Veelgemaakte fouten bij een koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet lijkt onderhand het wondermiddel van dieetland. En ergens is het dat ook wel. Want de basis van veel gezonde diëten, waaronder zelfs Weight Watchers en het Dash dieet, is koolhydraatarm.

En toch kan het zijn dat een koolhydraatarm dieet bij jou niet aanslaat. Dat het stagneert. Welke fouten worden nu veel gemaakt bij een koolhydraatarm dieet en hoe kun jij er voor zorgen dat een koolhydraatarm dieet bij jou wel goed uitpakt?

In dit artikel geven we je de vijf belangrijkste fouten en richtlijnen om het goed op te pakken.

Te snel resultaat verwachten

Je kunt met een koolhydraatarm dieet in vrij korte tijd heel veel gewicht verliezen. We hebben daar zelfs methoden voor geschreven die jou kunnen helpen, zoals:

Maar verwacht nu geen wonderen. Geen enkel dieet – en dus ook het koolhydraatarme dieet – leidt tot 5 of meer kilo gewichtsverlies per week. Je kunt niet zoveel gewicht verliezen en als dat al het geval is, dan verlies je zeker geen vet. Eerder spieren of vocht.

Verwacht dus niet te snel resultaat. Want mensen die dat wel doen, zijn al na een week ontevreden en stoppen dan met koolhydraatarm leven. Zonde, want na een week gaat het pas echt werken.

 

Zwaarder worden is foute boel

Mensen stoppen ook wanneer ze na een paar dagen zien dat ze zwaarder worden. Je kunt zwaarder worden van een koolhydraatarm dieet.

En nee, dat is geen foute boel. Het hoort er bij, want je bent enorm aan het wisselen van voedingsstoffen. Je spieren worden namelijk sterker en dus zwaarder en vetmassa verdwijnt. Maar spiermassa weegt nu eenmaal meer dan vetmassa. Je ziet op de weegschaal dus niet dat je lichter wordt, maar als je in de spiegel kijkt zie je wel meer spieren en minder vet.

Dat is dus een reden om door te gaan! Een lager gewicht komt na een tijdje vanzelf.

 

Slechte koolhydraatarme recepten

Helaas is het internet voor veel mensen de bron om koolhydraatarme recepten vandaan te halen. Ze zijn er dan ook in grote getalen. Vaak op websites waar mensen hun eigen recepten kunnen delen. En hoewel dat vreselijk goed bedoeld is, staan er vaak onzinnige recepten bij. Recepten die zichzelf koolhydraatarm bestempelen, maar dat niet zijn.

Het is dus goed om te beginnen met een professioneel kookboek met recepten. Zo weet je zeker dat de eerste stappen die je zet de juiste zijn. Als je dan eenmaal weet wat een koolhydraatarm recept precies inhoudt, kun je kritisch de websites af gaan en de recepten nemen die echt werken. Je zal zien dat dat er dan toch niet zo heel veel meer zijn…

 

Compensatiegedrag

Het kan bijna niet, want een koolhydraatarm dieet geeft je weinig redenen om te gaan snoepen. En toch gebeurt het. Mensen die zien dat het effect begint te krijgen, denken ineens niet meer zo moeilijk. Een snoepje of koekje extra moet kunnen, een zak chips bij de tv… Uiteindelijk leidt dit compensatiegedrag er toe dat je weer terug bij af bent. Waak er dus voor dat je niet compenseert. Honger? Dan neem je een koolhydraatarme snak. Een handvol nootjes bijvoorbeeld, een halve komkommer of een stuk fruit.

 

Niet naleven van de richtlijnen

De laatste fout die veel mensen maken is dat ze de richtlijnen niet naleven. Als er in een gerecht staat dat je bepaalde olie moet gebruiken, moet je niet margarine blijven gebruiken. Want dan ben je niet meer zo koolhydraatarm bezig.

Op zich kun je naar verloop van tijd echt wel je eigen invulling geven. Het nadeel is dat wanneer je dit te snel gaat doen, je er een gewoonte van maakt om eigenwijs je eigen plan te trekken. En dan ben je misschien voor je gevoel goed bezig, maar van een koolhydraatarm dieet is dan geen sprake meer.

 

Conclusie

Het kan zijn dat een koolhydraatarm dieet bij jou stagneert. Het gebeurt niet vaak, maar kan zeker voorkomen. Wanneer dat het geval is, lees dan deze richtlijnen nog eens kritisch door. Eén of meer zijn op jou van toepassing. Je moet dan een keuze maken: stoppen met afvallen of toch gaan doen hoe het wél moet…

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.