Ik moet afvallen

ernstig overgewichtAfvallen op doktersadvies. Wanneer je zo zwaar bent dat je gezondheid in gevaar komt, moet je afvallen. Als de huisarts je dit advies geeft, is het vrij ernstig. Je loopt namelijk gezondheidsrisico’s als je niet snel iets onderneemt. Hoe kun je nu goed en verantwoord afvallen om gezond te blijven?

Afvallen voor je gezondheid

Het is vrij ernstig als je zo zwaar bent dat je gezondheid risico loopt. En toch is bijna de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar. Zij hebben overgewicht. Wanneer je overgewicht hebt, is het nog niet per definitie gevaarlijk. Wel is het gezonder om af te vallen. Heb je echter obesitas? Dan is het aan te raden om snel te beginnen met afvallen.

Obesitas

Wanneer je een BMI hebt van boven de 30 heb je obesitas en bij een BMI van hoger dan 35 heb je ernstige obesitas. Obesitas is erg gevaarlijk, want het kan leiden tot hartfalen en andere lichamelijke ongemakken. Het is dus zaak om af te vallen.

Afvallen op een verantwoorde wijze

Voordat je overhaast begint met afvallen, is het goed om te bepalen waar je nu staat. Hoe ernstig is je gewicht? Ben je te zwaar of veel te zwaar? Je kunt het beste advies vragen bij je huisarts of een gewichtsconsulent om samen te kijken naar een manier van afvallen die het beste voor je werkt. Want een overdaad aan beweging kan een blessure opleveren en drastisch stoppen met eten zal je lichaam niet accepteren.

Dieet

Een dieet kan uitkomst bieden als je wil afvallen, want het voorziet in gezonde maaltijden en gerechten die niet schadelijk voor je zijn. Dat betekent een hele ommekeer van je huidige eetpatroon. In plaats van junkfood en dikmakers eet je vooral groenten en fruit. Maar wanneer je te kampen hebt met extreem overgewicht, is het raadzaam om de diëten altijd eerst te overleggen met een expert op het gebied van voeding en afvallen. Deze kan namelijk bepalen of het betreffende dieet succesvol voor je kan zijn. Eventueel kan de expert je helpen het dieet passend te maken, zodat het meer voor je zal werken.

Beweging

Veel beweging is van groot belang als je met overgewicht te maken hebt. Beweging zorgt er namelijk voor dat je sneller gewicht zult verliezen. Je verbrandt er energie mee. Vooral de energie die intussen als lichaamsvet is opgeslagen moet verbrand worden. Maar, zoals gezegd, probeer dit niet te overdrijven. Teveel beweging zal leiden tot blessures en door blessures zul je minder snel aan afvallen toekomen.

Houd het gewicht in de gaten

Wanneer je risico loopt is het goed om je gewicht in de gaten te houden. We adviseren vaker om de weegschaal te verstoppen, maar als je ernstig overgewicht hebt, is het goed om dagelijks te controleren hoe je ervoor staat. Merk je geen of weinig vooruitgang? Ga dan in gesprek met de huisarts of je gewichtsconsulent. Wellicht zijn er aanpassingen nodig om het beste uit je programma en dieet te halen. Afvallen is moeilijk en zal niet vanzelf gaan, maar de aanhouder zal zeker winnen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.