Een crash dieet is erg populair. Crash diëten helpen je om snel af te vallen. Handig als je op korte termijn een feestje te vieren hebt en in een jurk wil passen. Of wanneer je op vakantie gaat naar de zon en de show wil stelen op het strand.

Een crash dieet helpt je met snel afvallen. Je eet namelijk heel weinig van je dagelijkse caloriebehoefte. Er wordt dus flink gesneden in de hoeveelheid calorieën (die zijn opgebouwd uit koolhydraten, eiwitten en vetten). Je krijgt zo weinig calorieën binnen dat je lichaam vetreserves en spiermassa aan gaat tasten.

Je leest het goed: een crash dieet zal in de eerste plaats je spiermassa aanspreken en daarna pas je vet (omdat spieren nu eenmaal meer energie in zich hebben dan vet). Je valt dus af met een crash dieet, maar niet zozeer in vet.

Omdat spieren zwaar zijn, heb je het idee dat je razendsnel afvalt. In gewicht val je ook af, maar in vetmassa niet. Dat komt pas later.

Op Dieetkompas zijn we geen voorstander van een crash dieet. We hebben weinig vertrouwen in deze ongezonde vorm van afvallen. Kies dus liever voor een verantwoord dieet. Wil je wel meer weten over crash diëten? Bekijk dan de volgende diëten: