Het hormoondieet

Het hormoondieet besteedt veel aandacht aan de wijze waarop je hormonen werken. Je lichaam zit immers vol met hormonen en al die hormonen bepalen door de dag heen hoe je functioneert. De combinatie van hormonen en afvallen zit hem erin dat hormonen voor een groot deel bepalen waarom de ene persoon dikker wordt, terwijl de ander nauwelijks aankomt.

Het hormoondieet

Serotine en insuline

Twee hormonen die bij het hormoondieet een rol spelen zijn serotine en insuline. Deze twee hormonen zijn bepalend bij het dikker worden.

Serotine geeft je een blij gevoel. Maar mensen met overgewicht hebben vrijwel geen serotine in hun lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij, om dit missende gevoel van geluk te compenseren, grijpen naar snacks en tussendoortjes. Daardoor komen ze aan. Serotine regelt ook het groeiproces van spierweefsel en de groei van jonge kinderen. Wie een tekort heeft aan serotine voelt zich vaak prikkelbaar, moe en minder gelukkig. Serotine zorgt ook voor een goed metabolisme (vet verbranden).

Insuline haalt suikers uit je voeding en zet deze om in glucose. Glucose is, net als veel andere stoffen, een brandstof voor je lichaam. Op zich is daar niets mis mee, maar als je veel meer glucose in je lichaam hebt dan je verbrandt, kom je aan in vet. Ook slaat een deel van de glucose zich op in je lever, waardoor je – naast overgewicht – problemen rond je lever kan ontwikkelen.

 

Het hormoondieet

Het hormoondieet houdt rekening met deze twee stoffen. Als je volgens het hormoondieet leeft, zul je hier minder van binnenkrijgen. Dat wordt allemaal uitgewerkt middels een gebalanceerd voedingsschema, boordevol hormoondieet recepten.

Je eetpatroon wordt dus veranderd aan de hand van hormonen die voor vet zorgen. Dat houdt in dat je op zoek gaan naar eiwitrijk voedsel, groenten en fruit boordevol vezels en zoveel mogelijk natuurlijke suikers.

Hierbij vermijd je suikerrijke voeding, waaronder fruit als bananen en druiven en zoek je juist producten die serotine opwekken op, zoals melk, brood, exotische soorten fruit, sesamzaad, pruimen en zelfs chocolade.

Wat eiwitten betreft mag je veel vlees, vis, bepaalde vruchten en zuivelproducten en schaaldieren.

Misschien vind je het ingewikkeld om dit zelf uit te gaan zoeken? In dat geval zijn er veel hormoondieet recepten te vinden.

 

Hormoondieet recepten

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er diverse richtlijnen verbonden aan het hormoondieet. Wil je dit nu niet zelf uit gaan zoeken? Dan kun je altijd gebruik maken van geschikte receptenboeken. Een bekend receptenboek is het 7 x 7 Afslank Receptenboek van Jasper Alblas. Deze recepten zijn niet alleen koolhydraatarm (waarmee ze dus weinig insuline bevatten), maar zorgen ook nog eens voor een optimale vetverbranding.

7X7 banner

Wil je nog meer recepten? Dan kun je gebruik maken van lekkere recepten die geschreven zijn door diverse topkoks in het uitgebreide en tevens zeer informatieve boek “Het Hormoonbalansdieet”. Behalve informatie vind je de meest uiteenlopende recepten.

 

Voor wie is het hormoondieet geschikt?

Het hormoondieet is een uiterst succesvol dieet. Het helpt mensen die van nature veel overgewicht hebben en die overgewicht of zelfs obesitas op de juiste manier willen tegengaan en bestrijden. Mensen die zich daarbij futloos, moe en ongelukkig voelen, kunnen ook bijzonder veel baat hebben bij dit dieet.

Wanneer je niet heel veel overgewicht hebt, kun je beter op zoek naar een ander dieet. Want dan zijn er snellere opties, zoals een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet. Ben je zwanger? Volg dit dieet dan ook absoluut niet. Het laatste wat je nu wil is je hormonen in de war schoppen.

 

Meer over het hormoondieet

Het hormoondieet is erg populair en wint in Nederland veel terrein. Wil je er nog meer over weten? Dan zijn de volgende boeken wellicht interessant voor je:

De Hormoonfactor en Het Hormoon Balans Dieet, geschreven door Ralph Moorman.

Deze boeken zijn van professioneel niveau en goed onderzocht. Wereldwijd zijn er veel mensen die succes hebben ervaren door met deze diëten aan de slag te gaan. De recensies zijn lovend. Ze kunnen dus ook voor jou werken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.