De voor- en nadelen van fruit

Fruit is een uitstekende vervanger voor vette snacks en essentieel voor het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen. De keuze is enorm en elke fruitsoort heeft weer zijn eigen voordelen. Toch kan je ook van fruit te veel eten. Hoe dat zit? Dat leggen we uit in dit artikel door te kijken naar zowel de voor- als nadelen van verschillende fruitsoorten.

Allereerst heeft ons lichaam vitamines nodig waardoor fruit een essentieel onderdeel is van een gezond voedingspatroon. Fruitsoorten met de meeste vitamines zijn:

  • Veel mensen zeggen dat appels de gezondste fruitsoort is – ze voorzien je dan ook van B1, B2, B6, C én E.
  • Bananen zijn een goede bron van vitamine C, ijzer en mineralen. Wel bevatten ze relatief veel calorieën, zo’n 124 per stuk.
  • Blauwe bessen barsten van de antioxidanten, welke ontstekingsremmend en cholesterolverlagend werken. Meer weten over cholesterolwaarden? Kijk dan hier.
  • Grapefruits bevatten relatief weinig calorieën, en zitten vol met mineralen, vitaminen en voedingsvezels. De grote hoeveelheid water in de vrucht zorgt er bovendien voor dat de voedingsstoffen goed door het lichaam vervoert kunnen worden.
  • Ook sinaasappels zijn echte vitaminebommen en zitten vol met mineralen en antioxidanten.

 

Het eten van 2 a 3 stuks fruit per dag brengt dus heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. De vezels in fruit stabiliseren de bloedsuikerspiegel en zorgen voor een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder honger hebt. De vitamines zorgen daarbij voor een betere weerstand en bepaalde vruchten zoals bananen, aardbeien, mango’s en bessen zijn ook nog eens rijk aan eiwitten. Toch bestaat er ook zoiets als te veel fruit eten – meer dan 4 stuks op een dag is dan ook niet aan te raden.

Waar ligt dit aan?

Naast vitamines, bevat fruit ook veel fruitsuikers – ook wel fructose genoemd. Deze suikers dienen als een soort brandstoffen, maar zodra je genoeg brandstoffen binnen hebt gekregen worden het reservestoffen. Nog sneller dan andere suikers wordt fructose opgeslagen als vet, waardoor je er dus wel degelijk van kan aankomen.

Daarnaast bevatten bepaalde fruitsoorten, zoals bananen, vrij veel koolhydraten, waardoor je met 1 banaan al ruim 100 calorieën binnenkrijgt. Het is daarmee een uitstekende energiebom voor het sporten, maar als je niet voldoende beweegt kunnen bananen dus ook stiekeme dikmakertjes zijn.

Hoe haal je het meeste uit fruit?

Na het lezen van dit artikel moet je zeker niet denken dat fruit ongezond is – je lichaam heeft het namelijk echt nodig! Om van alle verschillende vitamines en eigenschappen te profiteren is het wel belangrijk dat je voldoende varieert met fruit. Eet niet elke dag een appel, maar wissel het af met kiwi’s, peren en rood fruit (laag in calorieën en bomvol vitamines!). Een laatste tip: was je fruit goed af voordat je het eet en schil het liever niet, daarmee gaan namelijk heel wat vitamines verloren.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.