Sporten en bewegen zijn om meerdere redenen gezond. Je kan sport en bewegen dan ook prima gebruiken als je wil afvallen. In dit artikel beantwoorden we de vraag ‘Waarom is sporten en bewegen gezond?’

 

Lichaamsbeweging is goed

Waarschijnlijk klinkt het je niet heel onbekend in de oren: lichaamsbeweging is goed voor. Maar hoe goed is het nu precies? En waarom kan lichaamsbeweging, zoals sporten en bewegen, je heel goed helpen bij het afvallen? Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. We bespreken de meest gehoorde reden om te gaan sporten en bewegen.

 

Je houdt je gewicht op pijl

Bewegen helpt je bij het voorkomen van dikker worden. Wie veel beweegt, verbrandt veel energie (en dus ook vetten, calorieën en koolhydraten). Als je voldoende eet en voldoende beweegt, kom je niet aan en val je in principe ook niet meer af als je eenmaal de balans gevonden hebt. Ben je echter te zwaar en beweeg je weinig? Dan kan bewegen jou gaan helpen om je lichaam weer in balans te krijgen en af te vallen.

Voldoende beweging op een dag (zo’n half uurtje per dag wordt aanbevolen) kan helpen om snel op gewicht te komen.

Je hoeft niet direct te denken aan een sport om af te gaan vallen. Beweging kun je ook vinden door de dag heen. Ga vaker lopen, neem de trap in plaats van de lift en ga fietsend boodschappen doen in plaats van met de auto. Kortom: wees creatief.

 

Gezondheidsproblemen en ziekten

Met beweging bouw je aan de sterkte van je lichaam. Iemand die veel beweegt heeft veel minder kans op allerlei gezondheidsproblemen, waaronder een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Actief bezig zijn helpt je je cholesterol goed te houden. Bloed stroomt makkelijker door het lichaam en dat vermindert problemen met je hart. Wie veel beweegt zal dus ook minder snel een beroerte krijgen.

 

Lekkerder in je vel

Een andere belangrijke reden om te gaan bewegen is dat je er lekker door in je vel komt te zitten. Iemand die veel beweegt maakt een bepaald stofje (endorfine) aan en dat zorgt voor een gelukzalig gevoel. Mensen die hardlopen ervaren dit ook wel als de runners high, een moment waarop ze bijna verslaafd lijken aan hardlopen en maar door willen gaan.

Mensen die veel bewegen hebben dan ook minder last van psychische problemen, zoals depressies. Vaak voelen mensen die lekker bewegen zich een stuk fitter en dat stralen ze uit. Onbewust worden ze hier succesvoller van, niet alleen op het werk, maar ook in hun relatie met andere mensen.

 

Energie

Is jouw conditie slecht? Dan baal je al van de kleinste taken, zoals boodschappen doen of de trap oplopen. Het huishouden kan een crime zijn als je buiten adem bent en dan alleen nog maar de stofzuiger uit de kast hebt gepakt.

Bewegen zorgt voor energie. Het verbetert je conditie en uithoudingsvermogen. Wie voldoende beweegt heeft hier gedurende de hele dag veel baat bij.

Een bijkomend effect van lichaamsbeweging is dat je zuurstof sneller voedingsstoffen naar de spierweefsels transporteert. Zo komt het dat je conditie verbetert en je hart en longen optimaal functioneren. Dagelijkse dingen hoeven dus geen belemmering meer te zijn.

 

Lekker slapen

Wist je dat mensen die lekker bewegen, ook lekker slapen? Misschien heb jij moeite om in slaap te vallen, ben je aan het malen en kun je vaak je draai niet vinden? Het kan helpen om te gaan hardlopen of op een andere manier beweging te vinden. Mensen die gesport hebben, slapen doorgaans dieper en rusten dus ook beter uit.

Wat je alleen niet moet doen is vlak voor het slapen gaan hardlopen. Dan kost het je straks namelijk wel moeite om in slaap te komen, omdat je lichaam nog veel endorfine aanmaakt.

 

Lekker samen bewegen

De kaatste reden om te gaan sporten en bewegen is dat je het samen kan doen. Het is dus heerlijk om met elkaar in beweging te zijn. Dat is even wat anders dan binnen zitten en gesprekken voeren. Lekker fit worden, genieten van de buitenlucht of gewoon iets doen wat je gedachten kan verzetten is gezond, zowel fysiek als geestelijk.

 

Waarom is sporten en bewegen gezond?

Er zijn veel redenen op te noemen waarom sporten en bewegen gezond voor je is. De belangrijkste reden is dat je er sterker en weerbaarder door wordt, de kans op gezondheidsklachten wordt verkleind en je je gedachten eens goed kan verzetten. Daardoor slaap je beter en kom je lekkerder (met meer energie!) in je vel te zitten.