Lichaamsvet versus BMI

lichaamsvet versus bmiVeel mensen denken dat je Body Mass Index (BMI) hetzelfde is als je lichaamsvetpercentage. Maar dat is niet het geval. Met je BMI meet je namelijk in hoeverre je gewicht past bij je lengte en je leeftijd. Met je lichaamsvetpercentage bekijk je hoeveel procent van je lichaam uit vet bestaat. In dit artikel meer duidelijkheid over het verschil tussen lichaamsvet en BMI.

Body Mass Index

Al jaren wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt om te bekijken in hoeverre je een gezond lichaamsgewicht hebt. Met de BMI wordt gekeken of je een gezond gewicht hebt, of dat er sprake is van overgewicht of obesitas. De BMI meten is iets heel anders dan het meten van je lichaamsvet.

Lichaamsvetpercentage

Het percentage lichaamsvet is belangrijk om te weten als je wil afvallen. Vind je jezelf te dik en wil je afvallen? Dan is het lichaamsvet dat je kwijt wil raken. Lichaamsvet ontstaat doordat je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, door de inname van meer calorieën dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het geadviseerde vetpercentage voor mannen en vrouwen is niet gelijk. Globaal gezien gelden de volgende richtlijnen voor een gezond lichaamsvetpercentage:

  • voor vrouwen geldt een aanbevolen lichaamsvetpercentage tussen 21 en 24%
  • voor mannen geldt een aanbevolen lichaamsvetpercentage tussen 14 en 17%

Wanneer je ouder wordt mag je vetpercentage iets hoger zijn. Reken hiervoor zo’n twee tot drie procent meer wanneer je ouder dan zestig bent.

Te hoog lichaamsvetpercentage

Wanneer je een te hoog lichaamsvetpercentage hebt is het zaak om af te vallen. Je hebt namelijk een verhoogd risico op allerlei vervelende kwaaltjes, zoals welvaartsziekten en aandoeningen zoals hartziekten, vaatziekten, een herseninfarct, diabetes en zelfs verschillende vormen van kanker. Tevens is teveel vet niet goed voor je lichaamsbeweging en verhoogt het de kans op een blessure tijdens het sporten.

Te laag lichaamsvetpercentage

Wanneer je lichaamsvetpercentage te laag is, is dat ook niet goed voor je gezondheid. Je lichaam behoeft namelijk vet om te kunnen werken. Het is belangrijk dat je vetreserves hebt in gevallen van nood. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt of ziek bent. Je lichaam moet dan ook kunnen werken, zonder dat je iets binnenkrijgt.

Lichaamsvetpercentage meten

Ben je van plan te beginnen met afvallen? Dan is het goed om te weten wat je lichaamsvetpercentage is. Wil je je lichaamsvetpercentage meten? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Helaas is het niet zo dat je, net als bij het berekenen van je BMI, een tool in kunt vullen. Je lichaamsvetpercentage is namelijk van veel factoren afhankelijk die je niet via het internet kunt meten. Hoe kun je je lichaamsvetpercentage dan wel meten?

  • Je kunt een knijptest doen.
  • Je kunt je hydrostatisch laten wegen (wegen onder water).
  • Je kunt een bio-impedantiemeting laten uitvoeren.
  • Je kunt een DEXA-scan laten uitvoeren.
  • Je kunt een 7 punts huidplooimeting doen.

Waar je ook voor kiest, kies ervoor om de meting door een professional te laten doen of laat je van tevoren adviseren door de huisarts. Op die manier voorkom je dat je verkeerde informatie verkrijgt en op onjuiste basis gaat beginnen met afvallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.