Afvallen lukt niet

Je bent al een tijdje bezig, maar ineens lijken de kilo’s er niet meer af te willen. Het afvallen lukt niet meer. Frustratie alom op de weegschaal. Je hebt tenslotte zo verschrikkelijk je best gedaan door minder te eten en meer te bewegen!
Niets is zo demotiverend voor mensen die bezig zijn met afvallen als een teleurstellende weegschaal. Wat kun je doen als het afvallen niet meer lijkt te lukken?

Afvallen lukt niet, omdat…

Het belangrijkste is om te begrijpen waar het afvallen niet meer lukt. Waarom stagneert het afvallen? Er zijn verschillende verklaringen voor te geven. Hieronder benoemen we ze kort:

  • Je hebt gewoon meer tijd nodig, want je lichaam moet wennen aan je nieuwe ritme;
  • De wijze van afvallen gebeurt niet op de juiste manier;
  • Het afvallen líjkt niet te lukken, omdat je te snel en te vaak op de weegschaal kijkt;
  • Je valt niet af, omdat je compenseert.

Natuurlijk zijn er nog andere redenen te bedenken, zoals medische redenen, waarom het niet wil lukken om gewicht te verliezen. Maar bovenstaande vier redenen zijn wel de meest voorkomende en meest genoemde. Hieronder worden ze toegelicht. Wellicht zetten ze je aan het denken en kun je ze omdraaien, zodat het afvallen wel weer gaat lukken.

Meer tijd

Afvallen is een ingewikkeld proces. Je denkt misschien dat dit wel meevalt. Dat je even wat minder kan gaan eten en wat meer kunt gaan bewegen en dat je lichaam de rest dan wel doet. Maar je mag niet vergeten dat je lichaam het jarenlang anders heeft begrepen. Je bent niet voor niks te dik geworden en daar is je lichaam zich op gaan instellen. Nu jij besluit om het tij te keren en gezonder te gaan doen, moet je lichaam de tijd krijgen om zich daaraan aan te passen. Gun je lichaam de tijd om aan het afvallen te wennen. Wie besluit te gaan afvallen, besluit dat het lichaam anders moet gaan werken. Er komt minder energie binnen (of in ieder geval: minder koolhydraten en vetten) en er wordt wel meer bewogen. Het lichaam wordt als het ware wakker geschud en kan in het begin wat protesteren, door zelf stoffen aan te maken die je dik lijken te houden. Geef het echter wat meer tijd en je zal merken dat je lichaam met je mee gaat doen en dat je wel degelijk gewicht aan het verliezen bent.

Op een gezonde manier afvallen

Hoe val jij af? Er zijn honderden manieren om gewicht te verliezen en af te vallen en wie weet gebruik jij de verkeerde manier. Goed afvallen doe je bij voorkeur op basis van een dieet. Maar van diëten zijn er heel veel te vinden. Helaas zijn er ook heel veel slechte diëten te vinden. Vaak zijn dit de zogenaamde crash diëten, die je op korte termijn veel resultaat beloven. Die diëten werken niet. Een goed dieet geeft namelijk richting aan het afvallen, door een combinatie van voeding en beweging. Door gebruik te maken van een goed dieet, zul je sneller resultaat boeken. Probeer ook niet meerdere diëten door elkaar te volgen. Je valt niet goed af als je meerdere diëten door elkaar gebruikt, want die diëten kunnen elkaar tegenspreken. Een eiwitdieet is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een suikervrij dieet. Wil jij echt goed afvallen? Ga dan voor een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet.

Ongeduldig

Misschien ben jij wel te ongeduldig en wil je te snel resultaat zien. Als jij om de haverklap, of na iedere sessie bewegen, op de weegschaal kijkt, is het niet gek dat je weinig vooruitgang lijkt te boeken. Geef het afvallen wat meer tijd en wees niet zo ongeduldig. Het beste kun je de weegschaal wegzetten, zodat je er niet steeds mee geconfronteerd wordt. De verleiding is dan minder groot om er steeds op te gaan staan en te zien of je al vooruit bent gegaan. Spreek liever met jezelf één moment in de week af om de balans op te maken. De eerste weken heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen aan jouw nieuwe levensstijl, aan de voeding en de beweging die daarbij komen kijken. Tevens zijn er diëten die je in eerste instantie zwaarder lijken te maken, zoals het eiwitdieet. Hierbij ontwikkel je meer spiermassa en spiermassa weegt nu eenmaal zwaarder dan vet. Je valt wel af in vetpercentage (heel veel zelfs!), maar dat kan de weegschaal je helaas niet laten zien.

Compenseren

Veel mensen hebben de illusie dat ze goed bezig zijn als ze begonnen zijn met afvallen en dat ze dan best wel een zak chips kunnen opeten, of een paar glazen fris kunnen drinken. Want ze zijn zo hard aan het bewegen, toch? Dat noemen we compenseren. Op zich niet gek dat men dat doet, want door meer beweging heb je ook meer honger. Als je dan een paar kilometer hebt hardgelopen, heb je het idee dat een reep chocolade wel geoorloofd is.

Helaas werkt het niet zo. Want die reep chocolade zorgt weer voor veel meer energie dan dat die paar kilometer hardlopen je gekost hebben. Je bent weer terug bij af.

Compenseer dus niet met ongezonde snacks, maar drink liever veel water of eet groenten en fruit.

 

Afvallen lukt niet, en nu?

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat je kunt doen als het afvallen niet lijkt te lukken, als het lijkt te stagneren. Wat kun je nu doen als dit bij jou het geval is? Ga één voor één de genoemde punten af en pas je leven daarop aan. Ben je bezig met een dieet waar je vraagtekens bij hebt? Zet het dan onmiddellijk overboord en verdiep je in een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Heb je geen zin om te betalen voor een dieet? Lees dan over de eiwitrijke recepten of vetarme recepten op onze website. Door die te bereiden kun je zelf al heel veel verschil maken.

Voorlopig is het zaak om je vorderingen goed in de gaten te houden. Breng ze in kaart. Wat werkt wel en wat werkt niet? Doe meer van wat goed werkt en laat zitten wat niet werkt. Afvallen heeft tijd nodig, maar wie volhoudt gaat zeker op streefgewicht komen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.