Cortisol verlagen met voeding (het Cortisol-dieet)

We hebben al het een en ander geschreven over het stresshormoon cortisol. Kun je cortisol verlagen met voeding? Die vraag is ons veel gesteld. Daarom besteden we er in dit artikel alle aandacht aan. Je zou het richtlijnen voor een cortisol dieet kunnen noemen, maar dan wel met als doel om het cortisol te verlagen.

Door dit artikel te lezen weet jij straks precies welke voedingsmiddelen je in kunt zetten om je cortisol te verlagen.

Over cortisol

Cortisol is een stresshormoon dat lange tijd in je lichaam aanwezig kan zijn als je onder stress staat. Dat is niet fijn en heeft ook gevolgen voor je gewicht. Hoe dat allemaal zit, lees je in ons uitgebreide artikel over cortisol.

In dit artikel gaan we nu door op hoe je je cortisol kunt verlagen door anders te gaan eten.

 

Voeding en cortisol

Het is een feit dat voeding kan bijdragen aan het verlagen van cortisol. Andere voeding kan juist weer tot een negatief effect leiden en het cortisolgehalte vergroten. Het is een vrij complex verhaal, maar door de aanwijzingen hieronder op te volgen ben je heel goed bezig om je cortisolgehalte te minimaliseren.

We scharen de voedingsmiddelen onder een aantal categorieën, zodat ze goed overzichtelijk blijven.

 

Magnesium

Van magnesium is bekend dat het op een positieve manier invloed heeft op de cortisolwaarden in je lichaam. Door voldoende magnesium te eten kun je het stresshormoon goed laten afnemen. Magnesium vind je in veel voedingsmiddelen, waaronder bieslook, spinazie, peulvruchten, paddenstoelen, avocado, noten, amandelen, volkoren granen, kool, krab en makreel.

 

Vitamines B

Vitamine B zijn om meerdere redenen goed voor je gezondheid en maken dan ook deel uit van een gezond voedingspatroon. Ook je cortisol kun je verlagen door veel vitamine B tot je te nemen. Eet dus veel fruit, groenten, volkoren producten en noten.

 

Vitamine C

Naast vitamine B zijn ook vitamines C van cruciaal belang voor een goede gezondheid en helpen ze je cortisolgehalte te verlagen. Vitamine C zitten in verse groenten, waaronder rode paprika (vooral rode paprika) en sinaasappels. Je kunt ze ook vinden in verse sinaasappelsap (maar niet in sap uit pak, want dat staat weer bol van de suikers).

 

Omega 3-vetten

Binnen het afvallen worden omega 3-vetten hoog aangeschreven. Dat ze goed voor je gezondheid zijn is al langer een feit te noemen. Groot voordeel is dat ze  een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het verlagen van je cortisolgehalte. Omega 3-vetten komen vooral voor in vette vissoorten, zoals haring, ansjovis, tonijn, wilde zalm, schelvis, makreel, forel en sardines.

Je vindt ook plantaardige omega 3-vetzuren in lijnzaad, lijnzaadolie, groene bladgroenten (zoals spinazie), zeewier, spirulina, walnoten en chiazaad.

Van omega 3-vetten is bekend dat ze ook een positieve invloed hebben op het voorkomen van migraine.

 

Flavonoïden

Grote kans dat je nog nooit van flavonoïden gehoord hebt, maar het betreft hier een verzamelnaam voor diverse soorten kruiden. Voor de mens zijn het krachtige antioxidanten die helpen bij de stofwisseling van vitamine C. Daarmee verlagen ze ook cortisol. Je vindt flavonoïden dan ook in diverse soorten kruiden en thee gezet van deze kruiden. Het drinken van zwarte thee wordt dan ook aanbevolen om je cortisolwaarden te verlagen. Verder kom je flavonoïden tegen in bessen, cacao, druiven en diverse andere vruchten.

 

Tryptofaan

Tryptofaan wordt vooral gezien als een zuur dat helpt allerlei stofjes in het lichaam te reguleren. Het gaat hier voornamelijk om hormonen. Zo wordt ook het stresshormoon door tryptofaan gereguleerd. Tryptofaan komt voor in chocolade, kip, rundvlees, kalkoen, varkensvlees, sesamzaad, zalm, baars, ei, melk, witte rijst, aardappel en banaan.

 

Combinaties

Nu je een idee hebt van welke voedingsmiddelen goed zouden passen in een cortisolverlagend dieet, is het eigenlijk zaak om de juiste combinaties te maken. Vette vis met bladgroenten en wat noten zouden een prima maaltijd op kunnen leveren. Een lunch bestaat bij voorkeur uit fruit en wellicht een salade met paddenstoelen en amandelen.

Wil je meer hulp bij het aannemen van een gezonde levensstijl en het verlagen van je cortisol? Dan helpen de creatieve en originele recepten uit de Afslank Receptenbijbel je alvast goed op weg. In dit boek tref je ruim 100 heerlijke recepten die niet alleen je cortisol helpen te verlagen, maar ook nog eens koolhydraatarm zijn.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Cortisol verlagen is meer dan anders eten

Hoewel voeding een belangrijke rol speelt bij het verlagen van je cortisolgehalte, ontkom je er niet aan om ook op andere fronten actie te ondernemen. Chronische stress valt niet weg te nemen met enkel en alleen voeding. Je zal de oorzaak van een te hoog cortisolgehalte, de stress zelf, ook aan moeten pakken. Daarnaast helpt het als je meer gaat bewegen en zorgt dat je gelukkig wordt (bijvoorbeeld door dingen te doen waar je blij van wordt). In een ander artikel delen we nog 9 tips met je die je helpen om het cortisolgehalte te verlagen. Door een wisselwerking van deze factoren en een gezond eet-, drink- en vooral leefpatroon, maak je voor jezelf het grootste verschil.

Heb jij het idee dat het je niet gaat lukken om op een natuurlijke manier je cortisol te verlagen, ook niet aan de hand van onze tips? Dan raden we je aan om op gesprek te gaan bij de huisarts. Die kan je verder helpen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.