5 richtlijnen voor meer succes met koolhydraatarm

Wil jij ook overstappen op een koolhydraatarm leven? Of heb je dat al gedaan? Grote kans dat je gekozen hebt voor een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme recepten bent gaan bereiden. Producten die passen binnen deze leefwijze vind je in deze koolhydraatarme lijst.

Voor welke vorm je ook kiest, een koolhydraatarme levenswijze maakt heel veel verschil. Hoewel de meeste mensen kiezen voor een koolhydraatarme levensstijl omdat ze willen afvallen, zijn er veel meer voordelen te noemen. Kort gezegd leef je er een stuk gezonder door.

Gezondheidsklachten nemen af, je cholesterol en bloeddruk verlagen en je krijgt meer energie. Mensen die gezond leven bezwijken minder snel onder welvaartsziektes en hebben veel meer plezier in het leven.

Hoe volg je een koolhydraatarm dieet nu met succes? Aan de hand van deze 5 richtlijnen moet je heel ver komen!

#1 Groenten en fruit

De bron van koolhydraatarm eten is natuurlijk voeding waarin weinig enkelvoudige (slechte) koolhydraten zitten. Veel natuurlijke voeding is dus geschikt. Ga voor groenten en fruit en wissel die zoveel mogelijk af. In principe zijn alle groenten en fruit zijn zeer geschikt. Wil je meer zekerheid? Bekijk dan onze lijst met producten over groenten en fruit.

 

#2 Recepten op basis van vlees en vis

De beste basis voor een koolhydraatarm recept is op basis van vis of vlees. Vis en vlees voorzien namelijk in een grote hoeveelheid eiwitten en die helpen je om spiermassa aan te maken en te behouden, zorgen ervoor dat je verzadigd raakt, geven je energie én worden door het lichaam helemaal afgebroken en niet als vet opgeslagen. Daarnaast zitten er (zeker in vis) gezonde vetten in, die goed zijn voor onder meer je stofwisseling en organen.

Je kunt dan ook heel veel gerechten vinden op basis van vlees en vis en ons advies om meerdere dagen per week een recept te maken dat hiervan uitgaat. Zo geef je in korte tijd veel richting aan je dieet en zal je effectief zijn.

 

#3 Tussendoortjes

Weinig zaken zijn zo effectief en zinvol als het schrappen van tussendoortjes. Bekijk maar eens hoeveel ongezonde tussendoortjes je op een dag al snel nuttigt. Een koekje hier, een snoepje daar, een (zogenaamd gezonde) fruitreep en een flinke lik uit de pot met chocoladepasta. Je kunt binnen je koolhydraatarme dieet dus heel veel winst behalen door gezonde tussendoortjes te kiezen. Ga voor tussendoortjes met verzadigde vetten en snelle suikers. Kies bijvoorbeeld voor groene smoothies, een handvol noten en zaden of nog meer fruit.

 

#4 Beweging

Niet iedereen wil dit horen, maar ook beweging is een zeer belangrijke richtlijn. Niet noodzakelijk, maar zo vreselijk effectief. Door meer te gaan bewegen dan je nu doet kun je zelf echt het verschil maken. Het kan al schelen als je vanaf nu dagelijks een stukje gaat wandelen. Beter is het om een sport uit te kiezen waarmee je al je spiergroepen belast. In combinatie met de eiwitten die je bent gaan eten, creëer je je eigen vetverbrandingsmachine in je eigen lichaam.

Krachttraining is effectief, maar lang niet de enige sport die je kunt beoefenen. Denk eens aan zwemmen, waarbij je alle spieren in je lichaam moet gebruiken. Hardlopen kan je helpen om meer conditie op te bouwen. Kortom: elke vorm van beweging kan in gezonde mate bijdragen aan een nog beter verloop van je koolhydraatarme dieet.

 

#5 Blijf mens

De laatste richtlijn mogen we niet uit het oog verliezen. Je bent mens en hoort te genieten van het leven. Gun jezelf dan af en toe wat lekkers. Ook al is het niet gezond. Je hebt dat namelijk nodig om op een gezonde wijze bezig te blijven en door te kunnen zetten in je dieet. Daarbij moet je jezelf af en toe belonen voor je harde inzet.

Snoep dus met mate, maar sluit het zeker niet volledig uit. Zeker wanneer je een mijlpaal of doel behaald hebt, kun je jezelf best op iets lekkers trakteren. Probeer wel uit te kijken dat je niet je oude, slechte gewoontes oppakt.

 

Conclusie

Koolhydraatarmer leven kun je op verschillende manieren aanpakken: recepten gaan koken of een compleet dieet gaan volgen. Wat je ook doet, met de genoemde 5 richtlijnen maak je van koolhydraatarm leven een groot succes en voorkom je de meest voorkomende fouten bij een koolhydraatarm dieet.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.