Waarom je suikers moet laten staan bij afvallen

Als we kijken naar afvallen, spelen suikers een belangrijke rol. Suikers moet je zoveel mogelijk laten staan als je succesvol af wil vallen. Maar waarom is dat eigenlijk? We geven je graag meer uitleg, omdat je dan beter snapt waarom suikers zo schadelijk zijn.

In dit artikel krijg je enkele feiten over suiker te lezen en ontdek je waarom suikers jou dik maken.

 

Waar komt suiker vandaan?

Suiker komt van planten. Kristalsuiker, zoals we hier veelal gebruiken, komt van de suikerbiet en die wordt gewoon in Nederland geoogst. Naast kristalsuiker komen ook basterdsuiker, vanillesuiker en poedersuiker van de suikerbiet. Suikerrietstengels worden gebruikt om rietsuiker van te maken.

Al vele eeuwen wordt suiker gebruikt als smaakmaker. De meest letterlijke toepassing daarvan vind je bij mensen die suiker in hun koffie drinken. Om de bittere smaak te verzachten wordt suiker gebruikt. Daardoor wordt het zoeter.

In de loop der jaren is suiker toegevoegd aan heel veel producten. Het voornaamste doel: meer smaak geven.

 

Brandstof

Maar smaak is niet de enige reden dat we graag suiker eten. Ons lichaam heeft suiker nodig. Om goed te kunnen werken hebben spieren, organen en ons zenuwstelsel energie nodig. Die energie komt voor een groot deel uit suiker.

De energie zorgt voor brandstof voor het lichaam.

Wie zich aan voedingsrichtlijnen houdt krijgt dagelijks voldoende suiker binnen. Het grote probleem is echter dat mensen er tegenwoordig heel ver overheen gaan. Suiker zit in zoveel producten dat je al snel een “overdosis” aan suiker binnenkrijgt.

 

Glucose

Suiker wordt omgezet in glucose. Glucose helpt je bloed beter te stromen en heeft een belangrijke functie in de hersenen. Maar aangezien je lichaam niet alle suikers kwijt kan, wordt het overschot opgeslagen. Dit wordt vet.

Suiker heeft geen andere voedingsstoffen dan suiker zelf. Suiker is een koolhydraat. Enkele feiten over suiker:

  • suiker verzadigt niet (je krijgt er geen vol gevoel van);
  • suiker stilt geen honger;
  • suiker werkt verslavend;
  • suiker bevat geen vitaminen, mineralen of vezels.

 

Suikergehalte (waarom heb je zo’n zin in suiker?)

Glucose komt dus van suiker. Als je suiker eet stijgt je bloedsuiker. De alvleesklier maakt vervolgens insuline aan en die zorgt er weer voor dat je een lekker gevoel ervaart. Een snelle daling van die insuline zorgt dat je een hongerig gevoel krijgt of je niet prettig voelt.

‘Ik heb even wat suiker nodig,’ is wat je veel mensen hoort zeggen. Ergens klopt dat ook. Als het ware is je lichaam verslaafd aan suiker. De hersenen geven een seintje af, waar je smaakpupillen weer op reageren. De drang naar suiker neemt toe.

Net als bij andere verslavingen zul je steeds meer moeten nuttigen om het lekkere, tevreden gevoel terug te krijgen. Helaas betekent een overdaad aan suiker dat je snel overgewicht hebt. Vervelende feitjes:

 

Ruim 30 kilo suiker per jaar per persoon!

Per persoon eten we per jaar ruim 30 kilo suiker per jaar. Daarbij gaat het om suikers in koek en snoep (of in koffie en thee). Suikers als smaakmakers, dus. Maar het gaat ook om natuurlijke suikers (uit melk, fruit, granen en aardappelen).

Tevens eten we verborgen suikers uit producten waarvan we niet weten dat er suikers in zitten, zoals brood, soep, ketchup). 30 kilo suiker per jaar komt neer op ruim 80 gram per dag.

 

Honing in plaats van suiker?

Veel mensen zijn zich bewust van het nadelige effect van suiker op het afvallen. Zij hebben een vervanger gevonden in honing, maar honing is geen goede vervanger. Want honing bevat net zoveel calorieën als suiker en heeft een lagere zoetkracht. Dat betekent dat je door honing niet zo verzadigd raakt als suiker en er dus meer van zult eten. Zo nuttig je dus meer calorieën zonder dat je je daar bewust van bent.

 

Aspartaam in frisdrank

Een bekende vervanger van suiker in light-dranken is aspartaam, waarover veel geruchten bestaan. Aspartaam is een kankerverwekkende stof en daardoor gevaarlijk in frisdrank. Het klopt dat een enorme hoeveelheid aspartaam kanker kan verwekken, maar die hoeveelheid kun je als mens niet binnenkrijgen. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveligheid is aspartaam veilig. Toch zijn er tegenstanders die hameren op de bijwerkingen van aspartaam. Lees ook over frisdranken die je beter niet kunt drinken en kom te weten waarom frisdranken niet gezond zijn.

 

Suikervrij dieet

Het is niet noodzakelijk om direct over te stappen op een suikervrij dieet. Dat zou ook bijna onmogelijk zijn, omdat suiker zo’n standaard is dat je echt suikervrij moet gaan koken. Wel is het aan te raden om verstandig te gaan kijken naar je huidige voedingspatroon. Door over te stappen op koolhydraatarme recepten of recepten conform het eiwitdieet kun je al een hele slag slaan. Het suikergehalte wordt binnen die voedingswijzen namelijk met opzet laag gehouden.

One Response

  1. coby mei 22, 2015 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.