Afvallen met lactose intolerantie

Ben je te zwaar en wil je afvallen? Maar heb je last van een lactose intolerantie? Dan kan het heel lastig zijn om op een goede manier af te vallen. In dit artikel wordt toegelicht wat lactose intolerantie precies inhoudt en hoe je verantwoord kunt afvallen met zowel een eiwitdieet als een koolhydraatarm dieet, zonder bang te hoeven zijn voor vervelende effecten.

 

Wat is lactose intolerantie?

Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat lactose intolerantie een voedselallergie is. Men zou allergisch zijn voor producten waarin koemelk zit. Dat is niet aan de orde. Lactose intolerantie is geen lichamelijke reactie op bepaalde allergenen (voedingsstoffen). Wat is het dan wel? Wanneer je last hebt van lactose intolerantie heeft je lichaam er moeite mee om melksuiker te verteren. Een andere naam voor melksuiker is lactose. Dat heeft niks te maken met allergie, maar omdat je lichaam het enzym mist dat nodig is om lactose op te nemen.

Wanneer je last hebt van lactose intolerantie wordt dit enzym (lactase genaamd) onvoldoende – en soms helemaal niet – aangemaakt in je dunne darm. Dat betekent dat melksuiker onverteerd je dikke darm binnengaat. Bacteriën moeten dan heel hard hun best doen om de lactose toch te verwerken. Daardoor krijg je last van je lichaam.

 

Kenmerken

Als je last hebt van lactose intolerantie, merk je dat onder meer door flinke buikpijn en stevige buikkrampen, winderigheid, een continu opgeblazen gevoel (het gevoel dat je niet naar het toilet kan, terwijl je toch moet) en diarree.

 

Waar komt lactose intolerantie vandaan?

Lactose intolerantie is in veel gevallen erfelijk. Kinderen kunnen het al op jonge leeftijd hebben en groeien er vaak overheen. Maar het kan ook later voorkomen, of gewoon vanaf de kinderleeftijd blijven en niet meer weggaan. Het is niet altijd erfelijk. Je kan er dus ook last van krijgen, zonder dat het in de familie zit.

 

Het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie

Lactose intolerantie moet niet verward worden met koemelkallergie, want dit is niet hetzelfde. Desondanks zijn er overeenkomsten. Koemelkallergie is namelijk wel een reactie van het afweersysteem (het lichaam) op eiwitten die in koemelk zitten. Het afweersysteem doet een aanval die leidt tot allergische klachten, zoals bijvoorbeeld eczeem, braken, spugen, benauwdheid, darmkrampen, diarree en (bij baby’s) vaak langdurig huilen.

 

Afvallen met een eiwitdieet en lactose intolerantie

Als we op Dieetkompas advies moeten geven om te gaan afvallen, noemen we vaak het eiwitdieet. Kun je nog afvallen met het eiwitdieet als je last hebt van lactose intolerantie? Op zich is dat wel mogelijk, hoewel veel eiwitten in melkproducten zitten. Echter, niet alle melkproducten dienen zo strak opgevolgd te worden. Je kan ook vervangende producten zoeken.

  • Een eiwitdieet gaat doorgaans uit van veel:
  • vlees, gevogelte, vis;
  • groenten en bepaalde soorten fruit;
  • noten en zaden;
  • zuivelproducten, zoals kwark en yoghurt, kaas en melk.

In de laatste categorie zou je problemen kunnen krijgen als je last van lactose intolerantie hebt. Je kunt deze producten echter prima vervangen door lactosevrije melk. Er is lactosevrije melk op de markt, maar ook sojamelk. Sojaproducten bevatten van zichzelf ook veel eiwitten en passen dus prima in een eiwitdieet.

Wil je hier meer informatie over? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts, die kan je er meer over vertellen.

 

Afvallen met een koolhydraatarm dieet en lactose intolerantie

Ook het koolhydraatarme dieet is erg geliefd. Afvallen met een koolhydraatarm dieet verschilt in wezen niet veel van afvallen mt een eiwitdieet. Wat hierboven beschreven staat bij het eiwitdieet geldt dus in grote lijnen ook voor een koolhydraatarm dieet. Alleen zal een koolhydraatarm dieet meer gebruik maken van producten waarin zuivel al verwerkt is, zoals kaas. Daar zitten namelijk minder koolhydraten in, omdat die tijdens het proces van melk tot kaas worden afgebroken.

Wederom de tip om in gesprek te gaan met de huisarts als je wil afvallen met een koolhydraatarm dieet en last hebt van lactose intolerantie.

 

Geen dieet volgen, maar wel afvallen?

Wil je geen dieet volgen, maar wel afvallen ondanks je lactose intolerantie? Dan is het zaak om gezonde eetgewoontes op te volgen en rekening te houden met de ingrediënten. Ga na of er lactose in zit en vervang ze. Voor wie goed zoekt op internet zijn er ook altijd lactosevrije recepten te bereiden.

Gezond koken bij lactose intolerantie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.