Afvallen en alcohol

afvallen en alcoholZelden gaat het vanzelf, bijna altijd strubbelen mensen met hun gewicht. Afvallen is niet eenvoudig en vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. Een goed dieet kan je daar optimaal in begeleiden, maar het meeste werk moet je toch echt zelf verzetten. Je moet veel eten en drinken laten staan als je effectief wil afvallen. Weinig mensen beseffen dat alcohol funest is voor mensen die willen afvallen.

Zeker als we kijken naar de nieuwste theorieën rondom het Dash dieet, waarbij alcohol zoveel mogelijk geweerd moet worden, kunnen we zien dat alcohol een negatief effect heeft op afvallen.

Afvallen en alcohol drinken gaan bijna niet samen. Niet om een goed resultaat te behalen. In dit artikel aandacht voor afvallen en het drinken van alcohol.

Afvallen is vet verbranden

Wie wil afvallen is te zwaar en heeft teveel energie omgezet in vet. Het is zaak om die energie te verbranden en dat doe je onder meer door te bewegen en te zorgen dat er minder energie binnenkomt dan dat er verbruikt wordt. Alleen als je lichaam de reserves van energie mag verbranden, zul je afvallen. En je lichaam begint pas aan die reserves verbranden als de energie van die dag op is. Afvallen is vet verbranden en dat is veel en zwaar werk. Dat moet op allerlei manieren gesteund worden, ook middels eten en drinken. Vooral middels drinken.

Alcohol en afvallen

In alcohol zitten heel veel calorieën. Gemiddeld zo’n 9 calorieën in één gram alcohol. Dat is meer dan in vet, want daar zitten 7 calorieën in een gram. Een glas alcohol bevat dus al snel 100 tot 200 calorieën (uiteraard afhankelijk van het drankje dat je drinkt).

Overzicht calorieën in alcohol:
bier – tussen de 90 en 130 calorieën per glas
wijn – tussen de 80 en 165 calorieën per glas
gin – circa 150 calorieën per glas
breezer – circa 200 calorieën in een flesje

Lees meer over wat je beter niet kunt drinken als je wil afvallen.

Tien biertjes per avond

Een avondje stappen levert gemiddeld zo’n tien biertjes op. Sommige mensen drinken meer en anderen drinken minder. Sommige mensen drinken naast bier ook een likeurtje of een andere alcoholische versnapering. Maar stel dat je tien biertjes per avond drinkt. Dan drink je al gauw zo’n 1.000 calorieën per avond. Vooral mensen die wijn drinken, krijgen nog meer calorieën binnen, want sommige wijnen bevatten wel 165 calorieën. Die calorieën zijn nutteloos en voegen niets toe. Maar ze worden wel opgeslagen als vet.

Hongergevoel

Een andere bijkomstigheid is dat het drinken van alcohol een hongergevoel opwekt. Na een avond stappen en drinken hebben de meeste mensen nog behoorlijke honger. De reden dat veel shoarmatenten tot laat in de nacht (of liever vroeg in de ochtend open zijn). Een broodje shoarma (of nog slechter: een kapsalon) levert vervolgens nog meer calorieën op. In een avondje stappen kunnen mannen en vrouwen met respectievelijk 2.500 en 2.000 benodigde calorieën per dag al door hun calorieën heen zijn. Alles wat ze de rest van de dag gegeten en gedronken hebben gaat over die 2.500 en 2.000 heen en zal worden opgeslagen als vet.

Afvallen en alcohol

Het mag duidelijk zijn. Afvallen en alcohol vormen een slechte combinatie. Het is ook zonde als je de hele week afvalt en dan besluit op zaterdag toch uit te gaan. Het merendeel van je werk is dan helemaal voor niks geweest. Kun je echt geen alcohol drinken als je uitgaat? Natuurlijk kan dat wel, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid calorieën die je nuttigt. Drink met mate. Eén of twee glazen per avond is meer dan genoeg. Zeker als je wil afvallen, want je werkt jezelf alleen maar tegen door meer te drinken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.