De Voedselzandloper van Kris Verburgh (review)

De Voedselzandloper van Kris Verburgh is een boek waarin arts Kris Verburgh bewijst dat gezond eten van belang is om je lichaam gezond en jong te houden. Intussen bestaat er ook zoiets als het Zandloper Dieet, gebaseerd op de theorieën uit dit boek. De Zandloper bestaat voornamelijk uit informatie over hoe je gezonder kunt leven, maar geeft ook aan hoe je je dit eigen kunt maken.

Je vindt in de Voedselzandloper recepten volgens de principes van Verburgh. Ook is er intussen een tweede boek, vol met recepten, verschenen. Dit boek is van de hand van Pauline Weuring.

In dit artikel nemen we de Voedselzandloper onder de loep en geven we je handreikingen om gezonder te gaan leven.

De Voedselzandloper

De Voedselzandloper is een wetenschappelijk boek. De theorieën die Kris Verburgh aanhaalt zijn allemaal wetenschappelijk bewezen. In het boek wordt ook veel naar deze onderzoeken verwezen.

Het boek bevat algemene informatie over gezonde voeding, over diëten en geeft aan waarom de meeste diëten ongezond zijn. In zijn boek onderbouwt Kris Verburgh onder meer waarom hij het populaire Atkins-dieet een ongezond en onverantwoord dieet vindt. Een stelling waar Dieetkompas zich in kan vinden.

In de Zandloper tref je vervolgens drie basisprincipes voor gezonde voeding en daarna gaat Kris Verburgh door met de treden waaruit de Voedselzandloper (en dus gezonde voeding) bestaat. Deze treden bespreken we verderop.

Het boek eindigt met enkele menu’s en recepten die passend zijn bij de theorie van de Voedselzandloper. Ook hierover lees je verderop meer.

Kris Verburgh - De Voedselzandloper

Kris Verburgh

Wie is nu Kris Verburgh? De auteur van de Voedselzandloper is in 1986 geboren, arts en onderzoeker. Zijn eerste wetenschappelijke boek met de titel ‘Schitterend!’ verscheen toen hij 17 jaar was. Zijn tweede boek ‘Fantastisch!’ kwam drie jaar later uit. Kris Verburgh is van jongs af aan gefascineerd door het verouderingsproces en hoe voeding kan helpen om ziektes te voorkomen. Deze twee items komen dan ook veel terug in zijn werk. De Voedselzandloper van Kris Verburgh wordt in de pers geroemd vanwege zijn helderheid en eenvoud, de simpele manier waarop Verburgh het allemaal onder woorden brengt.

 

Treden

Interessant zijn de treden van de Voedselpiramide. Deze treden vormen ook de basis voor het Zandloper Dieet. Wel is het goed om te weten dat de Voedselzandloper niet bedoeld is als afvaldieet (en vaak wel als zodanig wordt gezien). De Voedselzandloper geeft een vernieuwde kijk op voeding kan dienen als alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Trede 1: dranken

De Voedselzandloper raadt aan om veel water, verse fruitsappen, rode wijn, gemberthee, rode wijn en plantaardige melk te drinken. Afgeraden wordt om melk, frisdranken, voorverpakte sappen en drinkyoghurts te drinken.

Trede 2: groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen

Brood, aardappelen, rijst en pasta – zo lees je ook op Dieetkompas regelmatig terug – passen niet in een gezonde leefstijl en kun je het beste vervangen. Volgens de Voedselzandloper zijn groenten, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen daar het meest geschikt voor.

Trede 3: vette vis, gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn

Het mag voor zichzelf spreken dat fastfood niet echt een toevoeging is voor onze gezondheid. Vervang pizza’s, hotdogs, snacks en hamburgers dan ook voor vette vis, gevogelte, eieren, tofoe, quorn of kaas. Ook overig gefrituurd voedsel en rood vlees (afkomstig van varkens, runderen, schapen en paarden) wordt afgeraden.

Trede 4: zwarte chocolade, noten, sojapap en sojayoghurt

Zoetigheid (waaronder gebak, snoepgoed, ijs en koek wordt verstaan) kun je het beste vervangen door andere ‘snacks’, zoals zwarte (pure) chocolade, noten, sojapap en sojayoghurt.

Trede 5: suikervervangers, gezonde oliën en gezonde smaakversterkers

Suikers, oliën en smaakversterkers blijven een lastig item. Wat kun je nu wel eten en wat nu niet? De Voedselzandloper zegt dat je margarine, boter, sauzen, suiker en zout moet zien te vermijden. Vervang ze door suikervervangers, zoals stevia, gezonde oliën (olijfolie, walnootolie) en smaakversterkers (kruiden, knoflook, ui en citroensap).

Trede 6: voedingssupplementen

Tot slot is er trede 6. De Voedselzandloper schrapt wat voeding, waardoor er ook een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan. De Voedselzandloper raadt multivitaminen aan.

Het Voedselzandloper Dieet baseert zich op de treden van de Voedselzandloper

Recepten uit de Voedselzandloper

Verder kun je uit de Voedselzandloper recepten halen. De recepten zijn volledig conform de 6 treden. Om je een idee te geven volgt hieronder een greep uit de recepten van de Voedselzandloper.

  • Havermoutpap (met diverse toevoegingen)
  • Fruitsalades
  • Sappen van aardbeien, druiven, bieten, sinaasappel, appel en broccoli
  • Vinaigrettes
  • Portobello, kikkererwten en tomaat
  • Gevulde komkommer met kipgehakt
  • Zalmfilet met groenten en garnalen
  • Gestoofde prei met makreel
  • Tomaten met geitenkaas
  • Gestoofde groenten met kipfilet
  • Bessendessert
  • Chocolademousse
  • Appelcake

Voor de lekkerste recepten van dit moment die passen in een gezonde levensstijl, kies je natuurlijk voor onderstand gratis weekmenu.

Download gratis het weekmenu

 

Voedselzandloper kritiek

Is er ook kritiek op de Voedselzandloper? Jazeker, er is heel wat kritiek op de ideeën van Kris Verburgh geweest. Zo zouden de claims van Kris Verburgh ‘onwetenschappelijk’ zijn volgens Tonie Mudde van de Volkskrant en noemt het Voedingscentrum het dieet ‘onpraktisch’, omdat het moeilijk is etiketten te beoordelen op de theorieën van Verburgh.

Ook de Universiteit van Antwerpen – waar Kris Verburgh nota bene zijn studie heeft afgerond – heeft publiekelijk afstand genomen van de Voedselzandloper. Professor Luc van Gaal bestempelt het boek als “een gevaarlijk boek”.

 

Review Voedselzandloper

De Voedselzandloper verscheen in 2012 en gaat al wat jaartjes mee. De meeste theorieën uit het boek waren toen vernieuwend. En hoewel er veel kritiek is op de Voedselzandloper, zie je in veel diëten toch heel veel van de Zandloper terug. Dieetkompas ziet dan ook vooral de voordelen in van dit boek en kan er grotendeels achterstaan.

Een aantal voorbeelden uit de Voedselzandloper die overlap hebben met andere diëten en de visie van Dieetkompas:

 

Gratis weekmenu uitproberen

Ook in het gratis weekmenu dat we via Dieetkompas verspreiden komen de meeste items van de Voedselzandloper terug. Het voordeel van dit weekmenu is dat het een stuk recenter ontworpen is en zich baseert op vele bronnen over gezonde voeding. Een ander voordeel is dat je het hieronder gratis kunt downloaden.

Download gratis het weekmenu

One Response

  1. Arend februari 16, 2020