Oorzaken overgewicht | Wat te doen tegen overgewicht

oorzaken overgewichtIn Nederland heeft ongeveer de helft van de volwassenen te maken met overgewicht. Ruim 10 procent daarvan lijdt aan extreem overgewicht (obesitas). Wanneer heb je obesitas en wat kun je ertegen doen?

Obesitas en extreem overgewicht

De termen extreem overgewicht en obesitas houden in dat je te zwaar bent. Je lichaamsgewicht is te hoog in verhouding tot je lengte, en in mindere mate tot je leeftijd. Extreem overgewicht kan erg vervelende gevolgen hebben, want je gezondheid loopt ernstige risico’s. Zo kun je kortademig worden, zul je minder conditie hebben, kunnen je aderen zich vernauwen en loop je het risico op hartfalen en depressies. Het is dus zaak om overgewicht en obesitas goed aan te pakken, voor het te laat is.

Oorzaken overgewicht

Als je meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan je verbrandt, ontwikkel je vet. Teveel vet (opgeslagen energie) leidt tot overgewicht. Hoe erg je overgewicht is kun je berekenen met een BMI berekening (Body Mass Index berekening). Er zijn verschillende oorzaken voor overgewicht, waaronder:

  • ongezonde eetgewoonten (veel vet en ongezond eten, zoals junkfood);
  • een continu hongergevoel (wat zich moeilijk laat verzadigen en waardoor je blijft eten);
  • psychische aandoeningen, zoals depressies, stress, eenzaamheid, boosheid of verdriet (rouw);
  • erfelijke factoren (het kan inderdaad in de genen zitten);
  • geneesmiddelen die een toename van gewicht bevorderen.

Obesitas

Obesitas is een ziekte, een chronische ziekte. Obesitas vergt dus een levenslange aanpak. Het Centrum voor Obesitas in Nederland biedt een aanpak van zowel medische als psychologische zorg en kan helpen een dieet samen te stellen om af te vallen. Tevens biedt het Centrum voor Obesitas uitgebreide voorlichting en nazorg. Obesitas is gevaarlijk, want het kan – zoals benoemd – leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Overgewicht bestrijden

Je kunt overgewicht bestrijden door af te vallen en gezonder te eten. Dat klinkt heel eenvoudig, maar de praktijk leert dat het lastig is. Je zult er in de eerste plaats voor moeten zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dat gaat een reactie van je lichaam opleveren waardoor je depressief en ongelukkig kunt worden. Het risico dat je dan meer gaat eten ligt op de loer, dus wees je daarvan bewust. Een goed dieet kan je helpen om zelf al een groot deel van het overgewicht te bestrijden, maar professionele hulp is zeker aan te bevelen.

Meer bewegen

In de sportschool kun je een programma laten samenstellen om doelbewust gewicht te verliezen. In de sportschool zijn coaches die je zullen trainen. Vaak zullen ze niet alleen vet willen laten verdwijnen, maar tevens spiermassa op willen bouwen. Je gaat dus aan je lichaam werken, wat zwaar kan zijn. Je moet de discipline opbrengen om meerdere keren per week naar de sportschool te gaan. Spiermassa kan je nog meer helpen af te vallen, want spiermassa zet energie (ook opgeslagen energie, zoals vet) om in spieren. Op die manier verbrandt je lichaam naar verloop van tijd meer vet dan ooit. Je zult er alleen hard voor moeten werken om die benodigde spiermassa te kweken.

Neem geen risico

Obesitas en overgewicht zijn gevaarlijk. Je kunt er ernstig ziek door worden of zelfs een hartstilstand krijgen. Blijkt na een berekening van je BMI dat je te kampen hebt met ernstig overgewicht of obesitas? Neem dan geen risico en onderneem direct actie.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.