Afvallen gaat vaak gepaard aan een dieet, een levenswijze die je helpt om gezonder te gaan eten. Kort samengevat betekent dit minder koolhydraten. Wanneer je koolhydraten gaat beperken kom je erachter dat je vooral suikers in producten moet gaan mijden (want koolhydraten zijn de suikers die je lichaam als vet opslaat).
Suikervrij leven klinkt vaak simpeler dan het daadwerkelijk is. Want wie suikervrij wil gaan leven kan dat pas echt doen als hij of zij alle suikers herkent. Er zijn namelijk ook verborgen suikers: suikers die onder een andere naam in voedsel zijn verwerkt. En dat zijn er helaas nogal wat. Op dit moment staat onze teller op 148 benamingen voor suikers.
In dit artikel delen we uiteraard de 148 benamingen die er voor suikers zijn. Maar we doen het nog wat handiger: we leren je aan hoe je ze sneller herkent (en dus niet alle 148 uit je hoofd hoeft te leren). Eerst geven we je nog wat extra informatie over suiker.
Verborgen suikers in voeding
Suiker zit in heel veel verschillende producten, maar is zelden natuurlijk. Wie wil afvallen en daar zelfs een dieet voor is gaan volgen, zal al snel tegen suikers aanlopen. Die mogen niet meer of maar in zeer beperkte mate.
Op zich niet lastig, want “suikers” staan netjes aangegeven op de ingrediëntenlijsten. Vervelender wordt het als er verborgen suikers in het spel zijn. Verborgen suikers zijn suikers die anders genoemd worden, maar wel gewoon suikers zijn.
Deze verborgen suikers worden soms bewust en soms onbewust aan voeding toegevoegd. Vaak omdat we het dan lekkerder vinden, maar vaak ook omdat het een goedkope vorm van bereiding is.
Het kan dus een probleem worden als je verborgen suikers moet gaan herkennen op verpakkingen van voeding.
Herken de verborgen suikers (148 synoniemen voor suikers)
Zoals gezegd staat de teller momenteel op 148. Hier volgen – op alfabetische volgorde – de synoniemen voor suiker:
Agavenectar
Agavesiroop
Ahorncrème
Ahornsiroop
Amazake
Appelsapconcentraat
Appelstroop
‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
Barbadossuiker
Basterdsuiker
Beetwortelsap
Bietenstroop
Bietsuiker
Blackstrap Molasses
Bruine suiker
Caramel(verhitte/gebrande suiker)
Carob(fruit)syrup
Carobellasyrup
Castormelis
Cichoreisiroop
Cichoreistroop
Cyprus Black Gold
Confectiesuiker
D-glucose
Dadelstroop
Demerara
Dextrose
Diastatisch moutextract
Diksap
Donkere/donkerbruine basterdsuiker
Druivensapconcentraat
Druivensuiker
Eindmelasse
Esdoornsiroop
FOS-stroop
Fruitconcentraat
Fruitextract
Fruitsapconcentraat
Fruitsap op basis van extracten of concentraten
Fruitsuiker
Fructose
Fructose-invertsuikerstroop
Fructosesiroop
Fructosestroop
Fructose-invertsuikerstroop
Galactose
Gebrande suiker
Gebrande suikerstroop
Geconcentreerd(…)sap
Gekarameliseerde suiker
Gekarameliseerde suikerstroop
Geleisuiker
Gelekandijsiroop
Geraffineerde suiker
Gierstsiroop
Glucose
Glucosesiroop
Glucosestroop
Glucose-fructosestroop
Goudensiroop
Guladjawa
Gulakelapa
Gulaaren
HFCS: high fructose corn syrup
Honing
Inulinestroop
Invertsuiker
Invertsuikerstroop
Invertsiroop
Invertstroop
Isoglucose
Javaanse palmsuiker
Johannesbroodsiroop
Johannesbroodpitsiroop
Kandij
Kandijsuiker
Kandijstroop
Kaneelsuiker
Karamel(verhitte/gebrande suiker)
Karamelsuikerstroop
Klappersuiker
Kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker
Kristalsuiker
Kristallijnefructose
Lactose
Lichte/lichtbruine basterdsuiker
(Magere)melkpoeder:+/-50%suiker
Maismoutstroop
Maïssuiker
Maisstroop
Malt
Maltodextrine
Maltose
Maltosestroop
Maple Syrup
Melasse
Melksuiker
Molasses
Moutextract
Moutsuiker
Moutstroop
Muscovado
Nectar
Oersuiker
OERzoet
Organische rauwe suiker
Palmsuiker
Panocha
Panela
Parelsuiker
Perensapconcentraat
Piloncillo
Poedersneeuw
Poedersuiker
Rapadura
Rietsap
Rietsuiker
Rietsuikerstroop
Rijststroop
Rijstsuiker
Ruwe rietsuiker
Saccharose
Sacharose
(…)sapconcentraat
Schenkstroop
Siroop
Sorghumsiroop
Speltstroop
Stroop
Sucanat (Sugar Cane Natural)
Sucrose
Suikerstroop
Tafelsuiker
Tarweglucosestroop
Tarwestroop
Treacle
Trehalose
Turbinado
Vanillesuiker
Vruchtenextract
Vruchtenconcentraat
Vruchtensapconcentraat
Vruchtensuiker
Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
Wittebasterdsuiker
Wittesuiker
Zwarterietsuikermelasse
Makkelijker herkennen (ezelsbruggetje)
Het is een behoorlijke opgave om die allemaal uit je hoofd te leren. Maar als je in de supermarkt staat zou het wel makkelijk zijn als je direct het onderscheid kon maken tussen suikers en niet-suikers. Gelukkig is er een makkelijkere manier om al die suikers te herkennen. Een ezelsbruggetje. Of eigenlijk drie ezelsbruggetjes.
Als je goed naar de lijst hebt gekeken, kun je zien dat deze drie ezelsbruggetjes goed opgaan.
- Woorden die eindigen op ‘ose’ zijn suikers
- Woorden die eindigen op ‘stroop’ zijn (gesmolten) suikers
- Woorden waarin ‘suiker’ als woord wordt gebruikt, zijn ook suikers
Of je hier voor je zelf suikerosestroop, stroopsuikerose of osestroopsuiker van maakt moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar als je het woord maar vaak genoeg herhaalt, kun je hier zeker je voordeel mee doen.
Waarom belangrijk?
Waarom is het zo belangrijk dat je verborgen suikers kunt onderscheiden? Belangrijk is misschien een groot woord wat afvallen betreft, maar het helpt wel aanzienlijk als je kunt voorkomen dat je suikers gaat eten waarvan je het zelf niet vermoedt.
Zeker als je een dieet volgt, zoals het koolhydraatarme dieet, kunnen suikers de boel stagneren. Veel mensen die het idee hebben dat ze ondanks hun inspanningen niet afvallen, lopen tegen verborgen suikers op. Ze hebben niet in de gaten dat ze toch op de een of andere manier suikers binnenkrijgen.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt en op zoek gaat naar recepten, kan het zomaar zijn dat je recepten tegenkomt op internet die wel vol met suikers zitten. Dat is dan vaak onbewust. Ons advies is dan ook dat je begint met dit gratis weekmenu (boordevol lekkere en suikervrije recepten).
Hebben we het over ziekten, dan is het wel heel belangrijk om te snappen dat er andere namen worden gebruikt voor suikers. Bijvoorbeeld wanneer je aan diabetes type 2 leidt of in het voorstadium voor diabetes verkeert, is het des te belangrijker om te weten wat je binnenkrijgt. Als je dan niet goed het onderscheid tussen suikers kunt maken kan het serieuze, nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben.