Als je te maken krijgt met vet, kan het zijn dat je verzadigde vetzuren of onverzadigde vetzuren tot je neemt. Het verschil is erg belangrijk, want verzadigde vetzuren zijn een stuk ongezonder voor je dan onverzadigde vetzuren.

Hoe zit het nu precies met verzadigd en onverzadigd vet?

 

Vet

Zoals je kunt lezen in ons artikel over vetten maakt vet deel uit van de caloriebehoefte. Met andere woorden: je hebt vet nodig om te kunnen functioneren. Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

 

Verzadigde vetten

Voor veel mensen is vet oorzaak nummer 1 bij overgewicht en obesitas. Maar dat is niet helemaal waar. Vetten heb je nodig om te kunnen functioneren. Om die reden is een vetvrij dieet ook helemaal niet zo gezond: je slaat namelijk een derde van je dagelijkse voedingsbehoefte in de wind.

Wat wel klopt van vet is dat het – van alle voedingsstoffen – de meeste calorieën bevat. In 1 gram vet zitten bijvoorbeeld 9 calorieën. Bij eiwitten en koolhydraten zijn dat er maar 4.

Het gaat er dus om dat je op de juiste wijze met vet omgaat. En daar begint het: je moet zoveel mogelijk verzadigde vetten laten staan en verruilen voor onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten zitten boordevol verzadigde vetzuren. In de theorie nemen daardoor gezondheidsklachten en risico’s meer toe. Hoe meer verzadigde vetten je nuttigt, hoe groter de kans op welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker. Dat komt omdat verzadigde vetten zorgen voor een stijging van je cholesterol.

Het is fout om te denken dat verzadigde vetten alleen maar in producten zitten die normaal gesproken als ongezond worden beschouwd: snoep, koek, chips, snacks en ga zo maar door. Verzadigde vetten komen net zo goed voor in dierlijke en plantaardige producten. Voor de volledigheid een overzicht van producten waarin veel verzadigde vetten zitten:

  • Snacks uit de frituur, zoals friet, frikandellen en kroketten;
  • Verwerkt vlees;
  • Diepvriespizza’s;
  • Junkfood;
  • Volle melk, volle yoghurt, volle kwark (volle zuivelproducten);
  • Harde margarine en gehard frituurvet;
  • Gebak, koek, snoep;
  • Chips;
  • Zoutjes;
  • Chocolade (en dan met name melk)

Niet alleen de verzadigde vetten maken deze producten ongezond. Er worden vaak ook synthetische transvetten aan toegevoegd. Deze zorgen voor een nog hoger risico op eerder genoemde ziektes.

 

Onverzadigde vetten

Gelukkig is er een goede tegenhanger van verzadigde vetten, namelijk de onverzadigde vetten. Deze verlagen je cholesterolgehalte en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Desondanks geldt dat je van onverzadigde vetten ook niet teveel moet eten.

De meest bekende producten die veel onverzadigde vetten bevatten zijn:

  • Olijfolie;
  • Lijnzaadolie;
  • Hennepolie;
  • Noten, zaden en pitten;
  • Vette vis (rijk aan omega 3-vetzuren).

 

Verschil

Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is dus dat verzadigde vetten tot meer gezondheidsrisico’s leiden en kunnen zorgen voor hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol (wat eigenlijk de oorzaak is van hart- en vaatziekten). Onverzadigde vetten doen dat niet, zorgen eerder voor een lager cholesterol.

 

Maak zelf het verschil

Vetvrij eten is geen goed idee, want je lichaam heeft vetten nodig. Goed oppassen is het wel, want je eet al snel teveel vetten. Maak zelf het verschil en wees je bewust van wat je eet. Pas op met roomboter, volle melkproducten, koek en snoep en ga verantwoord eten. Je kunt kijken bij onze vele vetarme en vetvrije recepten, of een voorbeeld nemen aan de aangedragen producten in dit artikel. Eet veel noten en zaden als tussendoortjes, ga voor vette vis in plaats van voor junkfood en je slaat al een enorme slag.