Afvallen in 1 dag

Hoeveel kun je afvallen in 1 dag? Je hebt misschien het idee dat je niet in één dag af kan vallen, maar op het moment dat jij verantwoord met je voeding omgaat en meer gaat bewegen, zet je het afvallen in gang.

In dit artikel leer je meer over dat proces en ontdek je hoeveel je in 1 dag kunt afvallen. We waarschuwen je in dit artikel voor té snel afvallen en geven je handreikingen om direct te beginnen.

Waarom willen mensen afvallen?

Als je mensen vraagt waarom ze willen afvallen, geven ze verschillende redenen. Die zijn erg uiteenlopend. Maar er is ook veel overlap. Hieronder een overzicht:

 • Mensen voelen zich ongelukkig met hun huidige gewicht;
 • Mensen willen meer zelfverzekerd worden door een lager gewicht;
 • Het huidige gewicht leidt tot gezondheidsklachten.

De kans dat jij om één van deze redenen af wil vallen is dan ook erg groot. Maar er zijn ook mensen die niet zozeer willen afvallen, maar de nadruk leggen op snel afvallen. Waarom willen zij snel afvallen?

 

Waarom willen mensen snel afvallen?

De reden dat mensen snel willen afvallen heeft vaak te maken met een activiteit die op korte termijn plaats gaat vinden. Er is ook wat dat betreft flink wat overeenstemming:

 • Mensen willen afvallen voor een bruiloft of ander feest;
 • Mensen willen afvallen vanwege een vakantie;
 • Mensen willen afvallen vanwege een afspraakje of date.

Kortom: er zijn redenen te bedenken waarom mensen ongeduldig zijn en het afvallen geen tijd gunnen. Dat brengt ons terug bij het onderwerp van dit artikel: afvallen in 1 dag.

 

Afvallen in 1 dag, hoe werkt dat?

Als je wil afvallen in 1 dag tijd, omdat je morgen een bruiloft hebt of een date, moeten we je teleurstellen. Het zal niet lukken om zichtbaar gewicht te verliezen binnen 24 uur tijd.

Wel is het zo dat als jij vandaag begint, het afvallen direct start.

Wie vandaag besluit af te gaan vallen en daarnaar handelt – door bijvoorbeeld gezonder te eten en te drinken en meer te bewegen – zet intern een motor aan. Die motor gaat aan de slag.

 

De interne motor

Zodra jij begint met afvallen gebeurt er een aantal stappen in je lichaam. Hieronder beschrijven we wat er binnen 24 uur gebeurt als jij vandaag begint met afvallen.

 1. Je lichaam schakelt over naar de ‘afvalstand’;
 2. Energie wordt opgespaard;
 3. Energie wordt verbrand;
 4. Spiermassa neemt toe;
 5. Je verliest vet.

 

1. De ‘afvalstand’

Je lichaam ontdekt dat jij je patroon aan het veranderen bent. Dat betekent dat je lichaam een stofje afgeeft aan je hersenen, waardoor je als het ware in de afvalstand terecht komt.

 

2. Energie wordt opgespaard

Als logische reactie spaart je lichaam energie op. Daarop kan een lichaam wisselend reageren. Er zijn mensen die hierdoor tijdelijk meer aankomen (en dus tijdelijk geen effect lijken te merken op de weegschaal), maar ook mensen die op een andere manier reageren. Ze krijgen het kouder of voelen zich rillerig en misschien een beetje ziek.

Dat gaat voorbij. Het is puur een reactie van je lichaam op jouw nieuwe patroon. Hoe meer je dit verandert, hoe groter het effect zal zijn.

 

3. Energie wordt verbrand

Eenmaal gewend zal je lichaam energie gaan verbranden. Dat komt omdat je je voeding hebt aangepast. Maak je gebruik van koolhydraatarme recepten, dan zal je lichaam harder gaan werken en dus meer energie verbranden. Ook als je sport, zal je meer energie verbranden.

Je merkt dit niet binnen 24 uur. Meestal na een paar dagen. Je wordt alerter, fitter en zal je ook gezonder gaan voelen.

 

4. Spiermassa

Wie gezonder eet en beweegt zal meer spiermassa creëren. Een ‘nadeel’ daarbij is dat je tijdelijk zwaarder wordt. Je vetmassa wordt vervangen door spiermassa, maar spieren zijn zwaarder. Schrik dus niet als je de komende week meer kilo’s op de weegschaal ziet. Dat hoort erbij en zal vanzelf veranderen.

 

5. Je verliest vet

De interne motor draait nu volop. Je energiehuishouding is veranderd. In plaats van dat je energie wordt opgeslagen, wordt het nu doelgericht verbrand. Afhankelijk van je streefgewicht val jij nu af.

 

Verstandig afvallen

Boven genoemde stappen zijn de logische stappen die in gang worden gezet als jij begint met afvallen. Dit effect begint direct, maar is nog niet gelijk te zien. Wel is het een voorwaarde dat je verstandig afvalt.

Op Dieetkompas hanteren we daarvoor een aantal factoren, namelijk:

 • Je voeding
 • Beweging
 • Doorzettingsvermogen

 

Voeding

Binnen de voeding kijken we naar de inname van voedingsstoffen. Dieetkompas gelooft in de kracht van koolhydraatarme recepten. In deze recepten worden koolhydraten zo veel mogelijk vermeden. In plaats daarvan eet je eiwitten en vetten.

Op die manier krijg je minder negatieve koolhydraten binnen en dus ook minder energie. Je lichaam krijgt zo sneller de tijd om spiermassa aan te maken en vet te verbranden.

 

Beweging

Het complete proces van afvallen wordt versterkt als je gaat bewegen. Zoek sporten uit die veel energie van je vragen, zoals zwemmen, hardlopen of krachttraining. Je zal merken dat dit – zeker in combinatie met voeding – heel veel verschil maakt.

 

Doorzettingsvermogen

De belangrijkste factor bij succesvol afvallen is doorzettingsvermogen. Je moet doorgaan en niet vervallen in oude gewoontes. Je hebt waarschijnlijk niet altijd zin om koolhydraatarm te gaan koken of om te gaan bewegen, maar de grootste boosdoener bij het stagneren is doorzettingsvermogen. Zet de knop om en begin alleen met afvallen als je dat echt wil.

Te vaak zien we het gebeuren dat mensen af proberen te vallen met een zogenaamd crash dieet, zoals het ziekenhuisdieet, 7 dagen dieet, het 3 dagen dieet en het 10 dagen dieet. Deze diëten lijken je te helpen om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Je verliest immers al in een paar dagen veel gewicht, maar dat is geen vet.

Je verliest vocht en spiermassa. Dieetkompas staat dan ook negatief tegenover crash diëten.

 

Gezond afvallen begint vandaag

Afvallen begint in 1 dag. Als jij vandaag besluit te gaan beginnen met afvallen, treedt er een schakel in werking die je lichaam voorbereid op je nieuwe eetpatroon en die vetreserves eerst opslaat en daarna verbrand. Je zal spiermassa aanmaken.

Hoe meer factoren jij benut, hoe sneller je tot resultaat zal komen. Het is daarbij zaak om koolhydraatarme gerechten te gaan eten en te gaan bewegen. Vermijd de zogenaamde “snelle diëten”, zoals het ziekenhuisdieet en het militaire dieet.

Wie vandaag begint met verstand zal hier in de toekomst heel veel plezier van hebben.

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.