Obesitas en een koolhydraatarm leven

Mensen die te kampen hebben met obesitas zijn erg dik. Zo dik dat hun gewicht niet meer gezond is. Wanneer je obesitas hebt, is dit vaak door de dokter geconstateerd en zit je in een traject om af te gaan vallen. Dit kan operatief, maar ook door middel van een dieet.

Een dieet dat je zou kunnen gaan overwegen is het eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet. Beide diëten zijn flexibel en in ieder leven in te passen. Ook wanneer je veel te zwaar bent, kan het overschakelen op een koolhydraatarm leef- en eetpatroon uiterst effectief zijn. In dit artikel lichten we dit verder toe.

Obesitas en morbide obesitas

De termen obesitas en morbide obesitas staan voor overgewicht dat zo ernstig is dat we spreken van een ziekte. Deze ziekte kun je te boven komen, maar alleen als je er een strak dieetschema op nahoudt en onder controle blijft staan van medische experts. Denk hierbij aan een arts en een diëtist.

Wanneer je obesitas of morbide obesitas hebt, ervaar je veel klachten op het gebied van je gezondheid. Vaak heb je problemen met je hart, is je bloeddruk veel te hoog, evenals je cholesterol en kun je je nauwelijks nog inspannen. Los van deze lichamelijke ongemakken, kun je ook psychisch in de knel zitten. Ervaar je dit? Ga dan in elk geval op gesprek bij een arts. Deze kan jou goed verder helpen.

 

Koolhydraatarm leven

Een koolhydraatarmer leven kan voor mensen met obesitas en morbide obesitas verschil maken, maar ook voorkomen dat jij – als je wel te dik bent, maar nog geen obesitas hebt – extreem overgewicht gaat krijgen.

Door koolhydraatarm te leven eet je minder koolhydraten. In plaats daarvan ga je eiwitten en vetten eten die je helpen om af te vallen. Op die manier krijg je meer energie om ook meer te gaan bewegen. Het stukje beweging is in een normaal koolhydraatarm dieet vrijblijvend, maar wanneer je obesitas hebt, kun je er niet aan ontkomen. Je diëtist of coach zal je ongetwijfeld regelmatig aan het bewegen zetten, omdat dit nu eenmaal de enige en beste manier is om overtollig vet te laten verdwijnen.

 

Gevarieerd en gestructureerd eten

Eigenlijk is ritme het belangrijkste dat je moet krijgen als je obesitas hebt. Je moet een structuur in je dag aanbrengen die het voor jou mogelijk maakt om gericht af te vallen. Denk bijvoorbeeld aan vaste tijden waarop je ontbijt, luncht en dineert. Maar ook vaste tijden waarop je beweegt en rust. Want rusten is minstens zo belangrijk. Je getergde spieren moeten er tenslotte weer bovenop komen.

Wat voeding betreft kun je een koolhydraatarm receptenboek aanschaffen, maar bij obesitas is het echt aan te raden een diëtist te laten helpen bij het opstellen van een dieetplan. Op die manier weet je zeker dat je alle voedingsstoffen die essentieel zijn binnenkrijgt.

 

Conclusie

Obesitas of morbide obesitas zijn aandoeningen waarbij je veel te zwaar bent. Ongezond te zwaar, zou je kunnen stellen. Het is zaak om hier zo snel mogelijk mee om te gaan. Een diëtist kan je hier dan ook optimaal mee helpen. Samen kun je kijken naar een koolhydraatarm leef- en eetpatroon dat je helpt afvallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.