Verborgen suikers herkennen voor een suikervrij leven (148 namen voor suikers)

Afvallen gaat vaak gepaard aan een dieet, een levenswijze die je helpt om gezonder te gaan eten. Kort samengevat betekent dit minder koolhydraten. Wanneer je koolhydraten gaat beperken kom je erachter dat je vooral suikers in producten moet gaan mijden (want koolhydraten zijn de suikers die je lichaam als vet opslaat).

Suikervrij leven klinkt vaak simpeler dan het daadwerkelijk is. Want wie suikervrij wil gaan leven kan dat pas echt doen als hij of zij alle suikers herkent. Er zijn namelijk ook verborgen suikers: suikers die onder een andere naam in voedsel zijn verwerkt. En dat zijn er helaas nogal wat. Op dit moment staat onze teller op 148 benamingen voor suikers.

In dit artikel delen we uiteraard de 148 benamingen die er voor suikers zijn. Maar we doen het nog wat handiger: we leren je aan hoe je ze sneller herkent (en dus niet alle 148 uit je hoofd hoeft te leren). Eerst geven we je nog wat extra informatie over suiker.

 

Verborgen suikers in voeding

Suiker zit in heel veel verschillende producten, maar is zelden natuurlijk. Wie wil afvallen en daar zelfs een dieet voor is gaan volgen, zal al snel tegen suikers aanlopen. Die mogen niet meer of maar in zeer beperkte mate.

Op zich niet lastig, want “suikers” staan netjes aangegeven op de ingrediëntenlijsten. Vervelender wordt het als er verborgen suikers in het spel zijn. Verborgen suikers zijn suikers die anders genoemd worden, maar wel gewoon suikers zijn.

Deze verborgen suikers worden soms bewust en soms onbewust aan voeding toegevoegd. Vaak omdat we het dan lekkerder vinden, maar vaak ook omdat het een goedkope vorm van bereiding is.

Het kan dus een probleem worden als je verborgen suikers moet gaan herkennen op verpakkingen van voeding.

 

Herken de verborgen suikers (148 synoniemen voor suikers)

Zoals gezegd staat de teller momenteel op 148. Hier volgen – op alfabetische volgorde – de synoniemen voor suiker:

Agavenectar

Agavesiroop

Ahorncrème

Ahornsiroop

Amazake

Appelsapconcentraat

Appelstroop

‘Aroma’ (suiker + smaakstof)

Barbadossuiker

Basterdsuiker

Beetwortelsap

Bietenstroop

Bietsuiker

Blackstrap Molasses

Bruine suiker

Caramel(verhitte/gebrande suiker)

Carob(fruit)syrup

Carobellasyrup

Castormelis

Cichoreisiroop

Cichoreistroop

Cyprus Black Gold

Confectiesuiker

D-glucose

Dadelstroop

Demerara

Dextrose

Diastatisch moutextract

Diksap

Donkere/donkerbruine basterdsuiker

Druivensapconcentraat

Druivensuiker

Eindmelasse

Esdoornsiroop

FOS-stroop

Fruitconcentraat

Fruitextract

Fruitsapconcentraat

Fruitsap op basis van extracten of concentraten

Fruitsuiker

Fructose

Fructose-invertsuikerstroop

Fructosesiroop

Fructosestroop

Fructose-invertsuikerstroop

Galactose

Gebrande suiker

Gebrande suikerstroop

Geconcentreerd(…)sap

Gekarameliseerde suiker

Gekarameliseerde suikerstroop

Geleisuiker

Gelekandijsiroop

Geraffineerde suiker

Gierstsiroop

Glucose

Glucosesiroop

Glucosestroop

Glucose-fructosestroop

Goudensiroop

Guladjawa

Gulakelapa

Gulaaren

HFCS: high fructose corn syrup

Honing

Inulinestroop

Invertsuiker

Invertsuikerstroop

Invertsiroop

Invertstroop

Isoglucose

Javaanse palmsuiker

Johannesbroodsiroop

Johannesbroodpitsiroop

Kandij

Kandijsuiker

Kandijstroop

Kaneelsuiker

Karamel(verhitte/gebrande suiker)

Karamelsuikerstroop

Klappersuiker

Kokosbloemsuiker

Kokosbloesemsuiker

Kristalsuiker

Kristallijnefructose

Lactose

Lichte/lichtbruine basterdsuiker

(Magere)melkpoeder:+/-50%suiker

Maismoutstroop

Maïssuiker

Maisstroop

Malt

Maltodextrine

Maltose

Maltosestroop

Maple Syrup

Melasse

Melksuiker

Molasses

Moutextract

Moutsuiker

Moutstroop

Muscovado

Nectar

Oersuiker

OERzoet

Organische rauwe suiker

Palmsuiker

Panocha

Panela

Parelsuiker

Perensapconcentraat

Piloncillo

Poedersneeuw

Poedersuiker

Rapadura

Rietsap

Rietsuiker

Rietsuikerstroop

Rijststroop

Rijstsuiker

Ruwe rietsuiker

Saccharose

Sacharose

(…)sapconcentraat

Schenkstroop

Siroop

Sorghumsiroop

Speltstroop

Stroop

Sucanat (Sugar Cane Natural)

Sucrose

Suikerstroop

Tafelsuiker

Tarweglucosestroop

Tarwestroop

Treacle

Trehalose

Turbinado

Vanillesuiker

Vruchtenextract

Vruchtenconcentraat

Vruchtensapconcentraat

Vruchtensuiker

Vruchtensap op basis van extracten of concentraten

Wittebasterdsuiker

Wittesuiker

Zwarterietsuikermelasse

 

Makkelijker herkennen (ezelsbruggetje)

Het is een behoorlijke opgave om die allemaal uit je hoofd te leren. Maar als je in de supermarkt staat zou het wel makkelijk zijn als je direct het onderscheid kon maken tussen suikers en niet-suikers. Gelukkig is er een makkelijkere manier om al die suikers te herkennen. Een ezelsbruggetje. Of eigenlijk drie ezelsbruggetjes.

Als je goed naar de lijst hebt gekeken, kun je zien dat deze drie ezelsbruggetjes goed opgaan.

  • Woorden die eindigen op ‘ose’ zijn suikers
  • Woorden die eindigen op ‘stroop’ zijn (gesmolten) suikers
  • Woorden waarin ‘suiker’ als woord wordt gebruikt, zijn ook suikers

Of je hier voor je zelf suikerosestroop, stroopsuikerose of osestroopsuiker van maakt moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar als je het woord maar vaak genoeg herhaalt, kun je hier zeker je voordeel mee doen.

 

Waarom belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk dat je verborgen suikers kunt onderscheiden? Belangrijk is misschien een groot woord wat afvallen betreft, maar het helpt wel aanzienlijk als je kunt voorkomen dat je suikers gaat eten waarvan je het zelf niet vermoedt.

Zeker als je een dieet volgt, zoals het koolhydraatarme dieet, kunnen suikers de boel stagneren. Veel mensen die het idee hebben dat ze ondanks hun inspanningen niet afvallen, lopen tegen verborgen suikers op. Ze hebben niet in de gaten dat ze toch op de een of andere manier suikers binnenkrijgen.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt en op zoek gaat naar recepten, kan het zomaar zijn dat je recepten tegenkomt op internet die wel vol met suikers zitten. Dat is dan vaak onbewust. Ons advies is dan ook dat je begint met dit gratis weekmenu (boordevol lekkere en suikervrije recepten).

Download gratis het weekmenu

Hebben we het over ziekten, dan is het wel heel belangrijk om te snappen dat er andere namen worden gebruikt voor suikers. Bijvoorbeeld wanneer je aan diabetes type 2 leidt of in het voorstadium voor diabetes verkeert, is het des te belangrijker om te weten wat je binnenkrijgt. Als je dan niet goed het onderscheid tussen suikers kunt maken kan het serieuze, nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.