Afvallen door sport | Goed omgaan met calorieën

afvallen door sportWe hebben het er al vaker over gehad: afvallen door sporten is een ideale manier om gewicht te verliezen en fit te blijven. We kunnen het echter niet vaak genoeg zeggen, dus vandaar wederom een artikel over afvallen en sporten.

Afvallen en sporten

De combinatie afvallen en sporten is veel gehoord en dat is niet gek. Sport zorgt er namelijk voor dat je energie verbrandt. Dat is dezelfde energie die je door eten binnenkrijgt. Een teveel van die energie (calorieën) en te weinig beweging (sport) zorgt ervoor dat de energie wordt opgeslagen. Deze bewaarde energie tref je als vet aan op je buik, benen, billen en op je armen. Het is dus zaak om opgeslagen energieën te verbranden. En dat kun je prima doen door te sporten.

Calorieën

Er is een berekening gemaakt rondom energie-inname. Je kunt per dag een bepaald aantal calorieën binnenkrijgen die opweegt tegen je beweging. Dit is een gemiddelde. Iemand met een zittend beroep zal minder verbranden dan iemand die voortdurend in beweging is. Toch gelden de volgende gemiddeldes:

  • mannen: 2500 calorieën per dag
  • vrouwen: 2000 calorieën per dag

Dit zijn de calorieën die je per dag binnen kunt krijgen zonder dat je aan zult komen. Sterker nog: het zijn de calorieën die je nodig hebt om op een gezonde wijze te kunnen functioneren. Krijg je meer binnen, dan zal het worden opgeslagen als vetten. Dit is niet per dag zo, maar als gemiddelde. Dus als je structureel te veel calorieën binnenkrijgt, zul je gaan merken dat je het als vet begint op te slaan.

Calorieën verbranden

Het is dus zaak om die calorieën te verbranden. En dat kun je prima doen door te sporten. Er zijn veel sporten die je kunnen helpen om snel energie te verbranden en dus calorieën kwijt te raken. Denk aan een sport als tennis, waarbij je – zeker in een enkelpartij – continu in beweging bent. Maar ook zwemmen staat bekend als een sport waarbij je snel energie verbrandt en bovendien spiermassa kweekt. Ook sporten als hardlopen en dansen helpen je om gewicht te verliezen.

Krachttraining

Wil je als het ware automatisch afvallen? Dus afvallen zonder moeite? Eenvoudig afvallen? Ga in dat geval aan de slag met krachttraining. Hoewel dit in het begin zwaar is, bouw je razendsnel spiermassa op. De positieve eigenschap van spiermassa is dat dit continu energie nodig heeft en dus direct energie opneemt uit eten dat je nuttigt. Mensen die aan krachttraining doen mogen dan ook veel meer calorieën per dag nuttigen. Sterker nog: zij moeten er wel meer nuttigen om hun spiermassa in balans te houden.

Afvallen met krachttraining

Als je serieus wil beginnen met afvallen door krachttraining is het aan te raden een sportinstructeur te zoeken die je hierbij kan helpen. Je wordt namelijk eerst gemeten en gewogen. Vervolgens worden er haalbare doelen gesteld en kun je aan de slag onder toeziend oog van iemand die er verstand van heeft. Afvallen op de automatische piloot doe je middels krachttraining. Maar zit je daar niet op te wachten, dan zijn er tal van andere sporten die je kunt beoefenen en die je helpen bij het afvallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.