Blessures bij bilspiertraining

Net als bij elke andere sport kan het voorkomen dat je geblesseerd raakt bij bilspiertraining. Op zich is dat niet heel vreemd, want je belast je bilspieren heel gericht. En juist je bilspieren zijn het niet gewend om zo getraind te worden. Een blessure ligt dus altijd op de loer.

In dit artikel gaan we in op het voorkomen van blessures bij bilspiertraining. Ook geven we je tips voor als je eenmaal geblesseerd bent geraakt.

Neem de tijd voor het opbouwen

Wanneer je vanuit het niets begint met billen trainen, is het goed om te weten dat dit tijd nodig heeft. Je kunt niet vanuit het niets beginnen en verwachten dat je meteen de training voor gevorderden aankunt. Natuurlijk zal dat de eerste paar keer echt prima gaan en heb je zelfs het idee dat voor jou die blessures niet gelden, maar na een paar dagen of weken zal je in gaan zien dat je bilspieren overbelast zijn.

Verdere training kun je dan wel op je buik schrijven. Neem dus altijd de tijd om het trainen op te bouwen. Gebruik onze schema’s voor het trainen van je billen om te voorkomen dat je geblesseerd raakt.

 

Rust minstens 48 uur

We geven in ieder artikel aan dat bilspiertraining intensief is. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Geef je je lichaam die tijd niet? Dan vergroot je de kans op blessures alleen maar meer. Houd dus de 48 uur rust tussen twee trainingssessies aan. De tijd kun je opvullen met cardiotraining, maar daar gelden wel weer risico’s voor andere blessures. Denk aan de blessures bij hardlopen.

 

Luister naar je lichaam

Je bilspieren worden intensief getraind. Dat heeft een direct effect op je lichaam. Luister dus altijd naar je lichaam. Je kunt zelf wel het onderscheid maken tussen pijntjes die erbij horen en pijntjes die niet normaal zijn. Wanneer je steeds meer last krijgt van niet te verklaren pijntjes, is je lichaam een hel duidelijk signaal af aan het geven: dit hoort niet, stop hiermee!

Aangezien je lichaam het instrument is waarmee je strakke billen wil trainen, is het belangrijk om het serieus te nemen. Luister dus altijd naar je lichaam en wees niet te trots om een stap terug te zetten. Daarmee voorkom je blessureleed en bereid je je alleen maar wat beter voor op intensieve training.

 

Voorkom blessures

Het is natuurlijk veel beter om blessures te voorkomen. Want als je ze eenmaal hebt, is het vaak een kwestie van uitzitten. Voorkomen kan je doen door de tips die we hierboven beschreven in de praktijk te brengen. Dus:

  • Houd voldoende rust tussen twee trainingssessies;
  • Doe de oefeningen altijd zoals ze zijn voorgeschreven;
  • Begin bij het begin en leg de lat niet te hoog.

 

Omgaan met blessures

Is er dan uiteindelijk toch sprake van een blessure? Dat is heel vervelend voor je. Je training zal voorlopig op een lager pitje komen te staan. Het enige dat je nu kan doen is de blessure de tijd geven om over te gaan. Geen training meer, geen cardio oefeningen meer. Gewoon zitten en rust houden. Aangezien je bilspieren en je bovenbeenspieren centraal in het lichaam zitten, gebruik je ze al vrij snel. Het gebruik van je spieren moet je zien te voorkomen.

Een huisarts kan je eventueel medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten. Pas als de blessure helemaal achter de rug is, kun je weer langzaam beginnen met het trainen van je billen. Wees erop bedacht dat je wel weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.