Buikspieren trainen met buikspieroefeningen voor beginners

Droom jij ook van een prachtige sixpack? Je bent niet de enige. Maar beginnen met buikspieren trainen kan soms lastig zijn, omdat buikspieroefeningen niet direct resultaat laten zien. Je buikspieren moeten langzaam groeien. Dat proces stimuleer je met goede buik oefeningen. Deze kun je thuis, maar ook in de sportschool uitvoeren.

Deze handleiding gaat over buikspieroefeningen voor beginners. We delen in dit artikel informatie met je over hoe je goede buikspieroefeningen uitvoert en hoe je de beste buikspieroefeningen voor jezelf ontdekt. Aan het einde van dit artikel weet jij dus precies wat je moet doen om succesvol te zijn in het creëren van die sixpack of platte buik!

Buikspieren trainen

Buikspieren zitten vrij complex in elkaar. Kort samengevat heb je vier soorten buikspieren,  namelijk de bovenste buikspieren, de onderste buikspieren, de schuine buikspieren en de zaagbuikspieren. Lees voor meer informatie hierover ons algemene artikel over buikspieren en sixpacks.

Het is belangrijk om dit te beseffen, omdat buikoefeningen soms weinig van elkaar verschillen en toch een heel andere groep spieren aanspreken. Door hier bewust van te zijn, kun je gerichter gaan oefenen. Want er zijn specifieke oefeningen om de diverse buikspieren te trainen.

Wel is het belangrijk om van tevoren te horen dat het even kan duren voor je resultaten gaat zien. Afhankelijk van jouw lichaamsbouw en vetpercentage kan het enkele weken tot maanden duren voor je de eerste blokjes zich ziet aftekenen.

Om dit proces te versnellen is het noodzakelijk om vet te verbranden. Dat kun je eenvoudig doen door anders te eten. Het boek de ‘Strakke Buik Bijbel’ bevat recepten en is speciaal geschreven voor mensen die beginnen met buikspieren trainen.

Bekijk de Strakke Buik Bijbel

 

Beste buikspieroefeningen voor thuis

Als je ervoor kiest om je buikspieroefeningen thuis uit te voeren, hebben we hieronder 5 uitstekende oefeningen voor je verzameld.

Dit zijn volgens onderzoekers van de Universiteit van San Diego de beste buikspieroefeningen voor thuis en voer je dan ook makkelijk zelf uit.

 

#1 Crunch met Zwitserse bal

Als je deze buik oefeningen thuis wil uitvoeren moet je wel een Zwitserse bal hebben. Die is online te bestellen. De Zwitserse bal zorgt ervoor dat je stabiel blijft liggen, mits je je buikspieren aanspant. En daar dan nog een oefening bovenop maakt dat dit een zeer effectieve, intensieve buikspieroefening is.

Je traint hiermee doelgericht je bovenste en onderste buikspieren.

 

#2 Buikspieren trainen met planken

Een zeer intensieve training die heel wat van je zal vergen. Ga op de grond liggen en steun op je onderarmen, terwijl je je lichaam met je tenen in de lucht lift. Span je buikspieren aan en houd deze positie zolang mogelijk vast. Begin met tien seconden en bouw uit tot je dit langer dan een minuut kunt volhouden.

Je traint hier voornamelijk de bovenste en onderste buikspieren mee.

 

#3 Verticale crunch

Voor deze intensieve buikspieroefening ga je op de grond liggen met je gezicht naar het plafond. Je handen bevinden zich achter je hoofd en je benen staan omhoog. Kruis je enkels en buig lichtjes je knieen. Span je buikspieren aan zodra je romp naar je knieën gaat. Adem uit bij het omhoog komen en adem in als je terig gaat liggen in de startpositie.

Deze oefening helpt je de schuine buikspieren en de bovenste buikspieren te trainen.

 

#4 Luchtfietsen

Een luchtigere oefening, maar daardoor niet minder effectief. Je ligt op de grond en trapt gecontroleerd met je benen in de lucht, alsof je aan het fietsen bent. Hiermee train je de schuine buikspieren, de zaagbuikspieren en de onderste buikspieren. Let er wel op dat je het gewicht van je benen gebruikt om spanning op je buikspieren te kunnen zetten.

 

#5 Schuine crunch

De schuine crunch is zeer intensief, maar makkelijk uit te voeren. Ga op je rug liggen met je armen achter je hoofd. Buig je knieën en ga met je linkerarm naar je rechterknie en andersom. Maak elke beweging helemaal af.

Deze crunch richt zich voornamelijk op de schuine buikspieren en neemt ook de zaagbuikspier mee.

Met bovenstaande oefeningen kun je pas echt goed je buikspieren trainen. Met name de crunch met Zwitserse bal, luchtfietsen en de schuine crunch zullen ervoor zorgen dat de spieren in je buik snel groeien.

In plaats van je buikspieroefeningen thuis te doen, kun je ook naar de sportschool.

 

Buikspieroefeningen sportschool

De sportschool biedt net even wat meer uitkomsten, vanwege de machines die daar tot je beschikking staan. Ook als je een beginner bent, kun je in de sportschool terecht. Je kunt er begeleiding vragen en men zal je stap voor stap kennis laten maken met de apparaten. Een mooie oefening die je in de sportschool kan doen is bijvoorbeeld de vertical knee raise.

 

Ook de hanging leg lift is een oefening die heel veel resultaat zal opleveren. Deze kun je in de sportschool uitvoeren, maar met een beetje creativiteit kun je dat ook doen via je eigen deurpost.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar buikspieroefeningen voor beginners, is het goed om te weten dat je thuis al een goede start kunt maken. In dit artikel deelden we 5 oefeningen die je direct thuis uit kunt voeren. Mocht je dan de smaak te pakken hebben, dan kun je altijd nog de sportschool opzoeken. Daar zal een wereld voor je opengaan. Geef het wel even de tijd. Buikspieren trainen vergt nu eenmaal geduld. Werk in de tussentijd ook aan het verbranden van (buik)vet door gezonder te eten en maak bij voorbeeld gebruik van de Strakke Buik Bijbel.

Bekijk de Strakke Buik Bijbel

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.