af. Elke dag 10 gram minder tot je aan 20 gram per dag zit.

 

Is ketose iets voor jou?

Je hebt kunnen lezen wat de voordelen van ketose zijn en welke bijwerkingen je mag verwachten. Je kunt nu goed bepalen of dit iets voor jou is. Wanneer je wel wil afvallen en ook je voedingspatroon wil aanpassen, wat koolhydraten betreft, kun je ook starten met een koolhydraatarm dieet. Dit doet voor een deel hetzelfde, maar is een stuk milder. Je kan dan altijd later nog de overstap naar een keto-dieet maken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.