Afvallen als vegetariër

Als we het over afslanken hebben, komen we al snel uit bij afvallen met een eiwitdieet. Eiwitten worden genoemd in tal van diëten, maar daarbij worden ingrediënten opgesomd die een belangrijke doelgroep passeren: vegetariërs.

Want eiwitten zitten vooral in vlees, gevogelte en vis. En dat is natuurlijk  net wat vegetariërs niet eten! Maar hoe kun je dan als vegetariër ook afvallen met deze diëten? In dit artikel speciale aandacht voor vegetariërs die willen afvallen. Ook voor vleeseters kan dit artikel interessant zijn, want wist je dat vegetariërs doorgaans een stuk gezonder zijn?

Vegetariërs zijn gezonder dan vleeseters

Diverse onderzoeken tonen aan dat vegetariërs gezonder zijn dan vleeseters. Het aantal gevallen van obesitas groeit volgens een Amerikaans onderzoek harder onder vleeseters dan onder vegetariërs. Dat heeft ermee te maken dat veel mensen niet goed weten hoe ze vlees moeten eten. Ongezonde vleeseters eten bijvoorbeeld:

  • vlees uit kant-en-klaar maaltijden;
  • vlees met een hoog zoutgehalte;
  • vlees met een hoog vetgehalte.

De voorwaarde voor gezond vlees eten is dat het vlees zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk blijft. Geen toegevoegde voedingsstoffen zoals zout of sausjes. Die maken het dat vlees vetter wordt en jij meer calorieën binnenkrijgt.

 

Een vegetarisch dieet en de kilo’s vliegen ervan af?

Betekent dit dat je een vegetarisch dieet kunt beginnen en dan kilo’s zult verliezen als nooit tevoren? Nee hoor, dat is zeker niet het geval. Want heel veel lekkere gerechten, zoals hapjes van bladerdeeg (baklava), kaasjes, chips, chocolade, soesjes, koek en snoep zijn allemaal vegetarisch.

Er is immers geen vlees voor gebruikt om ze te bereiden.

Als je vegetarisch af wil vallen, kun je gewoon gebruik maken van de beste diëten. Ook van het eerder genoemde eiwitdieet. Je moet dan alleen op zoek gaan naar de juiste vleesvervangers. Daar waar een vleeseter zijn eiwitten uit vlees, vis en gevogelte haalt, doet een vegetariër dat uit groenten, fruit, noten en zaden.

En gelukkig zijn de meeste vleesvervangers gemaakt op basis van soja. Soja is zeer eiwitrijk.

 

Als vegetariër afvallen met het eiwitdieet

Het is dus heel goed mogelijk om als vegetariër af te gaan vallen met het eiwitdieet. Houd je aan onderstaande richtlijnen en het zal zeker voor jou werken:

  • Vervang vlees, vis en gevogelte door soja-producten;
  • Probeer veel groenten te eten;
  • Pas op met zuivelproducten;
  • Laat aardappelen, rijst en pasta staan (hier zitten veel koolhydraten in);
  • Neem als tussendoortje vooral noten en zaden die onbewerkt zijn;
  • Je kunt noten en zaden ook door salades en andere gerechten mixen om meer smaak te geven.

Als je deze richtlijnen gebruikt, kun jij net als ieder ander veel gewicht verliezen met een eiwitdieet. Zeker als je daarbij ook nog eens meer gaat bewegen zal het effect optimaal zijn.

 

Soja

Soja wordt gezien als de belangrijkste vervanger van vlees. Soja komt van een boon en is zeer eiwitrijk. De vleesvervangers op basis van soja zijn dan vaak erg geschikt binnen een eiwitdieet. Wel is het goed om per product te kijken wat de balans is tussen eiwitten en koolhydraten.

 

Groenten

IJzers in groenten zijn erg belangrijk. Een tekort aan ijzers kan je een ongelukkig en vermoeid gevoel geven. Zeker als je bezig bent met afvallen is dat het laatste wat je wil. Eet dus meer dan twee ons groenten per dag om voldoende ijzers en mineralen binnen te krijgen.

 

Zuivel

Het is vanzelfsprekend dat je snel naar zuivel grijpt als je af wil vallen en geen vlees mag eten. Maar teveel zuivel is niet goed. Beperk je tot magere producten en pas op met kwark en kaas. Daar zit een hoog vetpercentage in. Ook verzadigde vetten. Daarvan is bekend dat ze het cholesterol flink kunnen verhogen.

 

Koolhydraten

Binnen een eiwitdieet laat je koolhydraten zoveel mogelijk staan. Koolhydraatrijke producten bij uitstek komen helemaal niet meer op het menu: aardappels, rijst, pasta en producten op basis van die voeding kun je dus beter laten staan.

 

Noten en zaden

Van noten en zaden is bekend dat ze veel eiwit bevatten. Ze moeten dan wel onbewerkt zijn en zeker niet gezout! Op die manier zijn ze prima te gebruiken als tussendoortje of als toevoeging in salades en andere gerechten.

 

3 Reacties

  1. shar mei 22, 2015 Reply
  2. lot maart 14, 2018 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.