Gezond gewicht bepalen en bereiken

Een gezond gewicht houdt in dat je gewicht past bij je lengte en – in mindere mate – je leeftijd. Maar hoe bepaal je nu of je gewicht gezond is? En, mocht je gewicht niet zo gezond zijn, hoe zorg je er dan voor dat je een gezond gewicht bereikt?

In dit artikel staat een gezond gewicht centraal. We informeren je over de definitie van een gezond gewicht en geven je tips en adviezen om dit te bereiken.

Gezond gewicht bepalen

Het Voedingscentrum en diverse andere websites die zich richten op gezondheid, geven aan dat je met een BMI-test je Body Mass Index kunt berekenen. Deze komt dan weer overeen met een bepaalde score en die score geeft je een advies.

Maar een nog concretere manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, is door te kijken naar deze tabel. Leeftijd maakt voor deze tabel niet uit, je lengte wel.

De tabel is zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Tabel: Hoe gezond is jouw gewicht?

Meet op hoe lang je bent en bekijk in de tabel het adviesgewicht. Wanneer je hieronder zit, weeg je te weinig (en is je gewicht dus ook ongezond). Wanneer je hierboven zit, is je gewicht niet gezond en moet je het dus naar beneden zien te krijgen.

Tabel gezond gewicht

 

Uitslag: ondergewicht

Kom jij qua kilo’s lager uit dan zou moeten volgens deze tabel? Wanneer het om enkele grammen tot hooguit een kilo gaat, is het niet heel ernstig. Verschillende factoren spelen een rol. Wellicht heb je al een tijdje niets gegeten of heb je te weinig vocht binnen.

Wanneer het echter meer afwijkt, is het raadzaam om bij de huisarts te informeren naar mogelijkheden om je gewicht te doen toenemen. Een aantal zaken die hierbij kunnen helpen zijn de volgende:

  • Meer maaltijden op een dag eten;
  • Tijdens de maaltijden meer eiwitten eten;
  • Spiermassa aanmaken (spieren wegen over het algemeen zwaarder dan vet).

 

Uitslag: op gewicht

Wanneer je goed uitkomt, ben je op gewicht. Je doet het dus goed. Je eet voldoende, beweegt genoeg en slaagt er kennelijk in om een gezond gewicht voor jouw lengte na te streven. Ga dus vooral zo door.

 

Uitslag: overgewicht

Loopt jouw gewicht hoger uit dan het gewicht in de tabel? Tot een kilo verschil is niet heel ernstig. Het kan zijn dat je net gegeten hebt, maar nog niet naar de wc bent geweest. Ook kan het zijn dat je teveel vocht vasthoudt. Een kilo mag je wel als marge aanhouden. Maar wanneer het veel meer wordt, moet je uit gaan kijken.

Er zijn verschillende vormen van overgewicht. Zo heb je gewoon overgewicht, wanneer je zwaarder bent dan de aangegeven gewichten in deze tabel. Maar obesitas en morbide obesitas liggen ook op de loer. Bij obesitas ben je ernstig te zwaar en is je gewicht niet gezond meer voor je lichaam. Bij morbide obesitas kan het zelfs fataal worden.

 

Voorkom een ongezond gewicht

Weeg je nu goed, maar ben je bang dat je een ongezond gewicht zal krijgen? Bijvoorbeeld omdat je hier aanleg voor hebt, omdat je dit in je familie ziet gebeuren? Dan ben je er nu op tijd bij. Een ongezond gewicht kun je voorkomen door een aantal regels in acht te nemen. Hieronder sommen we kort enkele regels voor je op.

  • Blijf voldoende bewegen. Elke dag een half uur beweging is goed voor je. Je verbrandt hiermee energie en houdt spiermassa in stand.
  • Zorg dat je dagelijks voldoende groenten en fruit eet (richtlijn: 2 stuks fruit en 200 gram groenten).
  • Vermijd enkelvoudige koolhydraten in voeding.
  • Snoep niet teveel en wees voorzichtig met tussendoortjes. Die zijn al snel te vet of bevatten teveel suikers (enkelvoudige koolhydraten).
  • Vermijd stress.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.

Kortom: zorg dat je gelukkig blijft. Heel makkelijk gezegd misschien, maar wel een zeer essentiële factor als het op gezond zijn aankomt.

 

Terugkomen op een gezond gewicht

Ben je te zwaar volgens de tabel? Dan is het zaak om je gewicht weer op een gezond niveau te krijgen. Maar hoe doe je dat? In principe zijn er drie uitgangspunten die van belang zijn als je een gezond gewicht nastreeft, namelijk: voeding, beweging (sport) en geluk. Hieronder lichten we deze uitgangspunten verder toe.

 

Voeding

Op je voeding letten is erg belangrijk bij het bereiken van een gezond gewicht. Je mag niet teveel ongezonde voedingsstoffen tot je nemen en moet zorgen dat je vitaminen, ijzers, mineralen en voedingsvezels in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

 

Zijn “vetvrij” en “suikervrij” wel echt gezond?

In de huidige consumptiemaatschappij is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want wie dacht dat alles wat je in de supermarkt koopt met het label “gezond” en “vetvrij” of “suikervrij” ook echt daadwerkelijk gezond is, komt bedrogen uit.

Er wordt gebruik gemaakt van andere zoetstoffen of vervangers van zoetstoffen om de smaak na te bootsen en om producten langer houdbaar te maken. Vooral zout wordt onnodig aan producten toegevoegd. Dat leidt niet alleen tot ziektes als gevolg van overgewicht, maar ook tot een hogere bloeddruk en een te hoog cholesterol.

 

Suikers en koolhydraten

Om te bepalen of je voeding echt gezond is, moet je het aantal koolhydraten dat bestaat uit suikers (koolhydraten, waarvan suikers) zien te beperken, evenals verzadigde vetten. In veel producten zitten deze voedingsstoffen. Je eet ze zonder dat je door hebt dat ze je dikker maken en leiden tot een ongezond gewicht. Denk aan brood, pasta, rijst, couscous en diverse soorten vruchtendranken.

 

Minderen met koolhydraten

Het is zaak om te zoeken naar producten waarbij zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten zijn opgenomen. Dit zijn koolhydraten die uit toegevoegde suikers bestaan. Het kost even wat moeite en tijd om je hierin te verdiepen, maar een boek als de Afslank Receptenbijbel helpt je om dit onder de knie te krijgen. Tevens staan hier de lekkerste en gezondste recepten in. Allemaal arm in koolhydraten, verzadigde vetten en zout. Erg gezonde recepten dus.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Sporten

Ook sporten en bewegen spelen een belangrijke rol als het aankomt op het verkrijgen van een gezond gewicht. Meer sporten en bewegen zijn bijna altijd aan te raden. Het maakt niet uit wat je precies doet, als je maar frequent en meer beweegt dan nu.

 

Meer beweging

Het is niet moeilijk om meer beweging te krijgen. Je kunt vaker de trap nemen in plaats van de lift, vaker naar de zolder lopen en terug of gewoon elke dag een half uur inruimen voor een wandeling. Ook kun je met een paar drukken op de knop lichte fitnessapparatuur bestellen en gebruiken.

Het gaat erom dat je meer energie gaat verbruiken door beweging. Daardoor verbrand je meer vet en krijgt nieuwe energie ook minder de kans om opgeslagen te worden als vet.

 

Langzaam opbouwen

Wanneer je het niet gewend bent om te bewegen, moet je dit rustig aan opbouwen. Doe je dat niet, dan loop je de kans op blessures.

Rustig opbouwen doe je door wekelijks iets toe te voegen aan je bewegingsschema. De mate waarin je dit doet is afhankelijk van je situatie. Maar je zal snappen dat je vanuit helemaal geen beweging niet ineens kunt gaan hardlopen, fitnessen én zwemmen zonder dat je lichaam in protest komt,

Doe het dus rustig aan en luister ten alle tijden naar je lichaam.

 

Sporten en krachttraining

Het meest effectief om tot een gezond gewicht te komen is door fanatiek te gaan sporten. Uiteraard bouw je dit op. Krachttraining (of een sport waarbij je zoveel mogelijk spiergroepen aanspreekt) is zeer effectief. Je valt hier enorm snel door af, maar bouwt ook nog eens grote hoeveelheden spiermassa aan. Daardoor wordt overtollige energie niet als vet opgeslagen, maar opgebruikt door je spieren.

Krachttraining en intensief sporten zijn zeker aan te bevelen voor het verkrijgen van een gezond gewicht.

 

Geluk

Tot slot is een ander uitgangspunt van zeer groot belang: je moet gelukkig zijn. Dat wil zeggen dat je lekker in je vel moet zitten, je zelfverzekerd moet voelen en vertrouwen moet hebben.

Dat leest heel makkelijk, maar is het zeker niet. Zeker wanneer je te maken hebt met een ongezond gewicht, ben je waarschijnlijk niet helemaal gelukkig. Je zit fysiek en geestelijk niet lekker in je vel. Daar moet dus ook verandering in komen. Het beste lukt dat in combinatie met gezonde voeding en meer beweging.

 

Energie verkrijgen

Gelukkig worden is voor velen een psychologisch verschijnsel, maar gelukkig zijn er ook wetenschappelijke feiten die helpen. Door energie te verkrijgen uit sporten en gezonde voeding, ga je je gelukkiger voelen. Je hebt dit dus zelf in de hand. Ga bewegen en eet en drink daarbij gezond. Je zal merken dat je stofjes vrijmaakt door beweging (onder anderen endorfine) die je een gelukkig en tevreden gevoel geven.

Dit moet je vasthouden en verder uitbouwen, want hiermee zet je belangrijke stappen in het gelukkig worden.

 

Stress en slaap

Ook stress en slaap zijn zeer belangrijke factoren als het aankomt op gelukkig worden. Je moet stress tot een minimum zien te reduceren en voldoende zien te slapen. Die twee dragen dan zeker weten bij aan een gelukkiger gevoel, geestelijk en lichamelijk.

 

Hulp nodig bij het verkrijgen van een gezond gewicht?

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wanneer je van een gezond gewicht spreekt en wanneer een gewicht niet gezond is. Ook heb je gelezen hoe je een gezond gewicht verkrijgt.

Wanneer je nog meer wil lezen over het verkrijgen van een gezond gewicht, raden we je aan het boek de Afslank Receptenbijbel te lezen. Dit boek staat niet alleen vol met de meest lekkere recepten, maar informeert je ook nog eens uitgebreid over hoe jij gezonder kunt gaan leven en hoe je een gezond gewicht vasthoudt.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.