Wat is de kracht van koolhydraatarm brood? Eten of laten staan?

Stel dat je een koolhydraatarm dieet overweegt, of bezig bent met een eiwitdieet… De kans bestaat dat de term koolhydraatarm brood regelmatig opduikt. Koolhydraatarm brood is een vorm van brood waaruit de koolhydraten zoveel mogelijk zijn gefilterd.

Het Atkins-dieet is een bekende voorstander van koolhydraatarm brood, maar wij zijn dat eigenlijk niet.

Wat is nu de kracht van koolhydraatarm brood? Maar waarom kun je het volgens ons toch echt beter laten staan?

Koolhydraatarm brood

Wie een koolhydraatarm dieet volgt weet dat het de bedoeling is om koolhydraatrijke producten zoveel mogelijk te laten staan. Dat betekent dat je veel bekende producten niet mag eten. Producten die je lekker vindt, waaronder brood.

Omdat mensen er zo’n moeite mee hebben om brood te laten staan, is koolhydraatarm brood ontworpen.

Alle granen die het brood zoveel koolhydraten geven zijn deels vervangen door andere voedingsstoffen, waardoor er koolhydraatarm brood ontstaat. Deze broodsoort is wat kleffer en zwaarder dan gewoon brood en kan voor veel mensen genoeg zijn om toch brood te eten. Je kunt het besmeren met (natuurlijk koolhydraatarm) beleg naar smaak en op die manier toch redelijk afvallen.

Koolhydraatarm was voorheen vooral via speciale bakkers te koop, maar ligt sinds enige tijd ook gewoon in de supermarkt. Er is immers veel vraag naar…

 

Waarom geen koolhydraatarm brood?

Dieetkompas is echter van mening dat koolhydraatarm brood geen goed product is. Behalve dat er veel stoffen aan te pas zijn gekomen om de koolhydraatrijke granen te vervangen, is het namelijk zo dat het hele idee van brood niet koolhydraatarm is.

Brood werd pas de laatste eeuwen in grote getalen gebakken. We raakten – onder andere door de Industriële Revolutie – steeds meer in staat om in grote massa voeding te creëren, waaronder brood.

Om dat brood meer smaak te geven zijn er suikers aan toegevoegd en omdat we brood graag langere tijd bewaren, zit er ook veel zout in.

Het idee dat brood gezond zou zijn is dus nergens op gestoeld. Het is een product van de Industriële Revolutie en veel mensen krijgen juist allerlei klachten van brood.

 

Klachten

Bekende klachten van brood zijn dat je er buikpijn van krijgt, moeizaam naar het toilet kunt (moeite met de stoelgang), er winderig van wordt, weinig energie krijgt, een opgeblazen gevoel ervaart en krampen krijgt.

Steeds meer mensen lopen overigens aan tegen het probleem van een glutenallergie. Als er in brood gluten zitten en jij daar niet tegen kunt, is dit erg schadelijk voor je lichaam.

 

Wat dan?

Brood is in onze beleving niet van toegevoegde waarde. Voor het lekkere kun je het natuurlijk echt wel eens eten, want zondigen moet je gewoon doen. Maar als ontbijt én lunch is voor ons toch echt teveel.

Probeer daarom te zoeken naar gezondere en koolhydraatarmere alternatieven zonder het product brood na te bootsen. Een bakje kwark met fruit is prima als ontbijt, net als een handvol noten of een groene smoothie. Heb je daar geen zin in? Ontdek dan de vele recepten voor ontbijt en lunch op basis van ei. Je zal zien dat je, als je eenmaal om bent gegaan, heel eenvoudig van brood af kan stappen en goed af kan vallen binnen een koolhydraatarm dieet.

One Response

  1. R. Louwes juni 28, 2017 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.