Hoe het soepdieet je kan helpen afvallen

Er zijn in de loop der tijd al vele diëten besproken. Crash diëten genieten niet per definitie onze voorkeur. Het zijn diëten gericht op snel afvallen, waarbij je maar weinig mag eten en toch het maximale van je lichaam vraagt. In dit artikel bespreken we een nieuw crash dieet, namelijk het soepdieet.
Update: dit artikel is intussen verbeterd en als nieuw artikel gepubliceerd. Klik hier.

Soepdieet

Zoals de naam ongetwijfeld al doet vermoeden, gaat het er bij het soepdieet vooral om dat je afvalt door veel soep te eten. Je vervangt vette maaltijden voornamelijk door gezonde soepen, boordevol groenten. Op die manier krijg je voldoende voeding binnen en val je ook – vaak binnen aanzienlijk korte tijd – af. Met dat idee kun je ook afvallen. Althans, dat is de idee achter het crash dieet. Hoe werkt dat precies?

Kun je afvallen met het soepdieet?

Waarom kiezen mensen voor afvallen middels een soepdieet? Er zijn meerdere redenen voor. Navraag onder onze lezers – die het soepdieet hebben geprobeerd – leert dat het soepdieet meerdere voordelen kent. Namelijk:

  • makkelijk en snel afvallen;
  • geen ingewikkelde recepten en ingrediënten, maar gewoon groenten en vlees uit de supermarkt;
  • een gevarieerd aanbod aan soepen die helpen bij het afvallen.

Het soepdieet wordt dus vooral beschouwd als een dieet waarbij een soep dient als maaltijdvervanger. Gezond is het echter niet. Er is in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van crash diëten – waaronder dus ook het soepdieet – op je gezondheid. Het grootste risico zit hem erin dat je weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Je caloriebehoefte is vele malen hoger dan de hoeveelheid calorieën die je met het soepdieet binnenkrijgt.

Je verbrandt zeker gewicht, maar geen vet.

Je lichaam zoekt naar alternatieve bronnen om energie te kunnen verbranden, want je verbrandt net zoveel energie als voor je aan het dieet begon. Omdat er geen calorieën meer binnenkomen, zal je lichaam spierweefsels gaan aantasten en omzetten in energie. Op die manier kan je lichaam zichzelf bezig houden. Jij hebt het idee dat je afvalt (want je valt in gewicht ook heel snel af, daar spiermassa zwaarder weegt dan vet), maar je verliest vrijwel geen vet.

 

Toch zelf een soepdieet proberen

Het mag duidelijk zijn dat wij geen voorstander zijn van het soepdieet. Daarover schreven we eerder een kritisch artikel. Aangezien we op Dieetkompas wel onze uiterste best doen om je te informeren, zullen we je de informatie rondom het volgen van een soepdieet niet onthouden. Wil je zelf een soepdieet proberen? Ga dan op zoek naar een zevental soepen, die je doordeweeks kunt eten. Het gaat om soepen die gezonde ingrediënten bevatten, zoals soepgroenten en gehaktballetjes (van mager gehakt) of mager vlees. Voor de goede orde: roomsoepen en soepen met kaas zijn dan weer niet de bedoeling, want deze bevatten veel calorieën en zijn echte dikmakers. Voorbeelden van soepen die je wel kunnen helpen bij het afvallen zijn:

  • groentensoepen (zolang deze mager vlees bevatten);
  • tomatensoepen (geen tomatencrèmesoep of een soep met kaas) ;
  • uiensoepen (zonder crème of kaas om het dikker te maken);
  • goulashsoepen (het liefst met zo min mogelijk koolhydraten, dus zo min mogelijk aardappel).

Gebruik een soep als basis

Om te kunnen afvallen moet je gevarieerd eten, want anders is het moeilijk vol te houden. Gebruik daarom altijd een van bovenstaande soepen als basis, maar varieer met de inhoud. De ene keer doe je soepgroenten, maar je kunt net zo goed een Mexicaanse groentemix of Chinese roerbakgroenten door de soep doen. Dat brengt een andere smaak in de soep, zodat je niet iedere keer dezelfde soep eet.

Toegestane variatie

Om goed af te vallen met soepen is het raadzaam om je aan onderstaande ingrediënten te houden. Deze ingrediënten geven variatie aan de soep, maar zijn geen dikmakers. Op die manier kun je dus verschillende soepen bereiden en gebruiken om af te vallen. Toegestane ingrediënten voor een soepdieet: tomaten, ui, knoflook, paprika, wortelen, broccoli, peterselie, peper, sojasaus, soepselder en een (vetarm) bouillonblokje. Als basis mag je ook gewoon een pakje soepmix gebruiken.

Hoe kan een soepdieet je helpen afvallen?

Een soepdieet kan dienen als een maaltijdvervanger. Je vervangt hiermee vooral de ingrediënten die je normaal dikker maken. Denk aan aardappels en vet vlees. Door soep te eten kun je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen en toch afvallen. Door voldoende variatie houd je het ook leuk en makkelijk om met soepen af te vallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.