Afvallen? Bereken eerst je BMI

bereken je BMIDe meeste mensen beginnen vaak met afvallen zonder dat ze zich daarop voorbereiden. Op zich niets mis mee, want dat kan prima werken. Het zou alleen heel handig zijn om je iets meer te verdiepen in de materie van het afvallen. Te beginnen bij het berekenen van je Body Mass Index (BMI). Want je BMI vertelt je heel veel over je huidige toestand en staat van gezondheid. Is afvallen nodig voor jou?

Body Mass Index

Je Body Mass Index meet in hoeverre jouw lengte past bij jouw gewicht. Stel je voor je bent 90 kg. Voor iemand van 1 meter 50 is dat zwaar, maar voor iemand van 2 meter 10 is het juist weer licht. In hoeverre jouw gewicht gezond is, wordt bepaald middels de Body Mass Index. Dit is een berekening aan de hand van een formule. Je kunt je BMI makkelijk zelf uitrekenen aan de hand van onze tool.

 

Wat zegt de BMI?

De BMI kun je zien als een waarschuwing of als een bevestiging. De BMI geeft tevens aan of je een gezondheidsrisico loopt. Mensen die te zwaar zijn worden ingedeeld in verschillende categorieën. Deze bepalen hoe ernstig het risico is dat je loopt. Wanneer je een verhoogd risico loopt op aandoeningen, is het zeker aan te bevelen om snel te beginnen met afvallen.

Notitie: je BMI is niet hetzelfde als je lichaamsvetpercentage

 

BMI-waarden

De categorieën van BMI worden in waarden uitgedrukt. Hieronder bespreken we de BMI-waarden.

Lager dan 18,5 betekent ondergewicht

Je hebt een te laag BMI. Het wordt je niet aangeraden om af te vallen, maar eerder om bij te komen. Met een BMI van 18,5 kun je het beste bij een huisarts of gewichtsconsulent op bezoek gaan.

Tussen 18,5 en 24,9 betekent een normaal gewicht

Heb je een BMI tussen de 18,5 en de 24,9? Dan hoef jij je in principe nergens zorgen over te maken. Je gewicht past bij je lengte en je leeftijd. Je hoeft niet op dieet en je hoeft ook niet aan te komen.

Tussen 25 en 29,9 betekent overgewicht

Er is nog niets aan de hand als je in deze waarden valt. Overgewicht betekent niet dat je echt een risico loopt, maar je moet zeker niet zwaarder worden. Je zou kunnen overwegen om af te vallen.

Tussen de 30 en 39,9 betekent obesitas

Een hoge BMI heb je tussen de 30 en 39,9. Je hebt obesitas oftewel zwaarlijvigheid. Dat betekent een ernstig gezondheidsrisico. Je hebt een verhoogte kans op onder meer hartaandoeningen, rugklachten en diabetes. Je zou ongeveer vijf tot tien kilo moeten zien af te vallen, afhankelijk van je BMI.

Boven 40 betekent ernstige zwaarlijvigheid

Hier moet echt iets gebeuren, want met een BMI boven de 40 ben je ongezond bezig. Probeer dringend af te vallen. Zoek hulp bij een huisarts of diëtist.

BMI bij kinderen

Steeds meer kinderen hebben te kampen met ernstig overgewicht. Hoe werkt de BMI berekenen bij hen? Voor genoemde BMI-schaal is op kinderen niet van toepassing. Een aantal feiten om rekening mee te houden bij kinderen zijn de volgende:

  • bij kinderen is de BMI afhankelijk van het geslacht, waarbij meisjes doorgaans een iets hogere BMI hebben dan jongens;
  • geslachtsspecifieke groeicurven kunnen in kaart brengen hoe gezond de BMI van een kind is;
  • wanneer je je zorgen maakt over het gewicht van je kind, kun je het beste naar de huisarts.

2 Reacties

  1. Carpe diem mei 15, 2015 Reply
    • Sylvia Sylvia mei 15, 2015 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.