Afvallen | De calorieën ontmaskerd

Altijd is er wel een reden om een koekje of gebakje te eten. Denk aan een vergadering, een verjaardag of gewoon gezellig een kopje koffie of thee met een goede vriendin. Vaak lijkt het onschuldig, want wat kan één zo’n koekje nu voor kwaad? Niet gek dus dat veel mensen te maken hebben met overgewicht. Want die lekkere koekjes zitten boordevol calorieën. In dit artikel worden de meest verleidelijke calorieën ontmaskerd.

Afvallen en lekkers

Het gaat voor velen niet samen: afvallen en lekkers. Een koekje tijdens het afvallen moet volgens velen kunnen. En in principe is één koekje zo schadelijk nog niet. Maar de ervaring leert dat het vaak niet bij één koekje blijft. Het worden er twee, drie en uiteindelijk raakt de tel kwijt. Koekjes en andere lekkernijen op vergaderingen en feestjes zijn een grote tegenstander van iemand die wil afvallen. Een haast onverslaanbare tegenstander zelfs.

Gelukkig is het ook niet zo dat je helemaal niet lekker kunt eten als je aan het afvallen bent. Er zijn voldoende koolhydraatarme recepten die erg lekker zijn. Je moet ze alleen weten te vinden.

Calorieën in kleine koekjes ontmaskerd

In koekjes, zelfs in de allerkleinste, zitten calorieën. Ze lijken – door hun kleine omvang – onschuldig, maar ondertussen zorgen ze ervoor dat jij niet af kunt vallen. In onderstaande calorietabel vind je een overzicht van de calorieën in de meest genuttigde koekjes. Schrik niet…
calorieën in koekjes
Er zitten bijzonder veel calorieën in die kleine koekjes. Een rekensommertje leert het volgende. Per dag mag je als vrouw 2.000 en als man 2.500 calorieën binnenkrijgen. Met één pak bastognekoeken (uitgaande van 20 koeken) zit je al aan 1200 calorieën. Voor mannen is dat de helft van hun dagelijkse hoeveelheid en voor vrouwen zelfs meer dan dat. Denk je nu dat je er bent? Nee hoor, het kan nog erger.

Calorieën in grote koekjes ontmaskerd

Bastognekoeken, biscuitjes, krakelingen, bokkepootjes en bitterkoekjes vallen onder de kleine koeken. Er zijn echter ook nog grote koeken. Die verschijnen maar al te vaak op vergaderingen (omdat iemand jarig was of iets te vieren had, of gewoon voor de gezelligheid). Met die koeken wordt niet zuinig gedaan met calorieën. Kijk maar…
calorieën in koeken
Wederom een rekensommetje leert dat er maar tien gevulde koeken voor een man nodig zijn om aan de dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen. Ook kokosmakronen zitten boordevol calorieën. Tien daarvan zijn voor een vrouw voldoende om de dagelijkse hoeveelheid te overschrijden. Ervan uitgaande dat je nog wel meer eet op een dag (ontbijt, lunch en diner) overschrijd je dus al snel het quotum van 2.000 tot 2.500 calorieën.

Calorieën in gebak ontmaskerd

Tot slot is er nog een andere categorie van traktaties waar we maar al te vaak mee worden geconfronteerd. Gebak. Misschien ben je bang geworden door de aantallen in kleine en grote koeken. Op zich is dat nergens voor nodig, want gek genoeg verschilt het aantal calorieën in grote koeken en gebak niet zo heel veel van elkaar. In een moorkop zitten bijvoorbeeld minder calorieën dan in een gevulde koek, terwijl je misschien anders zou vermoeden. Om het geheel compleet te maken hierbij ook de calorietabel van gebak.
calorieën in gebak

Afvallen en koekjes gaan niet samen

Hoe lekker gebak en koek (groot of klein) dan ook mogen zijn, ze gaan niet samen. Om 100 calorieën te verliezen moet je al uren bewegen. Je begrijpt dat een kokosmakroon dus veel uren van je tijd vraagt. Natuurlijk werkt het niet helemaal zo, maar het komt er wel op neer dat vette producten roet in het eten gooien als je bezig bent met afvallen. Bereid je dus voor op zulke momenten en neem je eigen (gezonde) tussendoortjes mee.

Heel erg hoeft het niet te zijn. Als je doelgericht af gaat vallen met het eiwitdieet, zal je ontdekken dat er heel veel verantwoorde en lekkere tussendoortjes te vinden zijn.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.