Strakke billen trainen na een zwangerschap

Het is opvallend hoeveel vrouwen Dieetkompas mailen over het trainen van strakke billen na een zwangerschap. Net als bij het afvallen willen veel vrouwen zo snel mogelijk na de bevalling trainen om weer over die strakke kont te beschikken als voor de bevalling.

De bevalling is nu eenmaal van impact op je lichaam. Niet alleen word je er dikker van, lubbert je buik wat uit (heel normaal als daar een kind uitgekomen is!), ook worden bij veel vrouwen de billen dikker. Dit is allemaal bepaald vanuit je hormonen en daar kun je vrijwel niets aan doen. Sterker nog: er wel iets aan doen zou tegennatuurlijk zijn en zelfs ongezond!

Maar nu de baby er eenmaal is, wil je wel weer graag dat je in vorm bent. En stevige billen horen daar nu eenmaal bij.

 

Na je zwangerschap bilspieren trainen

Net als bij de rest van je lichaam, heeft het even de tijd nodig om te herstellen. Je lichaam heeft negen maanden een baby grootgebracht en dat gaat niet in de koude kleren zitten. Het wordt afgeraden om direct na de bevalling te gaan sporten. Wacht hier dus even mee. Een paar maanden zijn vaak voldoende, maar het is zaak om naar je lichaam te luisteren.

Als je eenmaal klaar bent om te gaan beginnen, kun je je bilspieren gaan trainen. Dit moet je voorzichtig starten. We hebben een schema voor beginners, maar start daar niet direct mee. Langzaam opbouwen is heel erg belangrijk.

 

Bouw het langzaam op

Wanneer je succesvol wil zijn met het trainen voor strakkere billen, moet je het trainen wel de kans geven. Warm je lichaam op, bereid jezelf fysiek en mentaal alvast voor op wat er komen gaat. Een aantal heel normale oefeningen in en om het huis (met een baby) kunnen je al een beetje op weg helpen, zoals:

  • Loop wat vaker de trap op en af en span hierbij je bilspieren aan;
  • Ga met de kinderwagen dagelijks een flink stuk lopen (lekker als de baby op die manier kan slapen);
  • Span je bilspieren aan terwijl je op de bank zit en televisie kijkt of een boek leest (maak er een gewoonte van op je bilspieren wat vaker aan te spannen, want alle kleine beetjes helpen).

Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen en of je al mag beginnen? Wees dan niet bang om dit na te vragen bij je huisarts. Deze kan je hier prima over informeren en op weg helpen.

 

Start met een beginnersschema

Hanteer in de eerste periode ons beginnersschema. Blijf vooral kritisch luisteren naar je lichaam. Het laatste dat je wil is nu overbelast raken. De bilspieren moeten zich kunnen herstellen, net als de rest van je lichaam.

Je moet langzaam ook gaan beginnen aan cardiotraining. Je kunt gaan hardlopen, maar ook gaan zwemmen. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat je meer conditie op gaat bouwen. Want met meer conditie kun je sneller zwaarder gaan trainen voor nog meer effect.

 

Na een paar maanden

Je zal merken dat je na een paar maanden weer terug bent waar je ooit begonnen was: strakke billen die gezien mogen worden. De zwangerschap heeft ze tijdelijk uit hun vorm gehaald, maar door hard te werken en te trainen, heb jij ze weer gemaakt zoals je wil hebben.

Wees niet bang voor een volgende zwangerschap, mocht die er komen. Je bilspieren kunnen wel wat hebben en het mooiste is dat jij zelf hebt laten zien tot deze verandering te kunnen zorgen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.