Afvallen en brood

 Je hoort de laatste tijd veel verhalen over afvallen en het effect van brood op afvallen. Is brood slecht voor mensen die moeten afvallen? Werkt het afvallen tegen? In dit artikel uitleg over de werking van brood bij het afvallen.

Afvallen en brood eten

Brood maakt onderdeel uit van onze dag. Veel mensen beginnen ’s ochtends met een paar sneetjes brood en eten tijdens de lunch nog wat meer sneetjes. Maar brood is helemaal niet zo goed voor mensen die af willen vallen. Brood zit vol met koolhydraten. Koolhydraten zijn echte dikmakers, dat wordt gesteld door een koolhydraatarm dieet.  Conclusie is dus dat brood niet goed is als je wil afvallen. Veel diëten hebben hier rekening mee gehouden en zorgen er dus voor dat je veel minder brood eet dan je altijd gedaan hebt. Koolhydraten geven je snel energie en die energie wordt snel opgenomen door je lichaam. Maar zoals je weet, wordt energie die niet gebruikt wordt, opgeslagen als vet. De vele energie die in brood zit wordt dus omgezet in lichaamsvet als je er teveel van eet.

Wat is teveel brood eten?

Het is niet nodig om direct te stoppen met brood eten als je wil afvallen. Je er gewoon bewust van zijn wat het effect van brood is op je lichaam en de hoeveelheid koolhydraten die je zodoende binnenkrijgt, zou al voldoende kunnen zijn. Laat iedere maaltijd één of twee broodjes liggen en beleg ze niet al te zwaar. Op die manier minder je in koolhydraten en dus in energie. En dat zou ook al effect moeten geven.

Wat zit er nog meer in brood?

Brood bestaat voor ene groot deel uit koolhydraten. Verder zit er nauwelijks vet in brood. Wel zitten er zetmeel en vezels in brood. Zetmeel bestaat uit meerdere koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen in het lichaam en niet altijd opgeslagen als vet. Vezels kunnen de spijsvertering helpen en zorgen dat je naar het toilet gaat. Om ervoor te zorgen dat de vezels en zetmeel niet te snel worden opgeslagen als lichaamsvet en om te zorgen dat ze goed werken, is het raadzaam om iedere dag anderhalve tot twee liter water te drinken.

Afvallen met brood

Zoals je hebt kunnen lezen is teveel brood niet goed als je wil afvallen, maar enkele boterhammen per dag kunnen geen kwaad. Sterker nog: ze helpen je lichaam om de spijsvertering te laten werken en voorzien in een gevuld gevoel. Toch zijn er veel diëten, zoals het Atkins dieet en het South Beach dieet die brood geschrapt hebben. Zij geloven er sterker in dat je nog sneller af zult vallen door geen brood meer te eten. Ergens een logische gedachte, maar minderen met brood zou ook al voor veel resultaat moeten zorgen.

Beleg

Ook beleg speelt een rol bij afvallen en brood eten. Wanneer je een boterham continu belegt met een dikke plak kaas, zul je natuurlijk meer calorieën binnenkrijgen dan wanneer je jam gebruikt of een klein beetje chocoladepasta. Beleg zit vaak boordevol calorieën en het kan al helpen om hier eens kritisch naar te kijken. Dus minder brood en minder beleg zullen je helpen bij het afvallen.

Koolhydraatarm dieet

Zoals gezegd zitten in boterhammen veel koolhydraten. Afvallen gaat een stuk makkelijker zonder die koolhydraten. Lees ook ons artikel over het koolhydraatarme dieet.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.