Fruit en afvallen | Feiten en fabels

Fruit en vruchtensappen vormen al jaren een discussiepunt voor mensen die willen afvallen. Want fruit en sappen zouden afvallen en gewicht verliezen in de weg staan. Hoe zit dat nu eigelijk? In dit artikel de feiten en fabels.

Calorieën

Het is waar dat fruit gemiddeld meer calorieën bevat dan groenten. Worteltjes en tomaten zijn voor mensen die willen afvallen een stuk beter dan bijvoorbeeld bananen. Gemiddeld bevat een banaan 125 calorieën (86 calorieën per 100 gram), terwijl worteltjes 29 calorieën per 100 gram bevatten en een tomaat er nog geen 15 telt. Eet dus vooral worteltjes en tomaten bij het sporten en laat die banaan links liggen.

 

Suikers

Calorieën in fruit maken het dus niet verstandig om teveel fruit te eten tijdens het afvallen. Maar één stuk fruit per dag kan geen kwaad. Het zit immers vol met andere gezonde eigenschappen. Vruchtensappen zijn echter wel schadelijker, daar die vol zitten met suikers. Een halve liter sinaasappelsap bevat meer dan 200 calorieën (10% van de dagelijks toegestane hoeveelheid calorieën).
Wat betreft de suikers in fruit wordt er onderscheid gemaakt tussen fructose en glucose. Hieronder worden ze toegelicht.

Fructose

Fructose is een geniepige vorm van suikers. Deze worden in je lichaam namelijk eerder opgeslagen als vet. Bij andere suikers is dat minder snel.

Glucose

Glucose is een belangrijke brandstof voor het menselijk lichaam en is een natuurlijk suiker. Het wordt ook wel ‘dextrose’ of ‘druivensuiker’ genoemd.

Eet verstandig

Er zijn fruitsoorten waar meer fructose in zit, zoals in peer, appel, aardbeien en druiven. Bij de sinaasappel, nectarine en banaan is het meer verdeeld. Bij kersen en kiwi’s heeft glucose de overhand.

Fruit eten en toch afvallen

Moet je nu voortaan het fruit maar laten staan? Dat hoeft niet. Alleen geldt dat je niet teveel fruit moet eten. Denk dus niet dat veel fruit je helpt bij het afvallen, want teveel fruit zorgt voor een toename van suikers en calorieën en zal je niet verder helpen. Maar af en toe een gezond stuk fruit tussendoor heeft wel veel andere positieve eigenschappen. Het is gezond en zal ervoor zorgen dat je je lekkerder voelt. Daarnaast is fruit goed voor je weerstand. Als je een fanatiek sporter bent of veel beweegt om af te vallen, is het aan te raden om vlak voor of na de training een stuk fruit te nemen. Je lichaam gaat dan hard aan het werk om de energie te verbranden en zo krijgt vetopslag minder kans.

Conclusie

Er is altijd veel onduidelijkheid geweest over de achtergrond van fruit. Is het nu wel of niet gezond om fruit te eten als je wil afvallen? We kunnen stellen dat het op zich geen kwaad kan om een stuk fruit te eten bij het afvallen, zolang je fruit maar niet gebruikt als vervanger van andere tussendoortjes. In veel fruitsoorten – zoals banaan en avocado – zitten veel calorieën. Meer dan in gezonde groenten zoals tomaten en wortels. Het is dus wel aan te raden om als tussendoortje een wortel of een tomaat te eten.

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.